tisdag 18 oktober 2016

I dag har Lukas namnsdag

» Mina fördomar och andras

Facebook
Aftonbladet avslöjar i dag hur en intern Facebook-grupp bland en grupp väktare / krogvakter i Malmö innehöll mängder med förnedrande, rasistiska och andra former av nedsättande omdömen om personer som dom kommit i kontakt med. Tyvärr styrker detta bara fördomar som jag har mot denna yrkesgrupp. Fördomar som INTE överensstämmer med verkligheten. Jag jobbar ihop med personer som jobbat som väktare, och jag är övertygad om att dom inte skulle använt denna typ av fördomsfulla tillmälen. De som använder dom ska helt enkelt inte jobba som väktare, ordningsvakt, krogvakt eller vad vi ska kalla dom. Uttrycker dom sig på det här viset så har man fördomar om olika människor som gör att man inte kommer att behandla människor på ett yrkesmässigt acceptabelt sätt. Det räcker inte med att man omedelbart stänger ner gruppen när den avslöjats och ber om förlåtelse. Man har mycket tydligt visat att man är olämpliga till jobbet. Alla kan göra misstag, men här är det tydligt att det inte handlar om engångsföreteelser. Det är också uppenbart att andra medlemmar inte reagerar med kritik när fördomarna visar sig, istället är det instämmanden. Hade någon på mitt jobb uttryckt sig på det viset hade övriga arbetskollegor reagerat, dom hade inte instämt. Jag förutsätter att arbetsgivaren ser till att det blir konsekvenser. Mitt förtroende för krogvakter och ordningsvakter har rubbats rejält. Även om, ska jag erkänna, jag redan innan haft fördomar. Fördomar som styrkts! Jag hoppas innerligt att dessa fördomar inte påverkar mig när jag kommer i kontakt med någon inom den yrkesgruppen.

» I valet och kvalet

Att skriva en blogg kan ibland skapa problem. Sven Tycker är ju en DAGLIG blogg. Jag skriver alltså minst ett inlägg VARJE dag, och har gjort så sedan 1997. Och visst är det en prestation. Men, jag ska erkänna att vissa dagar har inspirationen legat mycket nära noll varför det inlägg jag skrivit nästan får betraktas som en nödlösning bara för att upprätthålla kontinuiteten. Fast vanligare är att jag måste gallra bland alla uppslag jag har. Ett sådant tillfälle är just nu. Jag har för många tankar, och vet inte vad jag skall använda och utveckla mina tankar kring.

Stockholm
Ska jag göra mig lustig över all tid som Stockholmare tillbringar sittande i bilköer eller letande efter parkeringsplatser. Som boende på Landsorten (som enligt de som bor i Fjollträsk är allt utanför Stockholm) kan jag inte begripa hur man kan bosätta sig i en miljö som skapar den typen av problem. För att till viss mån lösa det här problemet lägger man alltså därför mer än 30 miljarder kronor på att bygga 20 km motorväg. Tänk vad mycket kollektivtrafik som kunnat fås för 30 miljarder. Men då kan man ju inte sitta i sin bil.

För att hålla oss i vår Kungliga Huvudstad så ser jag att fotbollssupportrarna (ligisterna eller vandalerna) uppe i Stockholm åter utmärkt sig. Själv har jag så fula fördomar mot Stockholmare att när det är derby mellan stockholmslagen så hoppas jag att det ska sluta oavgjort och att inget lag ska få några poäng. Kom bara inte och säg att jag har fördomar...

Ett annat ämne jag funderat på handlar också om idrott. Nämligen det senaste dopingavslöjandet i Norge. På det här området ska jag också erkänna att jag har fördomar. Jag litar inte alls på toppidrottare. Det är alldeles för ofta som man ursäktar sig när man åkt fast på ett sätt som gör att jag undrar över idrottarnas hjärnkapacitet. Samtidigt som dom vet att jakten är intensiv på fuskare så verkar man inte alls vara försiktig med vad man stoppar i sig. Mystiska kosttillskott köpt på bensinmacken, Förkylningsmedel som man fick av någon på gymet eller salvor med tydliga varningar på men som man ändå använder. För att inte tala om att alla norska skidåkare tydligen drabbats av astma eftersom dom alla behöver astmamedicin. Kort sagt, jag litar inte på toppidrottare. Där finns alldeles för många naiva fuskare. Och ovanpå allt detta läser man om den norska forskaren Jan Ove Tangen som tydligen tycker att dopingen ska släppas helt fri. Dra ner rullgardinen - och stäng gränsen mot Norge! Jag HAR fördomar!

Sedan tänkte jag notera att Moderaterna i Stockholm uppenbarligen inte lyssnar på moderaterna i Skåne. I Anna Kinberg Batras fortsatta jakt på Sd-väljare har dom redan tagit ställning för att hålla gränsen mot Danmark fortsatt stängd. Att detta kostar hela Øresundsregionen (Skåne och Sjælland) mer än vad lite fler flyktingar kostar har ingen betydelse för hon där uppe i Stockholm, för dom är ju "smartare än lantisar". Strunta i Skåne och glöm att København är Skandinaviens verkliga huvudstad. Tyvärr tror jag att den s.k. Rödgröna regeringen kommer fram till samma slutsats.

Slutligen funderade jag på att göra något av högerns fortsatta jakt på ett NATO-medlemskap. Att Alliansfriheten under århundraden hjälpt oss att hålla oss utanför krig har ingen betydelse. Ett NATO-medlemskap ökar inte vår säkerhet, det minskar vår säkerhet samtidigt som det ökar våra kostnader. Jag väntar fortfarande på en rimlig motivering till varför vi ska förbinda oss att militärt stötta Turkiet, Ungern osv. Jag kan inte förstå varför, och väntar som sagt fortfarande på en motivering till detta.

Som sagt, jag har inte kunnat bestämma mig. Så det fick lite gnällande inom alla områdena. Och ett konstaterande att jag nog har en del fördomar.

Inga kommentarer: