söndag 26 mars 2017

En underbar vårdag

» Straffa dom som inte jobbar

Vitryssland brukar ofta kallas för Europas sista diktatur. Fast tyvärr är detta nog ett litet understatement. Tyvärr är det nog så att det finns fler diktaturer i Europa, för att inte tala om länder med diktatoriska tendenser. Men OK, Aleksandr Lukasjenkos styre sedan 1994 kan väl knappast kallas för demokratiskt - tvärtom. För tillfället handlar stora delar av protesterna i Vitryssland om den s.k. Parasitskatten. Enligt ett lagförslag ska alla som inte arbetar minst 183 dagar på ett år betala en speciell "Parasitskatt" på motsvarande 2200 kronor. En genomsnittlig månadsinkomst i Vitryssland ligger på motsvarande ca 3300 kronor. Enligt Lukasjenko är syftet med skatten att ta itu med "sociala parasiter". Våldsamma protester har än så länge stoppat införandet av straffavgiften för latmaskarna som inte arbetar.

Vitrysslands flagga
Det känns skönt att bo i en medmänsklig demokrati där man inte på sån't här sätt försöker sätta åt "sociala parasiter" och "bidragstagare". Vi bor i ett medmänskligt samhälle där vi inte straffar människor för att dom inte kan jobba pga arbetslöshet, sjukdom, handikapp eller ålderdom. Vi utgår istället i vårt idealsamhälle, det s.k. Bidragssamhället, ifrån att alla försöker göra så gott dom kan, och vi tar istället väl hand om de som trillar utanför. Att införa en speciell skatt för arbetslösa, gamla, sjuka och handikappade som hamnat utanför är något helt otänkbart här i Sverige.

Bidragstagare eller Social parasit
Här kallar vi det istället för Jobbskatteavdrag så att den som är gammal, sjuk, handikappad eller arbetslös får betala mer i skatt än den som jobbar. Vi inför en Ättestupa i sjukförsäkringen så att den som gått sjukskriven en viss förutbestämd tid slängs ut ur systemet efter en fastställd tid. Oberoende av om man blivit frisk eller inte. Man är ju ändå bara lat och en "social parasit". Visst kan vi säga att det var "den borgerliga högern" som införde det hela. Men dagens Rödgröna regering ska inte framhäva sig heller med av avveckla Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och dom andras sätt att sätta åt de "sociala parasiterna". Fortfarande betalar t.ex. pensionärer mer i skatt än den som arbetar för exakt samma inkomst. Trots löfte har man på alla åren bara tagit bort en del av orättvisorna.

Men, vi är ju trots allt mycket bättre i demokratin Sverige än i diktaturens Vitryssland. Vi kallar det "Jobbskatteavdrag" till de som jobbar medan dom kallade det "Parasitskatt" för de som inte jobbar. Dessutom gjorde våldsamma protester att det aldrig infördes - där alltså, inte här!

Vi ska kanske passa på att tacka Vitryssland också (jag har allt oftare sett att man säger Belarus istället) för att vi fick vinna fotbollens VM-kval med 4-0. Tydligen med bättre siffror än vi egentligen förtjänade. Vad jag förstått fick vi till och med ett mål godkänt som inte borde blivit godkänt. Detta utan att vitryssarna gjorde revolution och skyllde hela förlusten på detta felaktiga mål. Hade Sverige förlorat med 4-0 och ett av målen varit feldömt hade hela förlusten skyllts på detta, krav på domarnas avrättning hade framförts och troligtvis hade vi även krävt att hela matchen skulle spelas om.

» Dagens driftkucku

Jag vill förära denna utmärkelse till det moderata Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons i Stockholm. Han har kommit på en alldeles fantastisk metod för att bättra på ekonomin för Stockholms läns landsting. Om nu företag är villiga att betala kanske hundratals miljoner för att få ge namn åt t.ex. idrottsarenor (se Tele2 Arena eller Swedbank Arena som exempel), varför då inte sälja ut namnen på Stockholms tunnelbanestationer? - "Nästa uppehåll blir Clas Ohlson och därefter Kjell & Co"! - "Välkomna till detta tåg som kommer att ta oss till Telia via Telenor västra, Comviq och 3-center"! Nästa år kommer däremot "Telia" att byta namn till "Telenor" eftersom dom bjöd högre. "Telenor" kommer då att byta namn "Bullens pilsnerkorv"!

Den här snilleblixten har naturligtvis fått humorister runt om i vårt avlånga land att tända på alla fjorton cylindrarna. Här i Skåne föreslår t.ex. Peter Fällmar Andersson i Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads gemensamma Kulturbilaga att de skånska Pågatågsstationerna reas ut till högstbjudande. I Kattarp vinner Agnethas Hudvård budgivningen medan att t.ex. Kävlinge döps om till Stoffes Golv. Det finns gott om Pågatågsstationer i Skåne som kan få nya spännande namn samtidigt som Region Skåne får ett bra tillskott till kassan. Själv föreslår jag att mitt eget Åstorp ju kunde säljas ut till Godbitens Konditori AB.

Gårdagens X16 möter dagens X61
I Skåne har ju alla Pågatågen fått namn efter kända skåningar. Allt från Kap P Dal till Bombi Bitt, allt från Henry Duncker till Nils Poppe. Tänk att man inte insett möjligheterna att tjäna en hacka. Tågen kunde ju istället säljas ut till högstbjudande. Det finns väl massor av skånska företag som kan vara villiga att betala en hacka för att få reklam. Varför så tramsiga namn på tågen som Fader Gunnar och Stålfarfar när dom istället kunde döpas till Perstorp AB, Trelleborg AB, PEAB, Ica Maxi, Felix eller Findus. Nä visst nä, Findus får säljas ut till någon ny villig spekulant.

Mikael Nyberg föreslår i Aftonbladet att till och med de politiska partierna skulle kunna sälja ut sina namn till högstbjudande. Nya SEB-Partiet istället för Moderaterna. Själv föreslår jag då att Centerpartiet säljs ut till Vattenfall-partiet och Socialdemokraterna säljer ut sig till Nya Nordea-Partiet.

Visst är det spännande tankar? Livet blir också mycket mer spännande om tunnelbanestationerna inte säger något om var dom ligger och kanske byter namn lite då och då efter att någon annan bjudit högre vid ny upphandling. Det kan ju alltid bli en spännande överraskning var man hamnar när man kliver upp för trapporna efter att ha gått av vid "Spotify-central"! Tack Kristoffer Tamsons (m) för dagens uppiggande skratt.

Bilden visar ett möte här i Åstorp (i fortsättningen Godbiten) under gårdagen mellan en gammal X16/X17 motorvagn (Sveriges vackraste tåg) på utfärd och dagens moderna Pågatåg X61. Stjärnfotograf: Sven Tycker.

» Dagens Stoppa pressarna

Jag noterar att vår konung Carl Gustaf på lördagsmorgonen väckts av brandlarmet under sin vistelse i Abisko. Något som måste ha varit en fruktansvärd upplevelse för vår stackars konung. Det är därför skönt att vi har journalister som har tid att bevaka den här typen av viktiga händelser så att vi undersåtar inte riskerar att förbli ovetande om detta grova ingrepp i konungens privatliv. Jag hoppas verkligen att Hans Majestät hämtade sig snabbt från detta falsklarm (för det var det ju lyckligtvis). Mina tankar går till dig och dina närmaste som jag hoppas aldrig mer ska behövas väckas på morgonen av något oroväckande ljud.

Själv väcktes jag i morse av grannen som vid 0530-tiden antingen kom hem, eller skulle gå eller kanske bara inte kunde sova. Men han tyckte uppenbarligen i varje fall att han måste använda högsta möjliga ljudnivå på sina samtal. Dessutom var ju klockan inte 0530 utan faktiskt 0630, men jag hade ju inte hunnit ställa om alla klockor än. Det är dessa morgnar två gånger om året som man ångrar att man överhuvudtaget inköpt klockor med digital visning. "Tryck tre gånger på knapp C, därefter håller du inne knapp D och E samtidigt medan du justerar tiden med knapp B". Så stod det nog i instruktionen, som man naturligtvis inte sparat.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlag

Inga kommentarer: