söndag 6 november 2016

Sjätte november

» Money rules the world

Jag är medveten om att denna rubrik retar upp en del sverigedumokrater. De beslutade ju på sina kommun- och landstingsdagar förra helgen att politikerna ska besluta om att sätta stopp för utländska ord i vårt språk. Men, jag kan faktiskt inte komma på någon bra svensk översättning. "Pengar styr världen" låter liksom inte riktigt lika bra. Hur som helst tänkte jag ta ett par exempel på hur pengarna är de som bestämmer.

Det är väl inte så många som missat att de båda simmerskorna Jennie Johansson och Michelle Coleman blivit avstängda från att tävla för Sverige under en tid. Detta efter en konflikt med ledningen för simsporten. Från början ville ingen berätta vad det handlade om. Jag har hört rykten om allt från bedrägerier, fylleri, lesbiska förhållanden och andra missbruk. Nu har det trots allt avslöjats vad det i verkligheten handlade om, precis som jag gissade från början. Dvs de hade dolt sponsorsloggor på sina kläder och på bilder. Som jag sade, det är pengar som styr över vår värld.

Money rules the world
Hos Veckans Affärer läser jag om de tre affärsmännen Avery Stone, Richard Grainger och Simon Zoen som sedan en tid tillbaka är efterlysta för att ha förskingrat motsvarande omkring 280 miljoner kronor. Dom levde lyxliv i Hongkongs finare kretsar innan dom stack med pengarna. Men egentligen kan man undra varför just dessa "affärsmän" får en artikel ägnade åt sig. Det där är väl bara småsummor om man jämför med vad som rullar runt i de fina kvarteren?

Sedan läser jag en artikel som undrar varför svenska (och danska) entreprenörer är så mycket mer framgångsrika än de finska företagarna. Och här är det något som jag inte begriper. Är svenska entreprenörer mer framgångsrika än de finska? Med tanke på den fruktansvärt entreprenörsfientliga vänsterregering som styr vårt land i dag så kan väl ingen enda entreprenör i Sverige vara framgångsrik! Vårt stackars Konungarike styrs ju av entreprenörsfientliga sadister med enda mål i världen att ta kål på alla som vill driva företag. Egentligen är det underligt att Sverige inte redan gått i konkurs. Det måste vara något fel på statistiken när BNP ökar, sysselsättningen ökar, arbetslösheten minskar och Sverige helt enkelt är mer framgångsrika än de flesta andra länder. Läs t.ex.Mats Johanssons generalangrepp på Ilmar Reepalu och andra utvecklingsfientliga socialister till försvar för vinstmaximerande skolkoncerner. Sedan kan man ju undra hur hela resten av världen också kan styras av socialister. Inga andra länder förutom Sverige tillåter ju att börsnoterade vinstmaximerande företag driver skattefinansierade skolor. Tänk att socialisterna tagit över hela världen?

Eller kan det vara så att det inte är socialister som styr världen utan det är pengarna som styr världen trots allt? Ett exempel på detta skulle vara EU:s behandling av frihandelsavtalen med Kanada (Ceta) och med USA (TTIP). Här är det hemlighetsmakeriet som styr på order från de som sitter på pengarna. Den mest ifrågasatta delen i dessa frihandelsavtal (som i och för sig rent allmänt är positiva) är den möjlighet som avtalen ger till stora multinationella företag att stämma länder om deras rättigheter att tjäna slantar begränsas. Något förenklat skulle t.ex. General Motors kunna stämma Sverige om våra politiker skulle besluta att förbjuda försäljning av nya bensindrivna bilar. Det skulle ju minska GM:s möjligheter att tjäna pengar på att sälja bilar i Sverige. Eller om vi skulle förbjuda försäljningar av genmanipulerade livsmedel. Företag som ligger bakom dessa skulle då kunna stämma Sverige eftersom deras möjligheter att tjäna pengar i Sverige skulle begränsas. Vattenfall har ju stämt Tyskland för avvecklingen av kolkraft. Det är alltså detta debatten handlar om. Diskussionen handlar alltså om hur dessa regler utformas. Och det är hemligt! Den svenska politiker som vill läsa hur avtalen ser ut kan helt enkelt inte få ut handlingarna. Dom är hemligstämplade om man inte åker till Bryssel för att läsa dom där i ett speciellt rum. När något hemlighålles bör man vara misstänksam! För det är ju pengarna som styr...

Inga kommentarer: