måndag 6 mars 2017

Det blåste kallt i dag

» Mansgrottan

På onsdag, den 8 mars, är det Internationella Kvinnodagen. Som en förberedelse för detta kan det kanske vara dags för lite funderingar över varför vi skiljer på män och kvinnor och vilka konsekvenser detta får. Lyckligtvis är det i dag inte så många i den någorlunda civiliserade världen som har samma synpunkter på detta som den polska EU-Parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke som jag nämnde i lördags. I ett tal i EU-Parlamentet sade han:

Feminism
- "Självklart måste kvinnor tjäna mindre än män, för att de är svagare, de är mindre, de är mindre intelligenta måste de tjäna mindre, det är allt."

Att han är kompis med Sverigedumokraterna i EU-Parlamentet och ingår i samma partigrupp där förklarar lite. Men inte allt. Tyvärr har vi tvingats börja vänja oss vid ärkereaktionära polacker. Kombinationen av det djupt katolska Polen och högerextremister skapar en mix som är skrämmande i vad som nästan är vårt grannland.

Men, egentligen var det inte just det jag tänkte tycka till om. För några dagar sedan läste jag att sedan hotet om införande av en "kvoteringslag" som skulle tvinga börsbolagen att plocka in en viss mängd kvinnor i sina styrelser nu har bordlagts har utvecklingen mot fler kvinnor i dessa styrelser bromsats upp. Näringslivstoppar som Jacob Wallenberg blev lyckliga när hotet om kvotering slopades. När hotet fanns arbetade uppenbarligen börsbolagen aktivt med att locka in kvinnor i sina styrelser. När hotet försvann struntade man i den målsättningen. Slipsnissarna fortsätter att tillsätta sina gamla slipsnissekompisar i sina styrelser. För att som kvinna komma in i maktens boningar krävs extra kompetens. För maktens gubbar, för det är ju fortfarande mest gubbar, gäller som vanligt att det är de gamla kompisarna som rekryteras.

I dagarna presenterade dessutom stiftelsen Allbright, som arbetar för ökad jämställdhet inom Näringslivet, en undersökning som visar att riskkapitalbolagen är extremt dåliga på det här området. I 10 av de 18 granskade riskkapitalbolagen fanns det inte en enda kvinna på det man kallar "Partnernivå". Aftonbladets Jonna Simas kommentar om att våra pengar styrs från mansgrottor äger helt klart sin riktighet. Svenska Dagbladets Jan Almgrens kommentar om pinsamt, svenska riskkapitalister säger nog också en hel del. Allbrights vd Amanda Lundeteg säger:

- "Det är patetiska siffror och vi på Allbright har aldrig sett ett så bedrövligt resultat efter en kartläggning."

Är det någon som tror att slipsnissarna i dessa riskkapitalbolag tar åt sig av ord som patetiskt? Eller tror ni som jag att dom bara stänger in sig i sin herrklubb och hoppas att stormen går över så att dom kan fortsätta som innan? Totalt 3% av det som kallas "partners" är kvinnor. 11% av gruppen heter antingen Johan eller Henrik! Det bolag av de 18 bolagen som ligger bäst till har 25% kvinnor. En majoritet av bolagen har alltså inte en enda kvinna.

Är det mer än jag som nog tycker att det är dags att börja hota med kvotering igen?

#blogg100 – nummer 006

Inga kommentarer: