tisdag 14 mars 2017

En helt vanlig tisdag

» Slipsnissars girighet

Det finns tillfällen när man nästan hoppas att framförda hot verkligen blir genomförda. I dagarna har t.ex. Nordeas VD Casper von Koskull hotat med att Nordea kommer att flytta utomlands om förslaget till att även bankerna ska betala skatter blir genomfört.

Casper von Koskull
- "Sannolikheten är mycket, mycket stor att Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige om regeringens senaste förslag om höjda bankavgifter blir verklighet" är Casper von Koskulls "hot".

Det är ju naturligtvis ett bekymmer för en stor bank att få verksamheten att gå ihop. Konkurrensen är mördande från andra banker av alla storlekar. Kunderna är otrogna och byter bank som andra byter strumpor i jakten på den bank som erbjuder den bästa servicen och de bästa erbjudandena. Ett minsta felsteg där man kanske drar in en populär service, tar ut för höga avgifter eller betalar för låga räntor innebär att det omedelbart blir strömhopp till konkurrenterna. Konkurrenter som kanske erbjuder en bättre service på bankkontoren, som kanske erbjuder ännu högre räntor på sparkontot eller lite lägre räntor på lånet. Konkurrensen är mördande mellan storbankerna som ser sin lönsamhet ytterst begränsad. Så har bankerna t.ex. svårt för att ha råd att betala sin personal rimliga löner. VD:n Casper von Koskull fick t.ex. förra året bara cirka 75.000 kronor - om dagen i ersättning. För ett par månader sedan räknade jag ut att Sveriges fyra storbanker på 6 månader bara gör en vinst som motsvarar vad hela Sveriges snåla försvarsbudget kostar. De fyra storbankerna gör på ett år en vinst på 5.000 kronor - per svensk. Allt från spädbarn till åldringar.

Björn Wahlroos
Naturligtvis är det så att Nordea inte har råd att betala några bankskatter. Det gäller ju att plocka ut så många slantar som möjligt till de fina slipsnissarna i ledningen och ägarna tills nästa bankkrasch när skattebetalarna får gå in och rädda verksamheten igen. Bara flytta utomlands med er! Jag nästan hoppas detta eftersom det förhoppningsvis får mig att äntligen ta mig i kragen och personligen kasta Nordea på soptippen. Jag instämmer i Nordeas ordförande Björn Wahlroos påminnelse om att de flesta kunderna är idioter. Jag är det i varje fall eftersom jag fortfarande är kund i Nordea.

- "Omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Du har så rätt Björn. Vi är idioter som fortsätter att göda dig och dina gelikar.

PS. Jag läste förresten en s.k. Rövarhistoria om en gammal dam som går till banken och vill sätta in 1½ miljon i kontanter. Hon får tala med bankchefen som vill veta var pengarna kommer från. Hela historien går ut på att hon lurar skjortan av dom alla genom att slå vad. Hur som helst kan man avslöja historien som just en "rövarhistoria" redan i första stycket. På dagens banker hade hon blivit avspisad på direkten med - "Vi tar inte emot kontanter på det här bankkontoret!"

Inga kommentarer: