lördag 17 december 2016

En vecka kvar

» Om att anpassa reglerna till verkligheten

Visst är det skönt när politiker inte är paragrafryttare. När politiker kan tänka sig att anpassa reglerna till verkligheten. När politiker tycker att små misstag inte ska gå ut över stora grupper. Kanske blir en del läsare av mina tyckerier lite förvånad över denna inledning. Om jag samtidigt berättar att det är politikerna i moderatfästet Höganäs som jag berömmer så kanske ni blir ännu mer förvånade. Vad det handlar om? Jo, jag ska berätta.

Höganäs kommun
Om Höganäs kommun hade följt de regler som gäller för utbetalning av partistöd till de lokala partierna så skulle både Moderaterna och Sverigedumokraterna blivit utan bidrag för 2017 eftersom man inte skött ansökandet enligt de regler som fanns. Enligt de tidigare gällande reglerna skulle de partier som inte skickat in sin redovisning i tid bli utan slantar. Något som både Moderaterna och Sverigedumokraterna hade lyckats med. Alltså att inte skicka in redovisningen i tid. Vad gör då de styrande Moderaterna i Höganäs kommun när dom själva riskerar att bli utan pengar? Jo, med stöd av Sverigedumokraterna driver det moderata Kommunalrådet Péter Kovács igenom en retroaktiv regeländring (utan någon diskussion med oppositionen) som räddar dryga 260.000 kronor i bidrag åt det egna partiet och nästan 65.000 åt villigt stödjande Sverigedumokraterna. Undrar om det moderata Kommunalrådet Péter Kovács hade drivit igenom samma retroaktiva regeländring om det varit Vänsterpartiet som missat sina slantar genom att inte följa de regler som tidigare fastställts. Tillåt mig tvivla!

För övrigt är detta samma moderatstyrda kommun som i dagarna beslutat om att lägga hela kommunens omsorgsverksamhet i ett bolag, Höganäs Omsorg AB, allt i syfte att skatteplanera. Det blir tydligen skattemässigt fördelaktigare för kommunen att göra på det viset. Visst är det spännande när skattefinansierad verksamhet skatteplanerar så att dom ska slippa betala så mycket skatter?

För övrigt firar Höganäs att det är 80 år sedan man fick sina stadsprivilegier. Ack ja! I min barndom gick det tåg direkt mellan Åstorp och Höganäs och vidare till Mölle (som numera hör till Höganäs kommun). Att en vacker sommardag ta rälsbussen direkt till Strandbaden för den underbara sandstranden där var ett populärt sommarnöje.

» Om moderata fiaskon

Vi som bor nere i Syd har lite svårt för att hänga med i turerna kring det som kallas NKS i Stockholm. Moderaterna i Stockholm drev igenom att bygget av ett nytt sjukhus, Nya Karolinska Sjukhuset, skulle ske genom vad som kallades OPS - Offentlig-privat samverkan. Ett ganska unikt sätt att skapa offentlig verksamhet. I korthet står privata kommersiella företag för allt, förutom att betala sluträkningen. När bygget av NKS genom OPS drevs igenom av moderaterna i Stockholm fick man bara in anbud från en intressent. Men valde trots detta att genomföra projektet. Slutresultatet har blivit ett kraftigt försenat, våldsamt fördyrat sjukhus som inte fungerar. Men betala får man göra... Det har blivit ett så våldsamt fiasko att till och med dagens moderater i Stockholm numera tar avstånd från Filippa Reinfeldt som drev igenom projektet. Hon har fått respass så långt som möjligt bort. Nu ser jag en liten notis i Svenska Dagbladet som berättar att när man nu ska genomföra den regelbundna medarbetarenkäten vid Karolinska så har man tagit bort möjligheten att framföra sina synpunkt på den högsta ledningen. Det är många år framåt som stockholmarna får betala för Filippa Reinfeldt och hennes moderata kompisars övertro på att privatisering löser alla problem. - "Det är en oerhörd frustration" är en ganska typisk reaktion från personalen.

» Bedragare del 313

Ett föredömligt kort mejl tänkte jag presentera som dagens bluffmejl. Bara en rubrik som berättar att det är en räkning och sedan en bilaga som uppger sig vara en .doc fil. Inga långa, ofta dåligt översatta, utläggningar för att försöka övertyga mig om det lämpliga i att klicka på bilagan. Bara bilagan som ska skapa nyfikenhet.

Vofsing
Bill-018122

carolyn nipps "carolyn.nipps@swl.nu"

Till: resort@doggiespalace.com;

1 bilaga 71032ab115c~.doc

Samma mejl har, än så länge i varje fall, även kommit från en eliza.presley och en ashlee.covell förutom carolyn.nipps. Observera att mejlen kommer FRÅN dessa fingerade namn som dock har en e-postadress på MIN domän swl.nu. Däremot är mejlen alla adresserade till resort@doggiespalace.com. Doggies Palace befinner sig i Dubai och erbjuder all möjlig service för våra husdjur... Det är egentligen ganska spännande att fundera över vad det egentligen handlar om. Vad är man ute efter? Vad händer om man öppnar bilagan? Jag tror att jag avstår. Jag slänger skiten i den digitala papperskorgen.

Inga kommentarer: