söndag 24 juli 2016

Så var det slut på den veckan

» Dagens citat

Donald Trump
- "If I were to run, I'd run as a Republican. They're the dumbest group of voters in the country. They believe anything on Fox News. I could lie and they'd still eat it up. I bet my numbers would be terrific."

Sagt av Donald Trump i en intervju i People Magazine 1998!

Jag vill inte påstå att jag blir mindre orolig när jag läser hur Donald Trump resonerade för 18 år sedan. Notera också hänvisningen till TV-kanalen Fox News som jag berättade lite om i torsdags.

Man kan säga väldigt mycket om människor genom att se vilka vänner de har. Jag ser nu exempelvis att Ungerns premiärminister Viktor Orbán hyllat Donald Trump. En hyllning som säger en hel del om både Viktor Orbán och Donald Trump. Jag blir inte mindre orolig.

» Skjutvapen är inga leksaker

Anders Behring Breivik
Troligen är det så att ett av de mest effektiva sätten att begränsa risken för att galningar kan genomföra olika massakrer är att begränsa tillgången på vapen. Även om större delen av de vapen som har används i Europa vid olika attentat har varit illegala vapen, så har alla illegala vapen en gång varit legala vapen. I dag kommer troligtvis många från Östeuropa eller forna Jugoslavien. Men att begränsa tillgången till vapen minskar i varje fall risken för att någon missbrukar vapen. En del blir dock ledsna. T.ex. skrev jag i torsdags om att Hugo Selling, som är ordförande för Fria Moderata Studentförbundet, protesterade mot höjda krav på vapenhanteringen som kommer från EU. Hugo Selling verkar i huvudsak hylla den amerikanska vapenlobbyns åsikt att vi alla borde vara beväpnade så att alltid någon kan skjuta tillbaka. Tyvärr är det så att det många gånger är tillfälligheter som skapar de värsta massmördarna. Man kan vara nazist som Breivik, men inte ens alla nassar går så här långt. Men, nästan alla har haft en mer eller mindre traumatisk uppväxt. Kombinera detta med vapen och dåliga influenser så blir det farligt!

» Idrott är skadligt

Sven Tycker har joggat i mål
Kanske en rubrik som inte är helt korrekt. Jag är själv motionslöpare. Jag tycker om att springa en runda i skogen. Att njuta av naturen runt omkring mig. Har man tur så skuttar en ekorre över vägen. Kanske hör man en hackspett. Har man riktig tur så står det några hjortar inne bland träden och funderar över vad det är för ett konstigt djur som kommer frustande fram. Det är dessutom psykologiskt nyttigt. Att springa en runda är ett perfekt sätt att rensa bort alla ovidkommande tankar man har i hjärnan. Sedan mår man naturligtvis bra rent fysiskt av att röra på sig. I dagens samhälle rör vi allt för lite på oss. Ut och spring en runda! Eller, om ni inte kan eller vill springa, ta en regelbunden promenad - ensam eller tillsammans med någon. Eller cykla en runda. Det behöver inte vara på en 36-växlad tävlingscykel. Det går utmärkt på en helt vanlig cykel i normalt tempo. Men rör på er! Ställ bilen och ta cykeln eller gå när ni ska någonstans. Bilden visar mig efter att ha gått i mål i årets Springtimelopp (10 km) i Helsingborg. Ett lopp jag sprungit alla de 36 år det arrangerats.

Min rubrik handlar istället om elitidrott. Där kampen om det bästa resultatet får människor att ta till knep som inte är nyttiga, utan tvärtom. Just nu aktuellt i samband med den ryska dopningskandalen. Men dopning är tyvärr väldigt utbrett. Jag har svårt för att förstå hur idrottare kan vara så naiva som dom visar sig vara. Trots att man på elitnivå vet om att det görs tester hela tiden verkar man inte vara extra försiktiga med vad man stoppar i sig. Man köper allehanda suspekta kosttillskott och stoppar i sig utan att veta vad dom innehåller. Bara för att en läkare eller tränare ger en ett piller så stoppar man i sig det utan att fråga vad det innehåller. Elitidrottare måste vara bland de mest naiva varelser som finns. Och som sagt, det är inte nyttigt att idrotta. I samband med den norska skidåkaren Martin Johnsrud Sundby, som ju "glömt" att anmäla att han käkade astmamedicin, så har det framkommit att skidåkning måste vara en katastrof för idrottaren. En granskning visar nämligen att om man tittar på alla norska OS-medaljörer i skidåkning sedan 1992 så har 42 av 61 drabbats av astma. Ja, dom har i varje fall ätit astmamediciner! Att man vågar syssla med en idrott som med största sannolikhet gör att man får astma är ett mysterium?

Senaste dopningsfallet när jag skriver detta är den indiska brottaren Narsingh Yadav som fastnat i nätet. - "Varför skulle jag frivilligt gå med på ett test om jag visste att jag hade tagit något otillåtet" är hans kommentar. Som återigen visar med tydlighet hur naiva idrottare är. Dom borde ju vara extra noggranna med vad dom stoppar i sig. Men istället stoppar dom i sig vad som helst utan att ifrågasätta vad tränaren lägger fram eller försäljaren vill lura på dom.

Är det någon som litar på dagens elitidrottare?

Inga kommentarer: