tisdag 3 maj 2016

Pressfrihetens dag

» Pressfrihet

Penna
Reportrar utan gränser har publicerat sitt Pressfrihetsindex. Finland ligger som vanligt i topp, man har gjort det i flera år. I botten hittar vi Nordkorea och Etiopien. Var ligger då Sverige? Jo, Sverige har trillat ner från 5:e plats till 8:e plats! Vad är det som gör att Sverige har trillat ner i ligan? Har staten börjat reglera pressens frihet? Nä, det är faktiskt inte så. Skälet till att Sverige trillat tre placeringar är det faktum att allt fler svenska journalister utsätts för hot pga det dom skriver. Det är inte "Staten" eller "Myndigheter" som hotar. Det är istället privatpersoner och grupper som hotar journalisterna för vad dom skriver. För att förenkla det, högerextremistiska grupper, rasister, nazister och andra i den Sverigedumokratiska svansen kontaktar via t.ex. mejl och sociala medier journalister som inte skriver så att det passar dom och hotar med våld och annat obehagligt. Det största hotet mot vår demokrati och pressfrihet är helt enkelt högerextremister som inte accepterar demokrati. Det är dags att säga detta rakt ut!

» Dagens citat

Det skapade ju en hel del uppblåst rabalder för några dagar sedan att Rysslands utrikesminister hade "hotat" Sverige ifall Sverige skulle välja att gå med i NATO. Det kan därför vara intressant att påminna om exakt vad utrikesministern sade - på en direkt fråga från Dagens Nyheters reporter svarar utrikesministern så här:

Sverigekarta
- "Sverige har som varje stat rätt att självständigt bestämma formerna för hur den vill ordna sin säkerhet. (...) Om Sverige beslutar sig för att gå med i Nato så tror vi inte för den skull att svenskarna kommer att anfalla oss. Men då den svenska militära infrastrukturen i det läget kommer att vara underställd Nato's högsta kommando kommer vi naturligtvis att vid våra nordliga gränser vidta nödvändiga militärtekniska åtgärder, eftersom det på den andra sidan gränsen finns ett militärpolitiskt block som betraktar Ryssland som ett hot".

Är detta ett hot, eller möjligtvis en krasst konstaterande av att om den "konkurrerande" militärpakten flyttar fram sina positioner ännu närmare våra gränser så måste vi naturligtvis ändra våra militära strategier. Verkligheten är den att det i dag förs en mycket intensiv kampanj från starka grupper med syfte att utpeka Ryssland som ett mycket större hot än vad det är. Allt i syfte att tvinga fram en svensk anslutning till USA:s militärunion Nato. Och i denna kampanj spelar svensk media hjälpsamt med. De flesta gränskränkningar av svenskt territorium (oberoende av om det sker på vatten eller i luften) är faktiskt inte Ryssland skyldiga till. Det är vanligare med kränkningar från Tyskland, USA, Polen osv än Ryssland. Men dessa kränkningar får inte samma publicitet. Misstänkta ryska kränkningar får stor publicitet ända tills de visar sig vara felaktiga då det dör ut. Hur tror ni att Pentagon hade reagerat om Canada, Mexico och Cuba anslöt sig till en rysk militärunion? Kan det vara så att man hade "vidtagit nödvändiga militärtekniska åtgärder"?

Ryssland är en korrupt diktatur utan pressfrihet och andra tecken på demokrati. Grannländer till Ryssland som Moskva anser ligga inom den egna maktsfären har helt klart skäl att känna sig hotade av Ryssland. Ukraina är det senaste exemplet. Men i konflikten är Ryssland inte ensamma skyldiga. Bakgrunden till konflikten var att en ny ledning i Ukraina försökte frigöra sig från Ryssland vilket dom har full rätt till. Men i detta "frigörande" ingick också att t.ex. avskaffa ryska som officiellt språk i Ukraina tillsammans med ukrainskan. Något som den stora gruppen rysktalande kände som ett stort hot mot sin säkerhet. De områden där det är konflikt är områden där rysktalande är i majoritet. På Krim är de rysktalande i mycket stor majoritet, och Krim var också en del av Ryssland fram tills Nikita Chrusjtjov skänkte Krim till Ukraina på 50-talet. Men, som sagt, Ryssland är ingen demokrati utan en korrupt diktatur. Men Ryssland är inte ute och krigar utanför sin egen maktsfär. Det är en annan stormakt i världen som regelbundet skickar militärer till olika världsdelar. Den ryska militären är dessutom en bråkdel av t.ex. USA:s, som står för nästan hälften av världens militärutgifter. Ryssland kommer inte ens på andra plats utan "får stryk" av t.ex. Kina och Saudiarabien när det gäller militära kostnader. Ett neutralt Sverige är inte ett hot mot Ryssland (ett Sverige i Nato kan däremot vid en konflikt ses som ett hot). Det innebär också att ett neutralt Sverige är inte hotade av Ryssland medan däremot ett Sverige som medlem av en militärunion som Ryssland ser som ett hot kan vara hotade av Ryssland vid en konflikt.

Men så resonerar naturligtvis inte svensk media som sedan 1800-talet lidit av rysskräck. Detta oberoende av om det varit kommunister, tsarer eller korrupta politruker som styrt.

Inga kommentarer: