torsdag 19 maj 2016

Moral?

» Var är drevet?

Jag tänkte under en liten tid bedriva ett eget litet drev för att se vilken framgång man kan ha. Jag tänkte låta drevet gå mot Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson och Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen. För några dagar sedan dömde oberoende granskare ut deras handlande totalt. I dag läser jag i Svenska Dagbladet att tre av Sveriges mest framstående jurister kritiserar de båda Skatteverkshöjdarna. Har ni missat vad det handlar om? Ja, något allmänt mediadrev har vi ju inte märkt av.

Skyll inte på mig
Förenklat handlar det om att när SVT:s Uppdrag Granskning för en tid sedan gjorde inslag om de svenskar som plockat hem pengar från diverse skatteparadis sedan dom riskerat att åka fast efter det att avtal tecknats om utbyte av information med många skatteparadis. En av de rikingar som gjort självrättelse för att slippa riskera att åka fast var den förre kabinettssekreteraren hos Fredrik Reinfeldt, Frank Belfrage. Under arbetet på reportaget i Uppdrag Granskning begärde redaktionen bland annat ut offentliga uppgifter från Skatteverket. Det var när Överdirektör Helena Dyrssen på Skatteverket fick kännedom om att Uppdrag Granskning höll på att granska dem gamla kompisen Frank Belfrage som Helena Dyrssen blev lite orolig. Frank var ju kollega i Högeralliansregeringen och privat kompis. Så hon tyckte det var bäst att kolla med högsta chefen (alltså GD:n Ingemar Hansson), som också råkade vara arbetskollega inom Högeralliansregeringen och privat kompis. Spännande är att både generaldirektör Ingemar och överdirektör Helena tyckte att det vore en bra idé att tipsa gamla kompisen Frank om att Uppdrag Granskning var honom på spåren! Visst är det spännande? Att man kan bli både GD och ÖD med dom kvalifikationerna? Det måste bero på goda förbindelser. Kanske kan det spela in att man ju behövde fixa nya jobb när Högeralliansregeringen föll? Hur som helst lyckades man inte få tag i Frank Belfrage tillräckligt snabbt så vi fick det mycket komiska inslaget i Uppdrag Granskning där den gode Frank förtvivlat försöker gömma sig för Uppdrag Gransknings reportrar.

Ett litet mediadrev mot Ingemar och Helena tycker jag dock vore spännande. Men kanske ska vi inte vänta något sådant. Borgerliga tidningar jagar inte sina egna!

Inga kommentarer: