söndag 23 oktober 2016

Slut på veckan

» Svensk terrorism

Älska din nästa
I går var det årsdagen av det värsta terroristdådet i det moderna Sverige. Det var den 22 oktober 2015 som 21-åriga Anton Lundin Pettersson, styrkt av att ha varit och läst på olika rasistiska och nazistiska hemsidor på nätet, utklädd i militärhjälm och beväpnad med ett svärd han köpt på postorder begav sig till Kronans skola i Trollhättan. Lite senare hade han huggit ner fyra personer, en lärare, en lärarassistent och två elever. 10 minuter efter att han gått in i skolan gick han rakt mot de poliser som kallats till platsen och blir precis som han räknat med ihjälskjuten av poliserna. Alla de fyra han högg ner hade utländskt utseende, däremot skonade han medvetet de som såg svenska ut. Tre av de fyra dog. Detta är det värsta terrordåd som drabbat Sverige i modern tid. Men redan från början försökte rasistiska och högerextrema krafter förminska händelsen och skylla på både det ena och det andra. Men faktum kvarstår, detta var ett planerat rasistiskt terrordåd, ett högerextremistiskt självmordsdåd.

På ettårsdagen har många kommit ihåg vad som hände, beklagat det som hände och reflekterat över vad som ligger bakom och vad som kan göras för att något sådant inte skulle hända igen. Tidningen Aktuellt i politiken (socialdemokratisk) har på årsdagen av terrordådet granskat hur politiker av olika färg har reagerade på händelsen. Man har helt enkelt jämfört hur våra riksdagspolitiker tog upp händelsen på sociala medier. Jag tror jag låter bli att berätta mer. Jag utgår ifrån att alla läsare av Sven Tycker har förstått skillnaden i reaktioner mellan Sverigedumokratiska politiker och reaktionerna hos representanter för övriga sju riksdagspartier.

» Dagens klavertramp

Att hitta Sverigedumokrater som trampar i klaveret är inget större problem. Det är bara så tragiskt att så många svenskar gått på denna populistiska rasism. För några dagar sedan deltog 5 högstadieelever i TV4:s Nyhetsmorgon och fick fråga ut Utbildningsminister Gustav Fridolin. Detta fick naturligtvis SD:s ledande klavertrampare till att dra igång igen och tänka med pekfingret. En av de fem, 15-årige Fahad Sameer, ser lite äldre ut. "Klasskompisar" tweetade Kent Ekeroth och Jörgen Fogelklou snabbt. Observera att citattecknen inte är mina, det är deras. Man vill naturligtvis antyda att Sameer inte kan vara klasskamrat med de andra eftersom deras rasistiska hjärna omedelbart drar slutsatsen att det rör sig om en flykting som uppgett för låg ålder. Någon annan tanke kan dessa förkrympta rasisthjärnor inte komma på. I verkligheten är dom inte heller klasskamrater, dom är skolkamrater och går i sjuan till nian och Fahad Sameer är den äldste av de fem. När dom båda snabbt får kritik från olika håll för sitt påhopp reagerar Kent Ekeroth med kommentaren: - "Nej, det är inte fel att "hänga ut" för den här personen valde självmant att sitta tv och låtsas vara 15. Har man gett sig in i leken får man leken tåla" blev hans kommentar till kritiken på Facebook. Vad Kent Ekeroth uppenbarligen inte bemödade sig om att ta reda på är att Fahad Sameer är uppvuxen i Sverige. Han kom till Sverige som 6-åring och har alltså gått hela sin skoltid i svensk skola. Hans rektor kommenterar det hela så här: - "Fahad kom till Sverige när han var 6 år och är uppvuxen här. Givetvis är han så gammal som personnumret säger, det är ingen tvekan om det. Att högstadieelevers utseende och mognadsgrad skiljer sig åt är ingen revolutionerande nyhet…" Fast sådant begriper inte dessa förkrympta rasisthjärnor som bland annat Kent Ekeroth utrustats med. Är det inte dags för honom att avgå efter alla sina klavertramp?

Läs gärna en del seriös medias kommentarer. T.ex. det här och det här från GT/Expressen. Eller detta och detta från sajten Inte Rasist, men... Bland annat Gustav Fridolin och Caroline Rhawi, som är styrelseledamot för Liberala ungdomsförbundet, har reagerat mycket kraftigt på rasisternas påhopp. Caroline Rhawi är personligt bekant med Fahad Sameer eftersom hennes bror gått på samma skola.

» Dagens lilla skratt

För några dagar sedan skrev ett par MUF:are ett debattinlägg i Svenska Dagbladet som i korthet gick ut på att Moderaterna borde göra sig redo att förhandla med Miljöpartiet om man ska ha en chans att uppfylla löftet att ta över makten från Stefan Löfven. De båda från Moderata ungdomsförbundet, Björn Olsson och Oliver Rosengren, hänvisar till att det i många kommuner finns ett organiserat samarbete mellan de borgerliga partierna och Miljöpartiet, så varför ska det inte fungera i Riksdagen.

Fria Moderata Studentförbundet
Ett debattinlägg som fick två representanter från Fria Moderata Studentförbundet att reagera. Enligt dessa båda högerstudenter är detta inte att tänka på. - "Miljöpartiet är opålitliga, regeringsodugliga och deras politik går inte att förena med liberalkonservativa värderingar" skriver dom. Och kommer fram till att det då är bättre att göra sig beroende av Sverigedumokraterna. - "Hellre stöd av SD än samarbete med MP" har man satt som rubrik. Uppenbarligen anser man i FMSF att Sverigedumokraterna är mer pålitliga än Miljöpartiet och Sverigedumokraternas politik går mycket bättre att förena med liberalkonservativa värderingar. Synpunkter som nog säger mer om Fria Moderata Studentförbundet än vad det säger om Miljöpartiet eller om Sverigedumokraterna.

Inga kommentarer: