söndag 8 januari 2017

En vintersöndag som andra

» Sven Tycker hade fel

I fredags hade jag en teori som gick ut på att uppdraget att skriva Expressens artikel om hur "Här stöttar Madeleine Silvia efter sjukdomen" var en form av straffkommendering. Min gissning var att den reporter som fick uppdraget att skriva artikeln fick detta som straff för att han inte hade städat upp i fikarummet eller för att han kommit försent till jobbet en dag. Jag tänkte att inte kan väl en seriös journalist skriva en sådan text och tycka att han gjorde ett gott arbete.

Men, så läser jag ett nyhetsbrev från Resumé (som skriver om media och marknadsföring) som berättar att reportern som skrivit artikeln är sedan tre månader Expressens nya hovreporter. Jag hade uppenbarligen totalt fel i mina antaganden. Han har ett heltidsarbete för tidningen med att bevaka Kungahuset och vad dom gör. Elias Giertz, som han heter, säger bland annat: - "Det är lätt att tro att rapporteringen bara handlar om kläder och nyfödda bebisar, men det handlar inte desto mindre om att förse medborgarna med underlag, så att de kan ta ställning till monarkins vara eller icke vara. Alla har rätt att ta del av hur Kungafamiljen använder våra skattemiljoner. Det är viktigt att de granskas". Jo, så säger han. Observera ordet "granskas". Jag slog upp ordet "granska" i Svenska Akademiens Ordlista och hittar förklaringen: "noggrant undersöka, syna". Där står ingenting om "inställsamt skildra", "fjäska" eller "skriva reklamtext". Men, Elias Giertz är ju inte så gammal än och ganska ny i stolen så vi ska inte döma honom för hårt - än. Det kommer nog snart artiklar som "granskar" också. Kanske...

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom val
inte avel

» Vem kan man lita på?

Mediahysterin om det ryska hotet blir allt mer farlig. Jag vill först och främst göra klart att jag inte litar på Putin och Ryssland. Ryssland är ingen demokrati och Vladimir Vladimirovitj Putin är en diktator som inte är att lita på. Men, Putin är inte heller dum. Ryssland har inget att vinna på en öppen konflikt med väst. Den ryska ekonomin är helt beroende av väst och därmed också beroende av goda förbindelser med väst. Det är detta som ligger bakom hans försök att skaffa sig vänner bland ledarna i "motståndarlägret". För Putin och Ryssland är det förmånligt med ledare i USA (och andra västeuropeiska länder) som han har vänskapliga relationer till. Det gör helt enkelt livet enklare även för Ryssland. Men det ÖKAR inte något krigshot! Snarare är det ju tvärtom, krigshotet minskar om ledarna i Moskva och Washington pratar med varandra. Jämfört med att skrika förolämpningar mot varandra är det stor skillnad.

Fredsduva
Vi får hoppas att det amerikanska underrättelseväsendet trots allt har mer på fötterna när man nu berättar om ryska nätattacker mot USA på löpande band än vad man hade för ett antal år sedan när man berättade om irakiska massförstörelsevapen. Hela världen (nästan) köpte uppgifterna från amerikanska underrättelseväsendet och media över (nästan) hela världen plockade fram de riktigt svarta rubrikerna i en hetspropaganda som till slut resulterade i en amerikansk (med allierade) invasion av Irak. Några massförstörelsevapen fanns inte, däremot skapade invasionen ett Irakkrig som sedan är den stora skulden till den IS-terror vi har i dag. Det är alltså viktigt att vi står kvar med båda fötterna på marken, även när det blåser.

I Sverige har hetsen och de svarta rubrikerna fått borgerliga politiker till en ständigt pågående kamp om vem som kan kräva störst ökning av pengar till militären. Jag har tappat räkningen om vem som för tillfället leder budgivningen. Än så länge har ingen av dessa budgivare i sin kamp om att säga högst belopp berättat var pengarna ska tas från. Det är ju något som gäller ALLA andra utgiftsökningar. Eller kanske tänker våra borgerliga politiker föreslå en skatteökning för att finansiera fler JAS-plan, fler U-båtar, fler stridsvagnar, fler luftvärnspjäser och fler soldater?

Det ska påpekas att i princip alla media och alla politiker deltar i dagens hets. Men ibland går det lite väl långt. I Svenska Dagbladet läser jag att det görs 10.000 nätattacker från främmande makt mot Sverige varje månad. Det motsvarar ungefär en attack var fjärde minut, dygnet runt, året om. Dom måste vara duktiga i Ryssland (för det är ju underförstått därifrån attackerna kommer). Om man har resurser till en attack mot lilla Sverige var fjärde minut, hur många måste då inte sitta i Ryssland och jobba med det här med tanke på alla andra länder som naturligtvis också utsätts. Jag tror uppriktigt sagt att SÄPO räknar på ett mycket udda sätt. Med det vill jag inte säga att jag misstror uppgifterna om nätattacker och nätspionage. Det är ett mycket effektivare sätt att attackera en stat än med stridsvagnar och attackflyg. Alltså är det att skydda mot denna typ av attacker vi borde lägga våra resurser. Inte på kanoner och automatkarbiner. Inse dock att den typen av spionage och attacker sysslar alla parter med.

Kort sagt, sätt ner båda fötterna på marken och dra ner storleken på de svarta rubrikerna. Det är när man har panik man fattar de riktigt dåliga besluten!

Inga kommentarer: