lördag 16 juli 2016

Semester.....

» Sjukvårdskrisen

Värdens bästa sjukvård
Tidningar, radio och TV har under ett litet tag varit fyllda med skräckskildringar av läget inom svensk sjukvård. Främst på grund av personalbrist. På många håll säger personal upp sig pga dåliga arbetsförhållanden och låga löner. En av effekterna av detta är det som kallas "stafettläkare". Det saknas alltså ordinarie läkare vilket gör att landstingen tvingas hyra in läkare från bemanningsbolag. För vårdtagaren innebär detta att det ofta är en ny läkare varje gång istället för att man får träffa sin "husläkare". Vi har också fått skildrat i media hur flera inhyrda läkare varit totalt olämpliga som läkare. Ja, till och med livsfarliga. Eftersom landstinget hyr in en tjänst från ett bemanningsföretag har man svårare att påverka vilken läkare det är. För landstinget (och vi skattebetalare) är resultatet att det blir mycket dyrare. Det finns en målsättning att minska behoven av inhyrd personal, men istället ökar behovet hela tiden. Men, det finns tydligen en del som gläds. För bemanningsföretagen är det naturligtvis bra. Dom tjänar ofta en bra slant. Uppenbarligen är det bra för de läkare som jobbar i branschen. Antagligen eftersom dom kan trissa upp sina löner. Bättre arbetsförhållanden kan det inte handla om, snarare tvärtom. Eller dom tycker det är skönt att slippa vara på samma ställe och ta ansvar för följderna av sin behandling? Handlar det bara om en ren girighet från dessa läkares sida? För vanligt folk, patienter och arbetskollegor är väl möjligen beteckningen "nödvändigt ont" en rubrik man kan sätta. Men, så läser jag en av mina favoriter bland landets ledarskribenter, Tobias Wikström i Dagens Industri. Som rubrik till sin ledare i DI i går satte han: - "Hyrläkare är ett nödvändigt gott i vården"! Observera "nödvändigt gott", inte "nödvändigt ont". I Tobias Wikströms värld är allt som innebär en privatisering och en chans för ett kommersiellt företag att göra sig en hacka något positivt. Att det blir dyrare för skattebetalarna och sämre för de som behöver vård har ingen betydelse. Kan man tjäna en hacka så är det bra! Punkt! Han är kul, eller kiff som vi säger här i Skåne. "En av mina favoriter" betyder alltså inte att jag håller med honom - tvärtom. Han är ofta så inskränkt att det blir komiskt.

» Obegripliga massmord

Frankrikes flagga
Dådet i Nice har naturligtvis upprört. Vad som kan få en människa att så här medvetet döda en massa helt oskyldiga medmänniskor är för en normalt tänkande människa helt obegripligt. Sedan kvittar det om det är en rasistisk högerextremist som Anders Behring Breivik i Norge, amerikanska dårar med masskjutningar, islamistiska extremister som spränger sig till döds på en marknadsgata eller denna fransman (med tunisiskt ursprung) som med en lastbil mejar ner oskyldiga. Vad som fått Mohamed Lahouaiej Bouhlel till att göra något sådant här är det nog ingen som vet. Tydligt är i varje fall att det var en småkriminell man med svåra psykiska problem. Han har uppenbarligen inte visat något större intresse för religionen, däremot skiljde sig hustrun från honom helt nyligen. Kanske hittar vi en förklaring där? Kanske också i det faktum att franska fängelser inte gjort sig kända för att satsa på någon form av rehabilitering. Fängelset är ett straff där man förvaras. Som effekt lär man sig mycket där, saker som man inte borde lära sig... Den här typen av dåd är det omöjligt att skydda sig från. Man kan bara arbeta för att skapa ett samhälle där människor inte hamnar i den här situationen.

» NATO-fan club

Turkiets flagga
NATO-landet och EU:s viktiga samarbetspartner Turkiet har haft ett försök till militärkupp. Troligtvis har militären misslyckats med att ta makten från "diktatorn" president Recep Tayyip Erdogan. Totalt uppges mer än 200 personer ha dödats (dvs mångdubbelt fler än som dog i dådet i Nice). Visst känns det betryggande att militären i ett land som vi är på väg att ingå en militärunion med försöker ta makten med hjälp av vapen? Undrar om Jan Björklund, Anna Kinberg Batra och resten av NATO-fan club även i dag står på barrikaderna och kräver svenskt medlemskap i NATO? Kanske för att hjälpa militären i Turkiet så att dom lyckas bättre när dom gör ett nytt försök med militärkupp? Hur som helst har förhållandena i Turkiet inte blivit bättre. Erdogan tar nog chansen att rensa ut misshagliga meningsmotståndare.

» Nationalismen som modeord

Olympiska spelen
Nationalismen och hyllningar till vårt fosterland Sverige har flödat från alla håll på senare tid. Fast när det verkligen gäller så är sådant prat uppenbarligen bara snack utan värde. När det gäller de kommande Olympiska Spelen i Brasilien så ser jag att drygt 50-talet uttagna fotbollsspelare har fått Nej från sina lag att få lov att resa till Brasilien och representera Sverige. Den stackaren Hans Ericson som skulle ta ut laget var nära att ge upp att få ihop ett helt lag. Heja Sverige - så länge jag själv inte behöver offra något alltså. Jag ser också att just inom golfen att exceptionellt många spelare tackat Nej till att åka till OS. De flesta idrottsmän (och kvinnor) har nog som en av sina högsta drömmar att få delta i ett OS och blir hedrade av att bli uttagna. Fast det är klart, golf är knappast en idrott om jag tänker efter. Det är väl mest uppvisning och business?

Inga kommentarer: