onsdag 2 november 2016

Takt och otakt

» I otakt med väljarna

Utredningen med förslag på begränsningar i vinstuttaget i skattefinansierade välfärdsbolag läggs fram om några dagar. Vad som föreslås har läckt ut en hel del, och protesterna från de grupper som tjänar stora slantar på kommersiella skolor och liknande välfärdsbolag är högljudda. Den ena slipsnissen efter den andra uttalar sin besvikelse och den ena lobbyorganisationen efter den andra protesterar med alla pengar dom företräder. Naturligtvis säger de partier som har som uppgift att företräda samma slipsnissars intressen också Nej till begränsningar. Även Sverigedumokraterna säger, efter att ha bjudits på middag av Näringslivet, nu nej till begränsningar. Uppenbarligen har dom glömt att fråga svenska folket och sina egna väljare. Enligt den undersökning som SVT låtit göra säger 27% helt Nej till alla former av vinstuttag medan ytterligare 63% vill begränsa vinstuttaget. Det som alltså utredningen förväntas föreslå. 10% av de tillfrågade vill, i enlighet med vad de fyra borgerliga partierna vill, inte ha några begränsningar. De sista 10% vet inte, som SD innan dom bjudits på middag, vad dom vill. Men 80% av svenska folket vill alltså begränsa vinstuttagen, eller helt förbjuda vinstuttag. Det finns kanske skäl till att inget annat land i världen tillåter kommersiella skolor finansierade med skattemedel att plocka ut vinst till ägarna. Det är uppenbart att Jan, Anna, Ebba, Annie och Jonas har hamnat helt i otakt med väljarna.

» I otakt med verkligheten

Nu har, som förväntat, Regeringen beslutat att förlänga ID-kontrollerna av alla resenärer mitt i Øresundsregionen. Under ytterligare tre månader ska alla tusentals dagliga pendlare tvingas genomlida detta krångel som Stockholmare, som inget begriper, har beslutat om. Antingen begriper dom inte ett dugg av konsekvenserna, eller också struntar dom i konsekvenserna. Under hela mitt 64-åriga liv har jag regelbundet, utan krångel, kunnat resa till Helsingør. Men idag händer det hela tiden att svenskar på tillfälligt besök i Danmark inte kan återvända till Sverige eftersom dom glömt sina ID-kort. Ännu fler pendlare kommer att tvingas byta jobb eftersom krångel och förlängda restider gör pendlingen omöjlig. Men, sådant begriper dom tydligen inte uppe i Fjollträsk. Det är dags att återinföra den nordiska passfriheten. Eller införa ID- och Pass-kontroller på T-Centralen i Stockholm. Dom lever där uppe helt i otakt med verkligheten.

» I otakt med moralen

Ibland blir även en luttrad person som jag förvånad över hur vissa kan låsa in moralen i städskrubben med jämna mellanrum. I början av 90-talet köpte Sverige 400 gamla rostiga begagnade bandvagnar från Tyskland. Efter att ha renoverat dom för 1 miljon kronor stycken ställdes dom in i förrådet. 2010 sålde Försvaret 250 av dom till ett statligt tjeckiskt företag för att dom, officiellt, skulle användas av den tjeckiska armén. Istället såldes dom omedelbart vidare till ett kommersiellt vapenhandlarföretag i Tjeckien, Excalibur, som sysslar med att sälja krigsmaterial till den köpare som är villig att betala. Nu visar det sig att dom här f.d. svenska bandvagnarna dykt upp i Irakkriget. Vad ska man med moral till, om man kan tjäna en slant? Det är inga problem att leva i otakt med moralen.

Inga kommentarer: