tisdag 4 oktober 2016

Funderingar på kanelbullens dag

» Dagens goda nyhet

Jag läser att Tele2 har beslutat sig för att slopa fårskallen Frank i sin reklam. Detta är verkligen en anledning till att fira. Vi ska nu äntligen slippa denna urlöjliga, korkade och fruktansvärt påfrestande reklam. Hipp Hipp Hurra! Jag har en gång för länge sedan lovat mig själv att jag ska vägra att ha något som helst med Tele2 att göra så länge man förolämpar sina eventuellt blivande kunder med detta trams. Nu är det slut! Puh!

» Lokal kommunpolitik

Jag noterar att det är dags för den (ö)kände moderata Åstorpspolitikern Pontus Pålsson att dyka upp i Domstolen igen. Under en lång period var han utestängd från Kommunkontoret (trots att han alltså var oppositionsledare). Han bedömdes som ett så svårt arbetsmiljöproblem för personalen att det inte gick att släppa in honom. För en tid sedan dömdes han till drygt 20.000 i dagsböter och till att betala skadestånd sedan han efter ett inslag i SVT om konflikten frågade ut flera kommunanställda om det var dom som hade pratat med SVT:s reportrar. Detta alltså efter att ha försökt forska efter vilka källor som SVT haft. Nu har han överklagat domen så det blir ny rättegång. Bland annat anser han att domen inte var rättvis eftersom flera av nämndemännen var socialdemokrater. Pontus är alltså moderat. Stödet för honom inom Moderaterna har inte alltid heller varit så stort. För några år sedan hölls det en förtroendeomröstning i kommunfullmäktigegruppen. Denna slutade 3-2. Två av ledamöterna saknade förtroende och en hade kvar förtroendet. Sedan hade Pontus själv dessutom förtroende för sig själv så omröstningen blev 2-2. Eftersom Pontus var ordförande och omröstningen slutade lika hade han utslagsröst så slutresultatet blev 3-2! Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen...

» Så kan det gå

Ericsson har i dag offentliggjort att man ska skära ner och säga upp omkring 3.000 anställda. I stort sett hela produktionen i Sverige läggs ner. Någon uppgift om hur många i styrelsen som behöver gå lämnades inte. Det var väl för att ha försatt företaget i den här situationen som Ericssons förre VD Hans Vestberg förra året fick son lön höjd från 10 till 12 miljoner och till detta en bonus på 16 miljoner. Det skulle väl ses som ett plåster på såren eftersom han lite senare i år sades upp med omedelbar verkan. Så fungerar det i de fina salongerna några våningar upp. Detta medan de som står på golvet längst ner får betala. Det finns underlag för ett annorlunda skatteuttag på höga inkomster i fantasinivån.

» Mer om bankernas girighet

Jag såg i Dagens Industri lite statistik över högavlönade bankgubbar. Antalet "högavlönade" inom den svenska bankvärlden ökade förra året från 20 till 23. "Högavlönad" enligt den europeiska bankmyndigheten EBA:s definition är den som tjänar mer än 1 miljon Euro, dvs närmare 10 miljoner kronor. Två låg på en lön över 2 miljoner Euro (dvs närmare 20 miljoner). En av dessa är Nordeas VD Christian Clausen! Vi kan notera att lönen i varje fall inte sätts i förhållande till kundernas förtroende. De 23 "högavlönade" tjänade sammanlagt närmare 310 miljoner kronor. Av detta var två tredjedelar fast lön och en tredjedel bonus. Vi kan alltså också notera att bonusarna inte heller sätts i förhållande till kundernas förtroende för banken. Vi kan vidare återigen notera att det finns underlag att höja skatterna för de "högavlönade" istället för att subventionera deras ROT- och RUT-utnyttjande med våra skattepengar.

» Mer om Ungern

Jag noterar att EU-Kommissionen gett sitt stöd till Sveriges och de andra nordiska ländernas klagomål på att Ungern vägrar ta emot flyktingar enligt Dublinkonventionen - som man skrivit under. Vi kan också notera att Stefan Löfven deklarerat att Ungern måste följa de regler som gäller inom EU. Man kan inte välja och vraka. - "Det spelar ingen roll hur många folkomröstningar som hålls, vi måste hitta en lösning där alla EU-länder tar sin del av ansvaret"." Vi kan också notera att vi inte sett någon rapport om att Moderaterna på något sett i den gemensamma partigruppen i EU-Parlamentet ställt krav på Viktor Orbáns högerparti att dom faktiskt får följa EU:s regler om dom ska vara medlemmar i EU. Vi får hoppas att det arbetet i högergruppen i varje fall sker under bordet. I annat fall är det bara att utesluta Ungern.

» Avskaffa dumheterna

I Riksdagen har sammanlagt 26 ledamöter från fem olika partier lämnat in motioner om att införa demokrati i Sverige och avskaffa vår otidsenliga monarki. Det är ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet som lämnat in dessa motioner. En majoritet i Riksdagen förespråkar formellt att ett demokratiskt styrelseskick i form av republik införs. Men i sedvanlig ordning avslås motionerna. Två Sverigedumokrater motionerade för övrigt om att stärka monarkin! För 2016 fick Knugafamiljen totalt ett anslag på 135,4 miljoner kronor, upp med 7,9 miljoner. Det vill säga upp med drygt 6%. Det är lite mer än vad vi andra fått i lönehöjning eller inflationen. Annars kan vi "glädjas" åt att även TV4 ska producera ett hyllningsprogram om knugafamiljen producerad av Ebba von Sydow. Jag är fullt övertygad om att detta kommer att bli ett objektivt granskande reportage...

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag

inte samlag

Inga kommentarer: