onsdag 27 april 2016

Man är inte intelligent för att man har hög bonus

» Nordeas upprepade klavertramp

Att bankerna i allmänhet ligger risigt till vad det gäller vårt förtroende är väl egentligen ingen nyhet. Dom jobbar ju gemensamt hårt för att se till att dom ständigt ligger i botten. Allra mest framgångsrik i denna kamp mot botten har väl den tidigare statliga banken Nordea varit. Det ska alltså påpekas att banken är helt privatiserad numera. Den girighet som präglar bankerna är kanske Nordea allra skickligast på.

Det senaste klavertrampet är väl det som kallas Panamapapperen. Avslöjandet av hur Nordea varit en ledande bank när det gäller att slussa kunder till den Panama-baserade advokatfirman Mossack Fonseca som i sin tur specialiserat sig på att hjälpa privatpersoner och företag med begränsad moral att smita från skatten genom att skapa anonyma brevlådeföretag i olika skattesmitarparadis. På den svenska marknaden visade det ju sig att Nordeas kontor i Luxemburg var den överlägset ledande aktören i denna ljusskygga verksamhet. Nordeas bearbetning av avslöjandet har väl inte heller varit den bästa. Det ska poängteras att det faktum att Nordea var ledande just denna gången kanske berodde på att det var "Nordeas" advokatfirma som avslöjades. Dom andra bankerna kanske utnyttjade någon annan?

Nu börjar hur som helst skumraskaffärerna att straffa sig. Nu senast läser jag att LO överväger att flytta sina affärer från Nordea. Det är ju en helt naturlig reaktion för en organíasation med så många medlemmar som är beroende av att Samhället fungerar. För att Samhället ska fungera krävs det att de skatter som beslutas om också betalas in. Att inte de med resurser och avsaknad av moral använder olika ljusskygga metoder för att smita undan sin del av ansvaret. Det är skamligt. Jag tycker att LO gör helt rätt. Ställer inte Nordea upp för Samhället utan hjälper utvalda kunder att smita från sina förpliktelser så finns det ingen anledning att gynna Nordea.

Nordeas ordförande om bankens kunder
Jag tror faktiskt att Björn Wahlroos, som är ordförande för Nordea, är ett talande exempel för hur man resonerar högst upp på de fina taburetterna. Följande yttrande från Björn Wahlroos förklarar mycket:

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Den stora skandalen är faktiskt att en människa med den här synen på bankens kunder kan få sitta kvar. Att han får göra detta avslöjar en hel del om alla dom andra slipsnissarnas syn. Antagligen håller dom med om att dom tillhör just de där 20% som inte är idioter. Bankens uppgift är att flytta pengarna från de 80% småkunderna som är idioter till dom själva som ju är så intelligenta och duktiga. Det är snart dags för en rejäl revolution och slita ner slipsnissarna från sina taburetter och visa att man inte har obegränsade rättigheter bara för att man sitter på en fin kontorsstol iklädd slips och med många nollor i lön och bonus. Egentligen är ni inget annat än nollor själva!

Inga kommentarer: