lördag 10 december 2016

99 dagar till vårdagjämningen

» Korta nyheter

- "Sverige måste ha en löneökningstakt som trappar ned och inte ligger högre än konkurrenter." Sagt av Almegas vd Anna-Karin Hatt vid ett seminarium i veckan. Almega är alltså tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation. I rapporteringen från seminariet har jag inte sett något om att den goda Anna-Karin samtidigt sade sig vilja föregå med gott föredöme och att hon själv inte skulle ta ut någon löneökning alls de närmaste åren. Samma gäller alla andra vd:ar och liknande löst folk inom tjänsteföretagen, dom har inte heller erbjudit sig att föregå med gott exempel. Men, det är väl bara en miss i nyhetsrapporteringen?

- "De är fler och rikare än någonsin." Så inleder Veckans Affärer sin presentation av Sveriges 178 miljardärer. Undrar om Almegas vd Anna-Karin Hatt (tidigare centerpartistisk minister) har några synpunkter på hur dom roffat åt sig sina slantar? Tror ni att hon vågar framföra någon synpunkt på att dom skulle vara mindre giriga? Tvivlar! Jag roade mig med att titta var dom 178 bodde. Det var ju London, Schweiz osv. Men trots allt en hel del i Sverige också. Fast där var det Stockholm och diverse finare adresser runt Stockholm som gällde. Men, jag hittade faktiskt 8 av dom 178 som bodde i Skåne. Häften av dessa fyra bodde i Båstad (det är alltså familjen Paulsson).

- "Bolag vars vd:ar tjänar över 100 gånger mer än snittlönen kommer att åläggas en ökad bolagsskatt på tio procent." Ingen dum idé? Blir girigheten för stor och man anser sig ha råd till det så har man nog råd att bidra lite mer till det allmänna också. Det är den amerikanska staden Portland som infört de här skattereglerna. Skulle VD-lönen dessutom ligga mer än 250 gånger över medellönen så blir det istället 25% extra bolagsskatt. Från och med nästa år måste börsbolag i USA räkna på hur ledningens löner ligger jämfört med personalens genomsnittslöner - och publicera dessa offentligt. Kan ni tänka er ramaskriet om något sådant skulle föreslås i Sverige?

- "Vi har väldigt låga kostnader, våra flygningar är mycket punktliga och vi har inte så mycket facklig aktivitet." Så låter det när det lettiska flygbolaget Air Baltics vd Martin Gauss försöker sälja in bolaget till SAS. Det är klart, det är ju verkligen ett argument för att engagera sig i bolaget att det inte är så mycket facklig aktivitet. Sån't är ju bara problem - för företagsledningen alltså.

- "KD kastar ut barnet med poolvattnet." Det är ju verkligen en fruktansvärd felbedömning av Kristdemokraterna tycker Svenska Dagbladets Linda Nordlund. Vad det handlar om? Jo, Kristdemokraterna har sagt att dom ska stödja regeringens förslag som ska göra det kriminellt för svenskar att t.ex. åka till Thailand för att köpa sex med småpojkar och småflickor. Regeringen vill alltså kriminalisera sexköp även i andra länder. Resten av den svenska högern har ingen förståelse för att i Sverige kriminalisera handlanden i andra länder där detta inte är kriminellt. Undrar om dom tänker på samma sätt med det vi kallar att åka för att begå terrorbrott?

- "Asylaktivism på Migrationsverket." Så här till slut så är jag lite stolt över mina arbetskollegor på Migrationsverket. Svenska Dagbladet berättar att handläggare på verket arbetade frenetiskt för att hinna bevilja så många permanenta uppehållstillstånd till de som hade rätt till detta innan den nya lagen trädde ikraft som bara berättigade till tillfälliga uppehållstillstånd. Mina kollegor tycker helt enkelt att de nya reglerna är en skam och följde lagen så gott det gick. Ni gör mig stolta! Skammen borde andra stå för.

Inga kommentarer: