torsdag 20 oktober 2016

Fyra tyckerier

» I Irak slåss i dag den kurdiska YPG-milisen sida vid sida med den irakiska armén för att befria staden Mosul från terroristerna IS våld. Den svenska nyhetsrapporteringen berättar om hjältar. Samtidigt läser vi att det turkiska flygvapnet bombat andra YPG-miliser i Syrien och dödat 160-200 kurdiska soldater. YPG-milis som även i Syrien bekämpar IS. Men, för Turkiet är det viktigare att bekämpa allt som är kurdiskt. Det är detta Turkiet som de borgerliga partierna vill att vi ska gå in i militär union med och förbinda oss att militärt stödja. Hur får du ihop det Jan Björklund? Kan du förklara för oss väljare på vilket sätt den svenska säkerheten ökar genom att gå in i en militär union med Turkiet?

» 500 Øresundspendlare har stämt den svenska staten för de problem och kostnader som dom drabbats av sedan man återinfört pass- och ID-kontroller mitt i Øresundsregionen. Detta är bara en bråkdel av alla de tusentals människor som fått stora problem genom att pendlandet blivit mycket krångligare och tar mycket längre tid. Många pendlare har helt enkelt tvingats säga upp sig från sina jobb. Men sån't skiter dom tydligen i uppe i Fjollträsk. Jag undrar hur det hade låtit om det var mitt i Stockholm som man satt upp kontroller? Tänk efter - FÖRE!

» Världens största och ledande demokrati har nu en presidentkandidat från ett av landets två ledande partier som kanske inte kommer att acceptera valresultatet om han förlorar. Donald Trump fortsätter att förolämpa den amerikanska demokratin. Uppenbarligen är kanske trots allt den amerikanska demokratin inte världens ledande demokrati. Antingen har ett av de två ledande partierna utsett en kandidat som inte tror på demokrati, eller också har han rätt i sina beskyllningar. Det vill säga "Världens ledande demokrati" är inte ens en fungerande demokrati utan befinner sig på samma nivå som andra bananrepubliker. Vilket som - det är en skandal och pinsamt för USA.

» Ibland är det spännande att läsa juridisk mediarapportering. Jag begriper väldigt lite och journalister har inte heller alltid fattat allt. Och, ibland går det bara inte att fatta någonting av de juridiska krumbukterna. I dagarna läser vi om den s.k. Möllanrättegången där nu Hovrätten gått helt tvärt emot Tingsrättens tidigare domar. Den 30-åring som friades i Tingsrätten för misshandel av Showan Shattak dömdes nu istället. Medan den 33-årige nazist som tog sin tillflykt till Ukraina efter dådet men utvisades till Sverige och som i Tingsrätten dömdes men nu i Hovrätten frias. Enligt Hovrätten var det nödvärn. Inte visste jag att det kunde vara nödvärn och fullt lagligt att gå omkring beväpnad med en kniv som man sticker i ryggen på någon. Men jurister har ju sin egen tolkning av världen och lagarna.

Inga kommentarer: