onsdag 5 oktober 2016

Inga sensationer

» Som väntat

Nu har alla oppositionspartierna till höger om regeringen lämnat in sina budgetalternativ. I korthet handlar det om att sänka skatter och öka bidrag samtidigt som budgeten ska gå jämnt upp! Nu handlar det ju i och för sig i allmänhet inte om bidrag i dess mest uppenbara form. Utan man kallar det istället för avdrag och liknande omskrivningar. Men i slutändan handlar det om att de som inte har behoven får lite mer slantar i plånboken genom att dom slipper betala skatter och avgifter med olika motiveringar. Egentligen inga förvåningar alltså. Moderaterna vill sätta åt bidragsfusk. Kristdemokraterna vill återinföra Vårdnadsbidraget. Folkpartiet vill ge mer pengar till militären. Centern vill subventionera arbetsgivarnas avgifter. Sverigedumokraterna vill skära ner på invandringen.

Allt är precis som vanligt.

» Välförtjänt kritik?

Postlåda
Just nu är det inne att hacka på Posten, dvs Postnord som det heter numera. Brev blir försenade och brev försvinner. Detta är naturligtvis alltid Postens fel menar man. Ofta är det naturligtvis också Postnords fel. Men, jag är inte så säker på att vi ska lägga hela skulden på just Postnord och dess ledning. Dels är det faktiskt så att vi har två företag som delar ut post i våra brevlådor. Dels Posten som gör det varje vardag och dels CityMail/Bring som kommer var tredje vardag. Dom tar hand om en ganska stor del av breven från t.ex. myndigheter och företag genom att erbjuda lägre taxa mot att det tar lite längre tid. Om det är ett brev eller faktura som inte kommit i tid behöver det alltså inte ha med Postnord att göra. Jag har dock en känsla av att Postnord får skulden för allt.

Den stora skulden har dock de politiker som i den heliga privatiseringens tidevarv ville göra Posten till ett "kommersiellt företag" som ska utsättas för konkurrens av privata operatörer. Detta tvingar naturligtvis Posten till rationaliseringar för att spara pengar istället för att sätta service och tillförlitlighet i främsta rummet. Postutdelning är en samhällsservice som MÅSTE fungera för att samhället ska fungera. Det innebär också att det företag som har som sitt ansvar att sköta den samhällsservicen också ska ha möjlighet att göra det - och ha samhällsservicen som sitt främst uppdrag. Det ska då inte vara möjligt för kommersiella operatörer att plocka russinen ur kakan (genom att plocka åt sig massbrev som det går att tjäna slantar på) och låta Postverket ta hand om resten som inte är lika attraktivt att sköta. Men, som MÅSTE skötas.

Kritisera gärna Postnord, men glöm inte att kritisera de politiker som skapat det nuvarande förhållandet.

Inga kommentarer: