måndag 11 april 2016

Fyra tankar en ny vecka

» Smärre nödvändiga justeringar

För en tid sedan vann Sverigedumokraterna sin största politiska framgång hitintills när S+Mp regeringen kom överens med Högerallianspartierna M+Kd+L om skandalösa inskränkningar i asylrätt, flyktingmottagande och mänskliga rättigheter för asylsökande i Sverige. Det var Sverigedumokratisk politik med vackrare ord helt enkelt. Nyligen förklarade S+Mp regeringen att en del av förslagen skulle mildras något varvid de tre halv-Sd partierna på högerkanten blev ytterst upprörda och gick i taket för att man inte höll avtal. De ändringar som aviserades var dock mycket marginella. I dag såg jag på Migrationsverkets Intranät att man från Migrationsverket var nöjda med de justeringar som gjorts. Uppenbarligen har Migrationsverket påpekat en del mindre orimligheter i det framhastade förslaget och det är dessa orimligheter som justerats. Men M+Kd+L är naturligtvis inte nöjda. Uppenbarligen vill dom helst ha så orimliga förslag som möjligt så att dom ligger så nära Sverigedumokraterna som möjligt.

» Lägg ner Bromma flygplats

Jag noterar att Anders Sundström kommit fram till att Bromma flygplats inte har någon framtid efter 2038. Jo, han säger faktiskt 2038. Det är om 22 år! Tjugotvå år! Anders Sundström har tydligen fått i uppdrag att utreda Bromma flygplats framtid, och detta är hans slutsats. Anders Sundström räknar nämligen ut att om 22 år har Arlanda fått ytterligare en landningsbana och då behövs inte Bromma mer. Redan på 70- och 80-talet lovades omkringboende att flygplatsen skulle läggas ner. Min morfar bodde i Hallonbergen i Sundbyberg och han påpekade ofta detta löfte. Det är alltså snart 50 år sedan. Och nu är löftet om drygt 20 år! Man kan inte direkt säga att byråkratins kvarnar maler snabbt. Men affärsmännens möjlighet att spara några minuter och slippa trängas med pöbeln på Arlanda på väg till semester väger naturligtvis tyngre än 100.000-tals människors boende. Slantarna talar i sedvanlig ordning. Själv tror jag inte på löftet den här gången heller.

» Papperen på bordet

Jag läser att britternas konservativa premiärminister David Cameron har talat ut om sitt och pappans trixande med skatteplanering i skattesmitarparadis med hjälp av Mossack Fonseca i Panama. Fast han har ju inte gjort något felaktigt, men det kanske kunde uppfattas lite tveksamt så nu har han förklarat att allt är helt OK. Tänk så bra när politiker talar ut och förklarar sig!

» Ap-fondernas avsaknad av moral

Apropå skandalen med nedläggningen av Findus i Bjuv så kan vi notera att Första AP-fonden har ett stort aktieinnehav i riskkapitalbolaget Pershing Square Holdings i skattesmitarparadiset Guernsey. Närmare bestämt har man investerat 1,4 miljarder kronor i ett brevlådeföretag på Guernsey. En skattesmitare som i sin tur är storägare i Nomad Foods i ett annat skattesmitarparadis, Brittiska Jungfruöarna. Det är Nomad Foods som köpte upp Findus förra året för att kunna lägga ner fabriken så att man blir av med en konkurrent. Jag vet i F-n om jag vill få några kronor högre pension på dom villkoren. Jag förutsätter att Första AP-fonden använder sitt inflytande till något positivt, inte bara spelar med när smitarna jobbar på och konkurrerar ut de seriösa företagen. Det är dags att ställa moraliska krav på AP-fondernas investeringar. Har inte slipsnissarna på fonderna moral är det dags att byta ut dom.

Inga kommentarer: