torsdag 11 augusti 2016

Assange, Reinfeldt och Adelsohn Liljeroth

» Sven Tycker bedrog sig

Även en bloggare som tror att han vet allt rätt kan ibland faktiskt komma lite fel. Sedan är det ju så att vi som tror oss veta allt kan ha svårt för att erkänna att det blev fel. Alltså tycker jag det är remarkabelt att jag nu ska erkänna att jag hade fel för några dagar sedan.

I tisdags gav jag vår f.d. moderata statsminister Fredrik Reinfeldt all heder för att han inte försökte fiffla undan skatten på sitt ytterst lönsamma egna företag. Förra året gick bolaget med 9,6 miljoner i vinst på en omsättning på 12,8 miljoner kronor. Jag får vid närmare eftertanke misstanken att Fredrik Reinfeldt inte plockar ut någon lön ur företaget. Kan man gissa att inkomsten istället blir en "kapitalinkomst" att plocka ut. Av en underlig anledning så betalar man ju lägre skatt på kapitalinkomster än arbetsinkomster! Sån't är livet konstruerat!

Girighet
Fast det som fick mig att börja fundera är signeratartikeln i Dagens Nyheter med rubriken: - "Beklämmande bidragslinje bland före detta M-ministrar" skriven av Amanda Björkman. Hon påpekar att Fredrik Reinfeldt under tiden han byggt upp detta mycket lönsamma företag fått 156.000 kronor varje månad av oss skattebetalare. En annan moderatminister som passat på att plocka ut förmånlig ersättning efter att ha förlorat valet är f.d. kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, vilket jag tyckte till om den 4 juli. Fast jag läser att Lena Adelsohn Liljeroth själv tycker att det är så synd om henne. Det är ju så svårt för henne att få nytt jobb som journalist. Dessutom får hon ju bara 12.000 i tjänstepension. Vilket naturligtvis är synd om henne. Jag tittade på min pensionsprognos precis, och enligt den får jag själv hälften så mycket i tjänstepension. Och då har jag jobbat i stort sett sedan jag väl var 23 år. Jag har fått ta de jobb som erbjudits. Som moderat minister har du arbetat hårt för att "tvinga" folk att ta vad som erbjuds. Det är inte ett skit synd om dig, du är inget annat än en bortskämd snyltare. Riktigt samma ord använder dock inte Amanda Björkman i sin kommentar.

Jag tar också bort mitt beröm till Fredrik Reinfeldt. Ni har båda arbetat hårt för att införa hårda regler för alla andra, men själva anser ni er ha rätt att flyta ovanpå. Snyltare!

» Uselt skött

Julian Assange
Jag ser att det nu äntligen är dags för den svenska åklagaren att få förhöra Julian Assange på den Ecuadorianska ambassaden där han fått asyl. Bakgrunden till hela detta är att han av ett par kvinnor i samband med ett besök i Sverige anmäldes för sexuella övergrepp. Medan han var kvar i Sverige erbjöd han polisen att prata med honom, men då var dom inte intresserade. Senare har den svenska åklagaren begärt honom utlämnad till Sverige för förhör. Julian Assange har tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London och har krävt garantier från Sverige att vi inte ska utlämna honom till USA där han anser sig riskera långa fängelsestraff för Wikileaks avslöjanden. Sverige har inte velat lämna några sådana löften. Åklagaren har inte heller varit villig att åka till London för att genomföra förhör. Men, nu ska detta tydligen bli möjligt. Problemet med detta är att en del av de brott som Julian Assange anklagas för nu hunnit preskriberas pga den senfärdighet som präglat utredningen.

Jag vill poängtera att jag inte har en aning om ifall Julian Assange är skyldig eller inte. Har han begått brotten ska han straffas för detta - oberoende av om han är en "Wikileaks-hjälte". Snarast är han ingen hjälte alls, bara ett svin. Men, det sätt som den svenska utredningen genomförts på (och en del andra frågetecken) gör att jag är ganska övertygad om att detta handlar om mer än eventuella sexuella övergrepp. Hade det bara handlat om att utreda detta hade det varit löst för länge sedan. Jag lägger inte hela skulden på Julian Assange som en del. Utan snarast största skulden på åklagaren. Men, vill alltså påpeka att jag inte vet något om ifall Julian Assange är skyldig eller inte. Om han är skyldig hoppas jag att han döms en dag för det som nu inte hunnit preskriberas. Men jag är i dag övertygad om att det handlar om mycket mer än vad vi får veta. Eller att åklagaren är inkompetent...

Inga kommentarer: