fredag 11 november 2016

Slut på veckan

» Vem valde Donald Trump?

Nu har väl alla intelligenta (och även alla inte så intelligenta) hunnit kommentera resultatet av det amerikanska presidentvalet. Så nu får väl även jag komma med några väl valda ord om hur det kunde gå som det gick, vad som nu kommer att hända och hur vi ska agera för att det inte ska bli allt för hemskt.

We love you
Låt oss börja med att konstatera att det amerikanska folket har egentligen inte röstat fram Donald Trump till president. Det är det amerikanska valsystemet som röstat fram Donald Trump. Snarare är det så att mindre än var fjärde amerikan har röstat på Donald Trump. Vi kan t.ex. konstatera att Hillary Clinton faktiskt fick fler röster än Donald Trump. Det amerikanska valsystemet där "the winner takes it all" innebär att den som vinner valet inte måste vara den som får flest röster. Donald Trump fick mindre än 48% av rösterna. Lägg till detta att valdeltagandet var lågt. Bara lite drygt varannan amerikan med rösträtt bemödade sig att rösta. Lägg sedan till detta att stora grupper amerikaner inte har rösträtt. Systemet är konstruerat för att inte "utslagna" längst ner på samhällstrappan ska ha rätt att rösta. Den som sitter i fängelse har inte rösträtt och i många delstater har inte ens den som en gång i tiden suttit i fängelse rösträtt. Om man då tar i beaktande att USA är det land i världen som har flest innevånare sittande inspärrade så har en sådan regel stor betydelse. 1/4-del av alla på vår jord som sitter i fängelse sitter i ett amerikanskt fängelse. Du måste ha en fast adress. Antalet vallokaler är mycket få, dessutom görs valet dagtid en helt vanlig arbetsdag. Det är alltså inte det amerikanska folket som valt Donald Trump. Det är det amerikanska valsystemet som sett till att Donald Trump blivit vald.

Vad kommer nu att hända? Optimisternas främsta argument för att inte vara allt för negativa är att man inte tror att Donald Trump kommer att genomföra allt han lovat. Till och med stora grupper som röstade på Donald Trump utgår ifrån att han inte kommer att infria sina vallöften. Något som ju faktiskt är ett fascinerande faktum. Man utgår alltså ifrån att en politiker som satsat på att kritisera de etablerade politikerna redan från början har bestämt sig för att bryta de flesta vallöftena - redan innan han ens tillträtt sin befattning. Vi brukar kritisera politiker för att dom inte håller sina löften, sedan väljer alltså stora grupper en politiker som dom utgår ifrån inte ska infria sina vallöften. Vi får väl trots allt hoppas att dom alla har rätt!

Vad gör vi nu? De' vete f-n! Det finns dock ett par positiva effekter av valet av Donald Trump. Stridspitten Jan Björklund kan väl trots allt inte med gott samvete fortsätta att argumentera för att Sverige ska gå med i en militärallians och förbinda oss att hjälpa ett USA under Donald Trump (och Turkiet och Ungern och....) militärt. För det är ju det ett medlemskap i NATO innebär. Vi förbinder oss att militärt hjälpa de andra medlemsstaterna.

Jag får fundera lite till på vad vi ska göra. Jag vet faktiskt inte!

Inga kommentarer: