tisdag 28 februari 2017

Internationella Musarmsdagen

» Spännande argument

Att följa samhällsdebatten är ofta väldigt spännande. Ett fenomen som jag tycker är spännande att följa är när debattörer väljer att jämföra med andra länder, och använder det faktum att vi inte gör som de flesta andra som ett argument för sina egna åsikter. Men, dom håller tyst med den jämförelsen när detta inte passar dom egna idéerna. Låt mig ta ett exempel. I dagens Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga är näringslivets ledande gnällorganisation Timbro igång. Den tillträdande chefsekonomen för Timbro, Jacob Lundberg, pinkar revir genom en debattartikel med rubriken: - Sverige beskattar arbetsamhet högst i världen! Det är naturligtvis en del av de redan privilegierades kampanj för att slippa betala så mycket skatt. Sänkt marginalskatt (det är ju det som debattartikeln handlar om) innebär ju antingen mindre skatteinkomster för samhället (vi kan ju då spara in på t.ex. militärutgifterna....), eller också får de som tjänar mindre pengar betala mer i skatt som kompensation. Hur som helst använder alltså näringslivets lobbyorganisation Timbro just argumentet att vi inte KAN skilja oss från andra länder som argument för sänkta marginalskatter.

Vår värld
Nu kommer vi till det spännande. Än så länge har jag inte hört ett ljud från Timbro där man kräver att vi återinför t.ex. Förmögenhetsskatt, Arvsskatt eller återinför en riktig Fastighetsskatt. För det här är ju ett område där Sverige skiljer sig ganska rejält från de flesta andra länder. Sverige beskattar helt enkelt Förmögenheter extremt lågt (dvs inte alls) jämfört med de flesta andra länder. Hur är det Timbro, borde vi inte närma oss andra länder när det gäller beskattning av Förmögenheter? Varför ska vi skilja oss från andra just här?

Samma gäller debatten om begränsningar av vinsterna inom den s.k. Välfärdssektorn. Timbro och alla dom andra lobbyorganisationerna är mycket aktiva i sina kampanjer för att förhindra någon form av begränsning av vinsterna i kommersiella skolbolag, vårdbolag och så vidare. Men, observera att dom aldrig gör internationella jämförelser i just denna debatten! Kan det bero på att Sverige t.ex. är det enda landet i hela världen som tillåter kommersiella skolor som finansieras med skattepengar att fritt dela ut överskottet till ägarna. Privata, men skattefinansierade, vårdbolag har inte heller fritt fram i de flesta andra länder som i Sverige.

Snälla Timbro. Varför använder ni bara jämförelsen med andra länder när det passar de egna syftena men håller tyst när det inte passar?

» M loves Sd

I går nämnde jag i några rader maktskiftet i skånska Hässleholm. Hässleholm har tidigare styrts av en vänster-center koalition mellan Socialdemokraterna (20 mandat), Miljöpartiet (4), Centerpartiet (4) och Vänsterpartiet (2). Sammanlagt alltså 30 mandat av de 61 platserna. Men, nu har minoritetsstyret valt att avgå efter att bland annat Sverigedumokraterna valt att stödja en Moderat budget vilket gjorde att den styrande koalitionens budget föll. Något som det ju inte är något att ha synpunkter på. Vad sverigedumokrater röstar på kan ju inte vi andra lägga oss i. Men, SD säljer inte sina röster gratis. Något som det nu är uppenbart från exemplet Hässleholm. Det var alltså inte bara den Moderata budgeten som röstades fram. Moderaterna (8 mandat), Kristdemokraterna (3), Liberalerna (3) och det lokala partiet Folkets Väl (2) valde att som tack för rösterna rösta in Sverigedemokraterna (14) till viceordförandeposterna i nämnderna. Vi kan alltså konstatera att i fortsättning styrs Hässleholm av ett Högerblock bestående av M + SD + L + Kd och det lokala FoV. Helt i enlighet med mina spekulationer sedan flera månader. Högerblocket är etablerat enligt önskemål från Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Det som förvånat i Hässleholm är att Liberalerna valt att placera sig i detta Högerblock. Något som uppenbarligen retat gallfeber på Jan Björklund. Som inte accepterar de lokala liberalernas val. Jan Björklund är helt enkelt förbannad. Inte heller Liberalerna i Skåne ställer upp på Hässleholmsliberalerna val av koalition. Men, som sagt, Anna Kinberg Batra är väl nöjd med att de lokala partikamraterna köpslagit med extremhögern i Sd. Vi kan hur som helst fastslå att Sverigedumokraterna inte säljer sina röster gratis.

Moderater loves sverigedumokrater

Inga kommentarer: