lördag 16 april 2016

Gissa vem som tjänar på det?

» Bankerna bedrar dig

Ingen kan väl ha missat att bankerna gör vad dom kan för att lura in dig till att använda kort vid betalningar istället för kontanter. Detta gör man både genom att locka dig till att använda kort, men också genom att göra det så svårt som möjligt att få tag på kontanter. Att kunna ta ut eller sätta in kontanter på ett bankkontor är något som bankerna avskaffat - inte vi kunder. Även antalet bankomater för att ta ut kontanter minskar. Varför gör då bankerna detta? Enligt bankerna för att det är behändigare och säkrare för oss kunder att inte bära på kontanter. I verkligheten är det stora skälet för bankerna att det helt enkelt är mer lönsamt för dom. Att hantera kontanter kostar bara pengar. Men om du har ett bankkort och betalar med får ju banken betalt varje gång du använder kortet. Ett antal procent av det du betalar med kortet tillfaller helt enkelt banken och inte affären. Det är lönsamt - så enkelt är det.

Bankkort
Vi kan alltså förstå att bankerna håller tyst om den lavinartade ökningen av kortbedrägerier. I Sverige fick Polisen in 25.000 anmälningar om kortbedrägerier under första kvartalet i år. Det är en fördubbling från första kvartalet förra året. Under hela året 2015 ökade antalet kortbedrägerier med 60% från året innan. Från 30.000 under 2014 till 50.000 under 2015. Och som sagt redan under första kvartalet 2016 fick man in 25.000 anmälningar. Kan ni tänka er tidningsrubrikerna om det utförts 25.000 personrån under första kvartalet i år? Men bankerna tystar ner det som händer. Det är ju inte bra för bankernas kortprojekt om det kommer ut hur osäkra korten är som betalningsmedel. Den stora grunden till ökningen är till exempel att den stora korttillverkaren Gemalto blivit "bestulna" på 20 miljoner kortuppgifter och för något år sedan stals uppgifter om 150 miljoner kort från E-bay. Ska det bli säkrare blir det krångligare och det vill inte bankerna. Det är helt enkelt så lönsamt för bankerna att man ersätter kunden och håller tyst.

Om något är säkert så är det att oberoende av vad som händer så kan vi vara säkra på att bankerna tjänar på det.

» Vem mer än ministern borde ha bekymmer

Vår miljöpartistiske bostadsminister Mehmet Kaplan har hamnat i blåsväder. Uppenbarligen har han befunnit sig på samma middag (tillsammans med ett 50-tal andra) som turknationalisten Millis Görüs. En extrem vidrig rasist allra längst ut på högerkanten. Jag har dock lite svårt för att bli allt för upprörd om man befinner sig på samma middag som 50 andra och det sitter ett vidrigt svin i andra änden av lokalen. Sedan är jag inte tillräckligt insatt i om detta bara var ett enstaka exempel på klavertramp, eller om det var ännu ett klavertramp i en rad av sådana. Ibland måste man erkänna sin okunnighet också!

Men kanske ska vi vara lite försiktiga med att peka ut vissa personer för något som vi "alla" borde ha dåligt samvete för. Millis Görüs representerar organisationen Grå vargarna, som är det Nationella aktionspartiets ungdomsförbund i Turkiet. Grå Vargarna är en organisation med MYCKET dåligt rykte hos oss. Nationella aktionspartiet är ett högerextremt parti i Turkiet med klart rasistisk syn på omvärlden. Men partiet är också allierat med regeringspartiet APK i Turkiet. Ett Turkiet som vi just nu genom EU håller på att göra rumsrena genom intimt samarbete för att slippa ta emot fler flyktingar inom EU. Då kan vi utan att skämmas officiellt ta andra personer med vidrig människosyn i hand. Dessutom tycker ett stort antal av de svenska borgerliga riksdagspartierna att vi ska ingå i samma militärallians (NATO) som detta Turkiet. Vi ska alltså förbinda oss att försvara Turkiet! Så vi ska kanske vara lite försiktiga med avståndstagandena?

Det är samma Turkiet som kräver att i Tyskland få stämma satirikern Jan Böhmermann för att han förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. I Turkiet står yttrandefrihet och demokrati lågt i kurs. Men, det är ju viktigt att samarbeta med dom så att vi slipper flyktingar i EU. I Tyskland är Angela Merkel till och med på väg att godkänna stämningen av Jan Böhmermann. Så lågt står yttrandefrihet i kurs när vi vill hålla oss på god fot med direkt rasistiska stater.

» Högt och lågt förtroende

Jag läser att det varumärke som svenskarna har högst förtroende för är Apoteket. Dvs den statliga apotekskedjan som återstår sedan de flesta apoteken såldes ut (privatiserades för ökad valfrihet som det så vackert hette). På andra plats kommer Coop, kooperationens affärskedja. På tredje plats kommer livsmedelsbolaget Saltå Kvarn. Följt av Ikea och Systembolaget. Sämst förtroende har vi för flygbolaget Ryanair (vilket väl inte förvånar). Men det säger kanske en del!

Ryanair

» EU-älskare med bekymmer

För övrigt ser jag att vårt mest EU-kramande parti, Folkpa... f'låt Liberalerna har bekymmer på sitt EU-parlamentskontor. Personalen är sjukskrivna pga samarbetsproblem. Fast något sådant vill naturligtvis Folkpa... f'låt Liberalerna inte kommentera. Locket på!

Inga kommentarer: