lördag 15 oktober 2016

Om demokrati och dumokrater

» Hur är respekten för demokrati i EU

Hur står det till med respekten för demokratin inom den Europeiska Unionen? Vad händer med demokratin i EU-medlemmar som Polen och Ungern? Vilka fler attacker på demokratin ska de styrande högerregimerna i medlemsländer som Ungern och Polen genomföra? Vad är nästa steg från premiärminister Viktor Orbán i Ungern? Hur många angrepp på demokratin i Polen ska EU acceptera? I Svenska Dagbladet undrar Anders Q Björkman: "Ska Bryssel verkligen styras av Marx principer?" Det ska påpekas att det inte är Karl Marx, som jag först trodde, som Anders Q Björkman syftar på utan Groucho Marx! Anders Q Björkman undrar hur länge Moderaterna och Kristdemokraterna kan fortsätta att vara medlemmar i samma partigrupp i EU-Parlamentet som Polens och Ungerns styrande högerpartier - utan att tydligt protestera och ställa krav. - "Jag skulle inte vilja vara med i en klubb som har mig som medlem" är en tanke från Groucho Marx som Moderaterna och Kristdemokraterna har anledning att fundera över.

Vi kan också fundera över när EU äntligen ska göra klart för Turkiets President Recep Tayyip Erdogan att om Turkiet ska fortsätta att ha vänskapliga förbindelser med EU så får man också respektera demokratiska principer. Antalet människor som fängslats, fått sparken eller på annat sätt straffats sedan det påstådda kuppförsöket har nu passerat 100.000. För ett par dagar sedan stoppades en kurdisk TV-kanal som var stationerad i Sverige sedan Turkiet krävt av satellitägaren att sändningarna skulle släckas ner. I dagens Turkiet tillåts ingen opposition, ingen kritik och inga kopplingar alls till kurderna. Turkiets väg är inte mot demokrati, Turkiets väg är den rakt motsatta. Att Turkiet bröstar upp sig är inget vi får bry oss om. Utpressning från Ankara där hotet om flyktingar används som argument är något som EU inte får ge efter för.

Europakarta

Kanske plats för ännu ett citat från Groucho Marx: - "Dessa är mina principer... men om du inte gillar dem har jag andra också." Ett talande exempel är hur EU helt tystnat när det gäller Marockos ockupation av Västsahara. Allt för att inte störa EU-fiskares tillgång till Marockos fiskevatten. EU:s princip är uppenbart att principer är till för att hållas, om man inte behöver byta ut dom.

» Jakten på SD:s sympatisörer

Moderaterna fortsätter att jaga SD-sympatisörer. Bland annat verkar man fortsätta att tro på idén om att låsa in människor i förebyggande syfte. Man vill helt enkelt låsa in fler människor på Förvar. Genom att bjuda över Regeringen och skrapa fram ännu fler platser på Migrationsverkets Förvar vill man visa att man minsann är hårda mot illegala invandrare. Fast jag ser att idén inte är ny, man var inne på samma idéer redan i vårbudgeten.

Vad Moderaterna inte riktigt har förstått är att det inte är så lätt att utvisa människor. Dom verkar tro att det bara handlar om att köpa en flygbiljett och sätta dom på flygplanet och att problemet är att flyktingar gömmer sig när det är dags att resa. Alltså om man bara låser in dom så dom finns tillgängliga så löser sig alla problem. Men, så enkelt är det inte. För att flygbolaget ska ta ombord en person så ska det finnas passhandlingar och andra handlingar som garanterar att personen släpps in i destinationslandet. Och det är DÄR vi har problemet. Det gamla hemlandet som man flytt från vill kanske inte ens ha tillbaka personen. Det finns inga passhandlingar. Man kan inte hålla människor inlåsta hur länge som helst i avvaktan på att sådant kan lösas. Detta innebär att i dag är en mycket stor andel av de som finns på Migrationsverkets Förvar inte asylsökande som fått Nej men vägrat åka. Istället handlar det om personer som åkt till Sverige för att försöka jobba och tjäna pengar. Ärligt eller oärligt. Men, dom har misslyckats. En mycket stor andel av de som sitter inlåsta på Förvaren och som sedan utvisas / avvisas kommer t.ex. från Albanien, Kosovo, gamla Sovjetrepubliker osv. Jag har alltså snart jobbat 5 år på ett av Migrationsverkets Förvar. Den mest udda "gästen" vi haft var nog norrmannen som sysslade men knarksmuggling och som dömts till utvisning med återreseförbud ett antal gånger. Men åkte tillbaka till Sverige ändå. Nu fick han tillbringa en vecka på Migrationsverkets Förvar. Han ägnade en hel del tid och pengar åt att ringa runt för att påskynda sin resa hem till Norge!

Moderaterna har nog missförstått det hela om man tror att det bara är att låsa in så många som möjligt. Det kommer att kosta multum utan att det leder till så mycket gott. Men det skapar ju sysselsättning i varje fall, och kanske kan locka lite SD-sympatisörer till att rösta på Moderaterna istället. Det är väl det som är syftet?

Sverigedumokraterna
För övrigt, när vi nu ändå snackar om Sverigedumokraterna, så ser jag att SD:s stackars Kent Ekeroth blivit överfallen på krogen. En kvinna slängde drinken över honom! Vilket naturligtvis är helt fel. Man ska inte sjunka så djupt som dit där Sverigedumokraterna och deras sympatisörer och svans befinner sig. Dumheterna, våldet, sabotagen eller vad vi nu kan komma på ska INTE användas som metod mot Sverigedumokraterna. Låt SD och deras svans vara ensamma på den låga nivån. För övrigt ska kanske Kent Ekeroth vara glad för att kvinnan inte var beväpnad med järnrör som Kent själv.

När vi nu ändå är inne på YouTube och tittar på filmer kan det kanske vara intressant att lyssna på Jimmie Åkesson sjunga visor om mordet på Olof Palme. Nu när journalisten Lars Borgnäs åter aktualiserar det s.k. Sydafrika-spåret i en debattartikel. Det här är det spår jag själv tror mest på. Dvs att mordet var beordrat från rasistregimen i Sydafrika som såg Olof Palme som ett stort hot mot sin existens. Och att man fick stöd från grupper inom SÄPO där det fanns ett stort hat mot Olof Palme. Detta förklarar också varför tips som lett i denna riktningen försvunnit eller inte tagits på allvar. Så vi kan förstå att rasisten Jimmie Åkesson kände glädje över mordet... Nä, den jämförelsen var för grov. Men uppenbart var i varje fall att Jimmie Åkesson kände glädje över mordet.

Inga kommentarer: