måndag 16 maj 2016

En helt ny fräsch vecka

» CIA och Nelson Mandela

CIA
Tidningen Sunday Times berättar nu om att det var CIA som tipsade den Sydafrikanska apartheidregeringen om Nelson Mandela 1962 så att han kunde gripas. Sedan satt han efter det fängslad i 27 år. Pga ett tips alltså från den amerikanska säkerhetstjänsten CIA. För USA och därmed CIA var det viktigare med en trogen kompis än med demokrati. Nelson Mandela fanns på USA:s terrorlista ända fram till 2008. CIA har tidigare tillbakavisat beskyllningarna, men man har också vägrat offentliggöra handlingar från denna tiden. Uppgiften nu kommer från en före detta CIA-agent, Donald Rickard, som berättat om det hela i en intervju kort innan han dog tidigare i år. Han berättar att det var han själv som tipsade Apartheidregimen så att Nelson Mandela kunde gripas i en vägspärr. Donald Rickard var formellt diplomat på USA:s ambassad, men i verkligheten CIA-agent med uppdrag att bevaka ANC. Som ju av USA upplevdes som ett hot mot den egna makten. Det hotet fanns inte från Apartheidregimen! De stora supermakterna struntar fullständigt i demokrati och människovärdighet när det handlar om den egna makten.

» Skatteverkets lednings egen kompis

Vems pengar
När SVT:s Uppdrag Granskning granskade alla de som haft förmögenheter utomlands för att slippa skatta för dom men som förde hem dom när dom riskerade att åka fast, så trillade man bland annat över den förre kabinettssekreteraren Frank Belfrage som varit anställd som politisk tjänsteman i Fredrik Reinfeldts Alliansregering. Sekvensen när man från redaktionen vill prata med honom om hans utlandspengar är ett av de mera komiska inslagen i programmets historia. Men, vi hade riskerat att inte få den komiken. Den f.d. kollegan i Högeralliansregeringen, Helena Dyrssen som numera är överdirektör på Skatteverket, fick kännedom om Uppdrag Gransknings granskning. Så hon tyckte att det var en lämplig idé att tipsa den gamla regeringskanslikompisen om SVT:s granskning. Men, innan hon tipsade sin gamla arbetskompis tyckte hon att det var bäst att kolla med chefen, generaldirektören Ingemar Hansson. Det ska påpekas att han jobbade också samtidigt som politisk tjänsteman i Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering. Han tyckte att det var en bra idé att tipsa deras gamla arbetskompis. Nu fick dom inte tag i Frank Belfrage i tid så vi fick vår komiska sekvens i TV. I efterhand kom man fram till att försöket att varna faktiskt inte var någon bra idé så man lät granska händelsen, något som överläts på Trafikverkets internrevision eftersom det var högsta ledningen som skulle granskas. Granskningen har nu offentliggjort, och den riktar skarp kritik mot försöket att tipsa Frank Belfrage. Fast, i varje fall i SVT:s rapport om kritiken, nämns inte ett ljud om skälet till att Helena Dyrssen och Ingemar Hansson ville varna Frank Belfrage, dvs att dom var gamla arbetskamrater i Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering. Men, det har kanske ingen betydelse. Det lär väl trots allt inte bli några andra konsekvenser än att "vi lär oss av våra misstag". Tur att det inte var en sosse generaldirektör som tipsade en facklig ledare om att SVT skulle granska honom! Jag har alltid haft stort förtroende för Skatteverket, men man har liksom kört i diket!

» Sverigedumokraterna har sålt sig

Sedan läser vi hur Sverigedumokraterna sålt sig till det svenska näringslivet. SD:s politiker har med glädje och stolthet låtit sig bjudas på olika mutmiddagar och andra aktiviteter. Man har väl resonerat som så att det är lika bra att passa på medan man kan. Allt gratis är bra och om man måste byta åsikt ibland så kan det väl inte skada. Bara man får fortsätta hata utlänningar så kvittar väl andra åsikter. Dom är till salu.

Vi som inget begriper - Sverigedemokraterna

Inga kommentarer: