onsdag 6 juli 2016

Diktens och sommarens dag

» Pinsamheter

Ibland får man se eller höra direkt pinsamma intervjuer. Intervjuer där den intervjuade efteråt förhoppningsvis verkligen ångrar att hen uppförde sig som hen gjorde.

I går intervjuades vår socialdemokratiska statsminister Stefan Löfven i TV från Almedalen om de nya skärpta regler för flyktingmottagande som Sverige drivit igenom. Nya regler som får direkt oanständiga effekter för enskilda människor. Men, trots intervjuarens ständigt upprepade frågor vägrade Stefan Löfven att svara på vad han skulle svarat de som drabbas och han rabblade istället pinsamma undanflykter värda ingenting, men som upprepades som en skiva som fått ett hack. Där försvann det mesta av det förtroende jag eventuellt hade kvar för dig Stefan Löfven! De där svaren som han vägrade ge får istället Migrationsverkets personal ge. Men det är du Stefan Löfven som beslutat om dessa omänskliga regler och har ansvar för det. Ta det ansvaret!

Våra banker
I dag hörde jag på radion en intervju med en Leif Trogen från Bankföreningen som försökte prata bort det faktum att bankerna gör allt dom kan för att tvinga sina kunder att inte kunna använda kontanter. Trots att stora grupper inte kan, eller vill, gå över till andra betallösningar hade denna representant för Slipsnissarnas förening inget annat än direkt pinsamma bortförklaringar och undanflykter. Allt istället för att helt enkelt erkänna verkligheten. Att hantera kontanter kostar pengar för bankerna och minskar vinsten medan att bankerna tjänar pengar i avgifter varje gång vi använder kort. Alltså är det bra för lönsamheten att tvinga oss kunder att betala med kort. Men något sådant kunde naturligtvis inte Leif Trogen erkänna utan det handlade bara om pinsamma undanflykter. En av Leif Trogens undanglidningar handlade om att bankerna gjorde allt dom kunde för att ta fram nya tekniska betallösningar! Jo, alla gamla som inte kan lära sig att använda kortbetalningar ska alltså få andra tekniska betallösningar istället! Försöker han vara komisk? Bankerna tjänar redan allt för mycket pengar på sina kunder, det räcker. Använd kontanter i ren protest! Jag har fortfarande i minne när jag för en tid sedan uppsökte mitt närmaste Nordea-kontor (i Helsingborg) för att sätta in några rör med guldtior på mitt konto i Nordea. Jag fick till svar av en skamsen bankkassörska att dom inte hanterade kontanter. Jag frågade då hur jag skulle göra för att sätta in mina kontanter på mitt konto i hennes bank? En ännu mer skamsen bankkassörska gav mig då tipset att gå till Handelsbanken! Fast, medgav hon skamset, dom tar nog ut en avgift eftersom det inte är till ett konto i Handelsbanken.

På tal om Nordea så såg jag att ett av världens mest kända bolag som erbjuder "skatteparadistjänster", Ocra Worldwide, rekommenderar just Nordea om man behöver hjälp med utländska brevlådeföretag. Jag undrar om Nordeas ordförande, Björn Wahlroos är stolt över detta eller tycker det är pinsamt att avslöjas. Björn Wahlroos är han som är välkänd för sitt yttrande: - "...omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det". Jag skäms över att vara Nordeakund, det är pinsamt......

» Senaste nytt från vår omvärld

Icke-våld
I Storbritannien har den s.k. Chilcot-utredningen gett ännu hårdare kritik än väntat åt Tony Blair för att han utan reservationer ställde upp på den amerikanska invasionen av Irak för att störta Saddam Hussein. En invasion som byggde på en medveten lögn om irakiska massförstörelsevapen - som inte fanns. Många anser att Tony Blair borde ställas inför krigsrätt för kriget. Ett krig som skapat den våldsamma våldsspiral som stora delar av Mellanöstern i dag genomlider och som skapat stora delar av den flyktingkatastrof som området drabbats av. Det är dags för en internationell krigsrättegång mot George W. Bush och Tony Blair för alla de tiotusentals och åter tiotusentals människor som dött och miljontals människor som förlorat sina hem pga er lögn. Det är dags för skipad rättvisa!

I Israel har högerregeringen under Benjamin Netanyahu beslutat om att bygga ytterligare hundratals bostäder för israeler på ockuperad mark i Palestina. Ett led i den bosättningspolitik som är ett brott mot internationella lagar och som kritiseras av i stort sett alla. Inklusive FN, USA osv. Men, sådant struntar dagens israeliska regim i. För dom är en apartheidliknande politik gentemot palestinierna något helt naturligt. Allt för att förhindra möjligheterna för en tvåstatslösning på konflikten en dag. Jag skulle gärna vilja se ett debattinlägg från Israels ambassadör i Stockholm, Isaac Bachman, som förklarar med vilken rätt Israel gör just så här. Han brukar ju vara snabb med att skriva debattinlägg. Vad säger du?

Inga kommentarer: