torsdag 2 februari 2017

Den andra i andra

» Kampen mot korruptionen

Rumäniens flagga
När Rumänien kom med i EU 2007 var ett av villkoren att man gjorde en rejäl insats mot korruptionen. Rumänien anses vara ett av de mera korrupta länderna. Men uppenbart är att makteliten inte vill bekämpa korruptionen. Istället har man gett upp. Med motiveringen att det är fullt i fängelserna vill den styrande regeringen minska straffen för korruptionsbrott och avkriminalisera vissa korruptionsbrott. Officiellt alltså eftersom det inte finns plats i fängelserna, men enligt alla de 100.000-tals demonstranter som gått ut på gatorna så handlar det främst om att skydda sig själva. Korruptionen är utbredd långt upp i statsapparaten och protesterna runt om i städerna i Rumänien är de största sedan kommunisterna störtades 1989. På många håll har det varit våldsamma sammandrabbningar med polisen och det berättas att rumäner i Sverige suttit uppe hela natten för att följa vad som händer av oro för vad som händer hemma i Rumänien. Flera ministrar har avgått i protest mot beslutet. Det är dags för EU att ta i med hårdhandskarna med de EU-länder som inte uppfyller de villkor som gäller med medlemskapet och som inte följer de avtal som träffats.

» Dagens trumpare och andra högerextremister

 ¤  Man brukar kunna döma människor efter vilka deras vänner är. Det faktum att Saudiarabiens oljeminister deklarerat att Donald Trump och Saudiarabien har samma mål kanske förklarar en hel del. Det hela var väl ett tack för att Donald the Trump undantog bland annat Saudiarabien när han stoppade resor från ett antal muslimska länder.

 ¤  En annan som ställt upp för Donald the Trump är Sverigedumokraternas Jimmie Åkesson som tycker att inreseförbudet var ett perfekt beslut. Fast med tanke på vad som hände i Kanada så vore det kanske bättre för säkerheten att stoppa högerextremister.

Donald Trump
 ¤  Fast en del Donald the Trump vänner har problem. Marine Le Pen från Frankrike har inte behagat betala tillbaka de 300.000 Euro (ungefär tre miljoner kronor) som EU kräver tillbaka sedan hon använt pengar hon fått utbetalt på fel sätt. Hon har ju problem med att få sin valkampanj i Frankrike finansierad. Hon väntar nog bara på att kompisen Donald the Trump ska hjälpa henne.

 ¤  En som plötsligt visade sitt rätta jag var SVT:s politiske reporter Lars Adaktusson som slutade på SVT och kom ut som en ärkereaktionär KD-politiker. Så mycket för det vänstervridna SVT som väl snarast kan beskrivas som högervridet. Nu läser jag att Lars Adaktusson med några kollegor ska åka till USA och lyssna på Donald Trump. - "Man får vara lite öppen och höra vad som sägs innan man tar ställning" kommenterar han det med. Han verkar ha stängt sina öron totalt de senaste veckorna om han inte hört tillräckligt för att kunna ta ställning.

 ¤  Ett telefonsamtal mellan Australiens premiärminister Malcolm Turnbull och Donald Trump häromdagen blev mycket kortare än planerat. Det avbröts i förtid. Fast meningarna går lite isär huruvida Donald the Trump slängde på luren eller bara lade på luren. Dom var i varje fall inte överens.

 ¤  Ett annat område där uppgifterna går lite isär är om Donald the Trump hotade att skicka militär till Mexico eller bara kom med en "vänligt erbjudande" om det när han i telefon pratade med Mexikos president Enrique Pena Nieto.

 ¤  En som i varje fall vågar tala klarspråk är vår egen förre statsminister Göran Persson som kallar Donald the Trump "en galen president" och han räknar med att han i varje fall aldrig blir omvald utan snarare kommer att avsättas i förtid. Tänk om Göran Persson har rätt? Det vore inte illa!

 ¤  Fast det är inte alla som blivit ovänner. Det finns dom som blivit vänner också. Moderaterna har plötsligt genom sin romans med Sverigedumokraterna börjat benämna SD:s rötter som "auktoritära" istället för som tidigare "nazistiska". Men det är väl klart, man kan ju inte förolämpa en partner! Snart heter det nog "våra vänner" också. Vi får väl hålla till godo med att det faktiskt finns en intern kritik inom moderaterna också.

Inga kommentarer: