lördag 4 juni 2016

Om korruption

» Makt korrumperar

Vi är ganska snabba med att kritisera politiska, fackliga och andra folkrörelseledare för girighet och korruption. Vilket är helt riktigt! Vi SKA ställa höga krav på de vi väljer att företräda oss. På kort tid har nu flera medlemsvalda ledare tvingats avgå på grund av att dom tagit för sig av lite väl frikostiga förmåner. Det handlar både om fackliga ledare och andra medlemsvalda ledare. Det är rätt, den som är utsedd av sina medlemmar ska arbeta för sina medlemmars bästa, inte för sin egen bekvämlighet och sina egna nöjen. Det är en självklarhet!

Girighet
Men egentligen är dessa ledares excesser inget emot det som förekommer inom det privata näringslivet. Där har det visat sig i en allt mer ökad omfattning hur företagsledare tar sig rättigheter som egentligen borde vara otänkbara. Vi har haft avslöjanden som stått som spön i backen av hur VD:ar och styrelseledamöter i många privata företag plockar ut ersättningar som låter som fantasisummor. En girighet som påminner om ett sjukligt beteende. Samtidigt som besparingar bland övrig personal presenterats regelbundet.

Nu senast är det avslöjandena av hur ledningen för Ericsson plockat ut ersättningar som dom inte ens kunde hinna räkna. Bara för att kunna visa så många nollor som möjligt på kontot antagligen. När det i dagarna avslöjades hur Ericssons VD Hans Vestberg flugit runt i världen för mångmiljonbelopp i eget privatplan beslutade Ericsson dagen efter att lägga ner flygbolaget. Kostnaden under några år ligger på över miljarden sammanlagt. Lite skam fanns det. Men, i allmänhet brukar man inte skämmas. Att klyftorna växer i rekordfart anses vara helt naturligt. Girigheten styr!

» Religion korrumperar

Både Sveriges Radio och Aftonbladet har avslöjat hur diverse präster, kyrkopersonal och kyrkopolitiker rest runt och festat för församlingens pengar. Vi har kunnat läsa och höra om präster som åkt och bott på lyxhotell utomlands och gått och ätit och även druckit på fina restauranger - betalt av församlingen. Jag har gått omkring och trott att kyrkans män (och kvinnor) skulle vara ett föredöme när det gäller moral. Så visar det sig att dom är precis som alla andra. Varken bättre eller sämre. Det finns goda människor och det finns onda människor. Både inom kyrkan och utanför kyrkan.

Björnekulla kyrka
Vi har också kunnat läsa om de buddhistiska munkarna i Thailand som tydligen drygade ut inkomsterna med att slakta tigrar och sälja skinn och klor. Sedan BBC först skrev om händelserna så har det kommit fram ytterligare information. Bland annat hittade man tydligen mer än 100 tigerungar i munktemplet när man gjorde razzia där. Munkarna försökte uppenbarligen fly undan bakvägen... Ska inte munkar vara de allra yttersta förebilderna?

Jag vill poängtera att jag tror inte att andra religioner är ett dugg bättre. Som sagt, det finns bra och dåliga människor. Både inom religionen och utanför. Inom alla religioner. Jag har dock valt att gå ur kyrkan - för länge sedan. Man föddes ju liksom in i kyrkan och fick göra ett aktivt val för att lämna. Jag minns fortfarande kyrkoherde Hammars hälsning när jag lämnade pastorsexpeditionen: - "Lycka till!"

Inga kommentarer: