fredag 17 mars 2017

Internationella sömndagen

» Sex-tankar

¤ 1.   Förslaget om en flygskatt fortsätter att skapa en debatt som hävdar att flygskatten (80 kronor för en resa inom Europa) troligtvis kommer att innebära en katastrof för allt från idrottslag till flygplatser, flygbolag och glesbygd. Bara tanken på att flyget ska betala för sin klimatpåverkan, som alla andra transportmedel redan gör, upplevs som den totala undergången för flyget. Norwegian "rasar" mot flygskatten! Jag tar för givet att Norwegian istället kommer att gå ut och kräva att det internationellt införs en koldioxidskatt på flygbränsle istället precis som det finns på alla andra bränslen. För dom menar väl inte att flyget ska fortsätta att skattesubventioneras?

¤ 2.   Det här med förtroende tycker jag är spännande. Vem litar vi egentligen på? Jag läste i går en förtroendeomröstning i Dagens Industri. Enligt denna hade näringslivshöjdarna större förtroende för Annie Lööf än Anna Kinberg Batra. En majoritet av näringslivshöjdarna hade lågt eller inget förtroende för AKB. Trots att hon alltså anser att "Stockholmare är smartare än lantisar", och de flesta näringslivstopparna hör nog hemma i Fjollträsk. Fast ännu mer intressant i undersökningen var att fler av näringslivstopparna hade förtroende för Jimmie Åkesson än för Stefan Löfven. DET säger en hel del om näringslivets förmåga att tänka rationellt. Det ska dock påpekas att nästan varannan (46%) av dessa slipsnissetoppar helt saknar förtroende för Jimmie Åkesson. Stefan Löfven (39%) ligger lite bättre till. Faktum är att 10% faktiskt helt saknar förtroende för Anna Kinberg Batra.

¤ 3.   På tal om förtroende så såg jag en annan undersökning som visade att de moderata supportrarna hade större förtroende för Annie Lööf än för Anna Kinberg Batra! Skillnaden var inte så stor, men faktum var att Annie vann. Tror ni att Anna Kinberg Batra kommer att sitta ända fram till valet? Hade det funnits en tillgänglig ersättare hade hon rykt inom kort.

¤ 4.   Skandalerna inom PPM-systemet fortsätter. Det står allt mer klart att den s.k. Premiepensionskompromissen har haft som främsta syfte att gynna slipsnissarna. Inte att gynna våra framtida pensioner. Ännu en av alla dessa totalt misslyckade "Valfrihetsreformerna". Senaste beskedet är att pensionsbolaget Allra nu stoppas och slängs ut ur fondtorget. De fina gubbarna och gummorna som sålde sig för stora summor lättförtjänta pengar för att skylta och lura pensionsspararna att lita på bolaget flyr nu fältet. Den f.d. S-ministern Thomas Bodström flydde med svansen mellan benen. Den gamla KD-politikern Ebba Lindsö smet. Styrelseproffsen Meg Tivéus och Karin Moberg smet. Moderatpolitikern Gunnar Axén har än så länge inte hunnit smita. Samtidigt avgår revisorerna och polisanmäler företaget.

¤ 5.   Jag brukar inte ha allt för stort förtroende för Finansminister Magdalena Andersson. Men när hon använder ord som "för djävligt" om PPM-skandalen och ifrågasätter att bolag registrerade i andra länder för att undvika insyn överhuvudtaget ska få vara med i premiepensionssystemet så håller jag med henne. Det är bolag i t.ex. Luxemburg och Malta som främst varit föremål för skandaler. Det finns egentligen bara ett skäl till att man registrerar sig i dessa "smitarländer", och det är just att undgå insyn. Då ska man inte alls vara med tycker jag. Fast det misstänker man tydligen att EU sätter stopp för. Då tycker jag vi tar strid med EU!

¤ 6.   Det är lägre andel kvinnor i Sverigedumokraternas riksdagsgrupp än vad det är andel kvinnor i muslimska Afghanistans parlament. Undrar om det förklarar en del? Fast det finns ett annat område där Sverigedumokraternas riksdagsgrupp är kraftigt överrepresenterad. SD har satt nytt svenskt rekord i att ha riksdagsledamöter under föremål för brottsutredningar. Där slår man alla tidigare rekord med marginal. Frågan är om det finns några bra bortförklaringar eller om det helt enkelt bara handlar om att många saker får sin förklaring här. För övrigt litar inte svenska folket på Donald Trump. Bara 10% gillar honom. Det är i princip bara sverigedumokrater. Fast inte ens hälften av dom. Allt har sina förklaringar.

Inga kommentarer: