söndag 17 juli 2016

Integration, terrorism och en god nyhet

Migrationsverket
- "Dåligt integrerade."

- "Håller sig för sig själva."

- "Tittar bara på satellit-tv från deras eget land."

- "Lär sig inte språket."

Detta är inte sagt av Jimmie Åkesson från Sverigedumokraterna eller Bert Karlsson eller någon annan högerpopulist. Ja, egentligen har dom säkert sagt ungefär så mer än en gång. Men, just dessa citat kommer från spanska Costa del Sols borgmästare Ángeles Muñoz Uriol och handlar om de cirka 30.000 svenskar som bor stadigvarande eller bara del av året på den spanska solkusten. Dom är ganska dåligt integrerade och många kan spanska mycket dåligt. Som min fru sade, undrar hur många år det tog för de svenska ekonomiska flyktingarna till Amerika innan dom integrerades, inte bodde i "svenska områden" och lärde sig språket ordentligt?

Citatet är stulet ur en mycket läsvärd artikel i dagens Svenska Dagbladet om Mikael Ribbenvik och Migrationsverket.

» Vem är terrorist?

Älska din nästa
En ganska intressant fråga tycker jag. Enligt Nationalencyklopedin är: - "Terrorism är våldsdåd som görs för att uppnå politiska mål." I dag har "terrorism" blivit synonymt med "islamistisk terrorism". Andra former av "våldsdåd som görs för att uppnå politiska mål" betecknas inte alls alltid som terrorism. Det kan vara högerextremister, vänsterextremister, rasister, extrema nationalister osv. I en text jag läste i dag om massmorden i Orlando i USA när 49 personer sköts ihjäl på en gaybar för en dryg månad sedan står det så här: - "Händelsen rubricerades snabbt som ett terrorattentat eftersom muslimen Omar Mateen strax efter dådet ska ha svurit sin trohet till terrorgruppen IS." Innebär det att om det varit en högerextrem kristen fanatiker med hat mot homosexuella som begått morden så hade det inte varit terrorism? När det gäller massmorden i Nice har det varit samma fundering. Kan det kallas för terrorism när den skyldiga Mohamed Lahouaiej Bouhlel inte visat några större tecken på religiöst intresse. Han både drack sprit, rökte hasch och tog nog även tyngre droger och var allmänt ute och festade. Nu har ju IS tagit på sig det hela (fast jag tror nog att det mest är en efterhandskonstruktion) så då är det ju terrordåd. Hur en grupp som IS kan ta på sig "äran" för det hela är ju egentligen obegripligt. Min gissning är att dom inte haft med saken att göra, men eftersom dom anser att det gynnar dom så tar man åt sig "äran".

Och, apropå terrorister. Vad hände med den högerextrema fransman som greps i Ukraina med sin bil fullastad med vapen och sprängmedel som han uppgavs tänkt använda för ett antal attentat mot moskéer och synagoger i Frankrike under fotbolls-VM? Han greps innan EM och det fick en del publicitet den dagen. Men sedan har det varit tyst som i en gravkammare om mannen. Var det hela en bluff? Eller var det ointressant eftersom han inte hann utföra något attentat och dessutom inte var islamist?

» Hänsynslösa rökare

Fimpa
Jag läser att man i Frankrike ska införa böter för alla de rökare som slänger sina fimpar på marken. 68 Euro ska det kosta, det är cirka 650 kronor. Man räknar med att det årligen slängs cirka 350 ton fimpar på Paris gator! Något att ta efter här i Sverige, och verkligen ta ut böterna också. Min erfarenhet är att rökare är den mest hänsynslösa gruppen som finns. Ställ dig och studera en rökare som står och väntar på bussen eller som står på en perrong och väntar på tåget. Vad händer med fimpen när det är färdigrökt? Jag har ännu inte sett en rökare som INTE bara släppt fimpen på marken. Studera hur det ser ut vid en busskur. Inne i buren står en eller två rökare och bolmar på friskt. Utanför en bit ifrån står alla dom andra för att slippa stå i stanken. Detta gäller även om det regnar! När man nu är på väg att införa att cigarettpaket ska vara helt neutrala är det dags att även införa ett krav på att cigarettförpackningar också ska innehålla ett litet utrymme för fimpen. Precis som snusdosor har för den förbrukade prillan. Skulle det införas så kanske var tionde fimp hamnar där i stället för på marken. Resten kommer att slängas på marken ändå eftersom rökare som sagt är den mest hänsynslösa gruppen som finns. Det måste vara något med nikotinet som påverkar hjärnan.

Inga kommentarer: