tisdag 7 juni 2016

Back to work

» De stora smitarna

Jag såg att Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra i sitt Nationaldagstal hävdade att vara svensk är att göra rätt för sig. Jag gissar att detta var en pik mot de svenska multiföretagen som knappt betalar några skatter i Sverige. Närmare hälften av de 20 största företagen i Sverige betalar i princip ingen skatt i Sverige. Det är företag som SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska som i princip nolltaxerar. Skatteverket beräknar att de 300 största företagen fifflar undan 30-50 miljarder kronor. Det måste vara dessa myglare och smitare som moderatledaren menade när hon tyckte att man gör rätt för sig. Eller ni tror inte det? Kan det vara någon annan grupp hon menade? För bolagen sysslade inte alls med skatteplanering eller skatteflykt. Det bara bidde så, det var inte alls planerat... Tro't den som vill!

» Jag undrar

Jag såg på TV-nyheterna att den ukrainska polisen hade gripet en man vid den polska gränsen som var på väg till Frankrike med sin bil fullastad med vapen och sprängmedel. Han hade planerat ett antal terrordåd i Frankrike under fotbolls-VM. Men, sedan blev det tyst om det hela. Jag kan bara komma fram till två skäl till att den mediala uppföljningen uteblev.

1/ Media litar helt enkelt inte på den ukrainska regimens uppgifter. De ukrainska myndigheterna är inte att lita på och den ukrainska polisen inget man kan ta på allvar.

2/ Mannen hade högerextrema och rasistiska motiv för sina planerade attentat och detta går ju inte ihop med att det är islamister som är hotet. Det högerextrema hotet är inget att bry sig om.

För det kan väl inte vara så enkelt som att man inte vill skrämma upp folk inför fotbolls-VM. Man håller tyst för att inte skada turismen. Så även om man plockar in en muslimsk extremist som planerar attentat så tystas det också ner?

Såg förresten att ännu ett blivande boende för flyktingar har bränts ner i Insjön. Men det är nog inget farligt. Inget att bry sig om. Det är ju islamisterna som är hotet.

Inga kommentarer: