söndag 20 november 2016

En del kan inte uppföra sig

» Goda nyheter mitt i eländet

Efter Donald Trumps "seger" i det amerikanska presidentvalet har det aktualiserats risken för stora framgångar på många andra håll i Europa för populistiska högerextrema rasistpartier. Men, kanske ska vi inte överdriva riskerna. För det första vann ju faktiskt inte Donald Trump valet. Även om valsystemets utformning gör att han med största sannolikhet kommer att utses till president. Vad jag vet är själva valet fortfarande inte officiellt sluträknat, men senast jag såg några siffror ledde Hillary Clinton valet med en dryg miljon fler röster än Donald Trump.

Här i de nordiska länderna tyder mycket på att de främlingsfientliga populistpartierna har passerat sin högsta nivå och nu är på väg nedåt. I Danmark har Dansk Folkeparti på några månader tappat upp till en tredjedel av sitt stöd och är nere på 14%. Till stor del efter ett avslöjande om svindel med EU-pengar. I Finland släpptes Sannfinländarna in i regeringen som koalitionspartner. Som resultat har man nu tappat hälften av sitt stöd på ett drygt år. Från 20% till 10%. När man inte bara kan klaga utan måste ta ansvar. I Norge har Fremskrittspartiet sedan i somras tappat från cirka 16% till istället cirka 12% om man väger ihop flera undersökningar. Sverigedumokraterna i Sverige är faktiskt de som klarat sig bäst. Men även här tyder de flesta undersökningar på att framgångarna är över och många undersökningar pekar snarare på att toppen är nådd och nu är det nedgång som gäller. Men kanske vore det bästa att, som i flera nordiska grannar, släppa in populisterna närmare makten så att dom inte längre bara kan gnälla och gnöla och sprida lögner och myter. Då inser kanske sympatisörerna att det bara är en massa lögnaktigt ordflöde utan vilja till ansvar.

» Farväl

Henke och Kimmy
Så åkte tydligen vår nordvästskånska stolthet HIF ur Allsvenskan. Men, med tanke på hur vissa s.k. supportrar uppförde sig efter matchen så var det kanske lika så gott. Tyvärr är det ju så att delar av HIF:s påstådda supportrar mycket ofta har svårt för att uppträda på ett anständigt sätt. Det här är en grupp idioter och ligister som troligtvis inte har så stort intresse för fotboll utan egentligen främst är ute efter att få slåss och förstöra. Jag såg för en tid sedan att HIF fick gå så långt under en period att man inte arrangerade resor till bortamatcher för supportrarna eftersom gänget idioter inte kunde uppföra sig. Går man till Olympia förberedd för att kunna maskera sig så har man inte gått dit för att njuta av fotboll och heja på sina favoriter. Då har man gått dit för att slåss och förstöra. Det är helt enkelt dags för en uppstädning. Kanske sker den bättre i en lägre division.

På bilden spelar min son Kimmy fotboll med Henke, i form av staty i Helsingborg.

» Dessa danskar

Vårt grannland Danmark
Jag läser att våra danska grannar håller om omröstning om vad som är typiskt danskt. Det är en Regeringsstyrd omröstning om en Danmarkskanon som hålls på nätet. Danskarna har fått skicka in sina förslag på vad som är typiskt danskt, och sedan har man valt ut 20 olika egenskaper som är typiskt danska. Själv har jag svårt för att se så mycket typiskt danskt i de 20 utvalda egenskaperna. Det mesta är egenskaper som finns mer eller mindre i alla demokratier. Inte typiskt danskt. Det skulle då vara "Hygge" och "Det danske sprog"!

Fast det finns kanske något annat som är typiskt danskt. Kanske lite av "Frisind" som också finns med bland de 20 som danskarna kan rösta på. Kan ni tänka er dom här reklamfilmerna i Sverige som danska Spies kört i Danmark för att locka danskarna att åka på semester (med Spies) och rulla runt mellan lakanen.

För det kan väl inte vara typiskt danskt att helt enkelt dricka sig full. Det är väl våra finska grannar som sysslar med sådant. I dag berättar media om hur de båda finska riksdagsledamöterna Pirkko Mattila och Katja Hänninen i samband med en middag hos Sveriges riksdags talman Urban Ahlin i maj hade druckit sig så fulla att dom båda fick ledas ut från lokalen av den finska riksdagens talman Maria Lohela. - "Jag dansade inte på bordet och jag kräktes inte heller" är Sannfinnländarnas Pirkko Mattilas förklaring. Hon belönades för övrigt några månader senare med en ministerpost när Sannfinländarna plockades in i en koalitionsregering.

» Vi kränks

Jag ser i en rapport att det svenska luftrummet kränkts av flyg från andra länder 12 gånger sedan årsskiftet. I täten ligger USA och Danmark som står för hälften av kränkningarna med tre kränkningar vardera. Norge har kränkt det svenska luftrummet två gånger. Tyskarna har tydligen skärpt sig eftersom det de senaste åren varit tyskt flyg som oftast kränkt svenskt luftrum, men nu har det bara skett en gång. Precis som Frankrike och Estland. Under året har även ryskt flyg kränkt svenskt luftrum en gång. En intressant fråga är vad det svenska luftvapnet gör mot alla kränkningar från NATO-flyg? I korthet leder NATO med 11-1! Eller vad man kallar det, när dom har svårast för att veta var gränsen går. För det kan väl inte handla om att man testar den svenska förmågan eller bara vill provocera. Sån't gör bara Ryssland.

Inga kommentarer: