fredag 31 mars 2017

Slut på mars

» En EU-kritiker har problem

Så har då Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May lämnat in britternas önskan om att få lämna EU. Som starkt EU-kritisk hamnar man i ett dilemma - vad ska man egentligen tycka? Jag har varit motståndare till EU ända sedan det svenska medlemskapet började diskuteras. Egentligen var EFTA, som bland annat Sverige och Storbritannien var medlemmar i, en mycket bättre tanke än det maffiga överstatliga EEC. Men vi förlorade, och nu är vi medlemmar i det monstruösa EU istället. Lyckligtvis lyckades vi i varje fall förhindra att vi införde Euron som valuta i Sverige också. Ett beslut som nog de flesta ekonomer och politiker i dag suckar av lättnad över. Är det egentligen någon annan än Jan Björklund och några förskrämda övervintrande liberaler som fortfarande argumenterar för en svensk anslutan till Euron? Dom flesta tackar nog gudarna för att svenska folket sade Nej.

EU
Men nu skulle det handla om Brexit. Hur pass smart är det av britterna att lämna? Går det att lämna? Det troliga är att man från EU:s innersta krets kommer att kräva en så dyr Brexit som möjligt för britterna. Vill man inte ha några av nackdelarna med medlemskapet så ska man inte heller få behålla några fördelar från medlemskapet när man lämnar. Det ska helt enkelt bli så dyrt som möjligt. Mycket tyder på att det som fällde avgörandet för britterna när dom sade Nej var alla "utlänningar" som kommit till Storbritannien för att jobba. Alltså ska ett Brexit innebära stängda gränser. Men vad ska då hända med alla de EU-medborgare som i dag jobbar i t.ex. London. Vad händer med det brittiska näringslivet och den brittiska finansmarknaden om alla dessa tvingas lämna? Ett utgångsläge för EU:s förhandlare kommer ju att vara att det ska bli så dyrt som möjligt för britterna att lämna. För om britterna får behålla fördelarna men slipper nackdelarna så är man i Paris, Berlin och Bryssel livrädda för att opinionen i flera andra EU-länder kommer att tippa över för att fler länder ska lämna. Alltså gäller det att Brexit blir så dyrt som möjligt för britterna.

Det finns mängder av praktiska problem som måste lösas. Hur ska gränsen mellan EU-medlemmen Irland och Nordirland se ut? Det finns ingen naturlig gräns. Gränsen går rakt igenom byar. Det finns otaliga gränspassager där man helt enkelt inte märker att man passerar gränsen. Människor bor i Nordirland och går på puben 100 meter bort som ligger i Irland. Hur stänger man den gränsen?

Nej till EU
Som EU-kritiker, hur ska man egentligen resonera nu? Är det möjligt att gå ur utan allt för stora konsekvenser? Hur vill jag att det ska se ut istället? Jag ska vara uppriktig, jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tycka. Tanken med att sudda ut gränser, plocka bort tullar och att samarbeta är helt riktigt. EFTA var en mycket bra tanke helt enkelt. Men Makten tyckte att EEC var något bättre. Nu har vi EU som lägger sig i ALLT. Men vi är där, det är lätt att önska sig tillbaka, men hur gör vi i praktiken.

Jag måste erkänna. Jag vet inte. En dag som denna är mitt valspråk "Färdiga åsikter - helt gratis" helt enkelt falsk varubeteckning. Jag har ingen färdig åsikt!

Inga kommentarer: