måndag 30 maj 2016

Älska din nästa

» Hotet från Ryssland

Jag hörde på radion att den svenska militären inte är nöjda med de slantar dom får. Fast å andra sidan när hörde ni senast någon militär vara nöjd med anslagen? I dagens Kaliber handlade det om militären på Gotland, som inte räckte till. Vi kan ju förvänta oss en rysk invasion av Gotland vilken dag som helst, och då måste det finnas militär som kan slå tillbaka. Ja, något sådant verkade det gå ut på. Samtidigt hörde jag att USA:s blivande president (bevare oss väl....) Donald Trump utlovat en rejäl satsning på den amerikanska militären. Med tanke på det här kan det vara spännande att fundera över hur mycket pengar världens länder lägger på militär.

De svenska skattebetalarna satsar lite drygt 40 miljarder kronor på militären. Och det är klart, det är ju mindre än vad vår hotfulla och elaka granne Ryssland satsar. Dom satsar mer än 10 gånger så mycket. Uppskattningsvis 560 miljarder kronor. Å andra sidan är detta en bråkdel av den amerikanska militärbudgeten (4.900 miljarder), som alltså Donald Trump inte tycker räcker till. Den ryska militärbudgeten är inte ens världens näst största. Uppskattningsvis satsar både Kina och Saudiarabien mer på militären är Ryssland. Länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien satsar alla mer än 300 miljarder. De fyra NATO-medlemmarna Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Italien satsar tillsammans mer än dubbelt så mycket på militären än vad Ryssland ensamma gör. Och USA alltså nästan 10 gånger så mycket. Den amerikanska militärbudgeten är mer än 100 gånger mer än den svenska. Faktum är trots detta att den svenska militären får, fördelat per innevånare, mer än vad som gäller i de flesta länder.

Låt militären rosta
Men, som sagt, militärer är aldrig nöjda. Dom måste alltid ha ännu mer.

Det är dags att sluta gå på krigsivrarnas rysskräck. Ryssland har inget som helst intresse av att skapa en militär konflikt med Sverige. Om det däremot uppstår en konflikt och Sverige är en del av vad Ryssland upplever som ett hot så ska vi inte känna oss allt för säkra. Men, det är om vi upplevs som ett hot, alltså som en del av ett hot. Rysslands "invasion" av Ukraina handlade för Rysslands del om att "skydda" en ryskspråkig minoritet i Ukraina. Rysslands "invasion" av Georgien handlade om samma sak, att "skydda" en ryskspråkig minoritet i Georgien. Mig veterligen finns ingen ryskspråkig minoritet i Sverige. Det finns det däremot i flera av de Baltiska staterna. Minoriteter som av många ses som en andra klassens innevånare utan rätt till medborgarskap.

Det är inte Ryssland som är ute runt om i världen och invaderar länder, bombar länder, avsätter ledare osv. Det är en annan stat som sysslar med detta runt om i världen. United States of America! Vi har Afghanistan, Irak, Libyen, Kosovo, Syrien osv för att nämna några. Och då har vi inte ens nämnt alla stater i Sydamerika, Centralamerika eller Västindien där USA anser sig ha rätt att fritt tillsätta ledare med militära medel. Kanske är det så att Sverige behöver mer militär på Gotland för att skydda oss från en amerikansk invasion vid en konflikt om kontrollen över Östersjön.

Ryssland är ingen demokrati. Ryssland är en korrupt diktatur. Sovjet var en kommunistisk diktatur. Och innan dess var det ryska tsardömet en privat diktatur. Under alla dessa tider har den svenska militären utpekat Ryssland som det stora hotet, oberoende av om det var hotet eller inte. Även när Nazityskland var hotet ansåg militären att Ryssland var hotet.

Inga kommentarer: