torsdag 7 april 2016

Det är dags att säga ifrån

» Politiken och skattesmitarna

2006 vann den borgerliga Högeralliansen valet och fick bilda regering. Då fick Frank Belfrage jobb som kabinettsekreterare hos Calle Str... f'låt Bildt på Utrikesdepartementet. Ingemar Hansson fick jobb som statssekreterare hos Anders Borg på Finansdepartementet. Och, Helena Dyrssen fick jobb som statssekreterare i Statsrådsberedningen. Men, inga regeringar får växa till himmelen. Till slut förlorar man och fick avgå, och då får också de politiska tjänstemännen söka sig till andra jobb. Tidigare nämnda Frank Belfrage var en av de herrar som nyligen avslöjades med att ha utnyttjat skatteamnestin och plockat hem skattefiffelpengar från skattesmitarparadis när han riskerade att åka fast. Uppdrag Gransknings inslag där han gömmer sig för UG:s reporter och vägrar uttala sig hann snabbt bli en klassiker.

Skatteverket
Nu har det avslöjats mer spännande fakta kopplade till detta. Det visar sig nämligen att Frank Belfrages gamla kompisar från HA-regeringen numera fått jobb som chefer på Skatteverket. Ingemar Hansson är generaldirektör för Skatteverket och Helena Dyrssen jobbar direkt under honom som överdirektör på Skatteverket. Vad tror ni är Ingemars och Helenas första tanke när dom upptäcker att SVT:s journalister håller på att granska den gamla arbetskamraten, kompisen och partikamraten Franks skatterelationer? SVT begär ju ut uppgifter från Skatteverket om Frank Belfrages relationer med Skatteverket. Jo, dom kommer båda tillsammans fram till att det vore ju lämpligt att ringa kompisen Frank och varna honom om vad som var på gång. - "Det skulle se snyggt ut att ringa honom" är kommentaren. Nu fick Helena inte tag på kompisen Frank i tid. Så det gick som det gick. Frank fick gömma sig för SVT:s journalister lite mer öppet.

På tal om skatteskandal och politiker så ser jag att de båda tidigare HA-ministrarna Maud Olofsson (Centern) och Mats Odell (Kristdemokraterna) nu KU-anmälts för sitt ansvar för den politiska kontrollen av skattefifflet. Men Maud Olofsson lär väl vägra att komma även denna gången, precis som när det gällde Vattenfalls vidlyftiga förlustaffärer som hon också hade ansvar för.

» Dagens lästips nummer ett

Nordeas styrelseordförande
- "En robotisering av finansbranschens chefsfunktioner är kanske ingen dålig idè. Då går det åtminstone att installera etik och moral som tilläggspaket."

Skrivet av Svenska Dagbladets krönikör Andreas Cervenka i dagens Näringslivsbilaga. Läs den texten!

För övrigt kan vi notera att Nordea haft en presskonferens för att försöka förklara sig. Mycket tyder på att det blev ett rejält fiasko. "En tragikomisk uppvisning" är en kommentar. Det känns nästan som om det hade varit bättre att låta bli att säga något. För det jag hört var mest bortförklaringar, undanflykter och struntprat. Jag skäms för att medge att jag fortfarande har en del affärer med Nordea. Jag skäms! Tyvärr verkar inte Nordea göra detta i tillräcklig omfattning.

» Dagens lästips nummer två

- "Kapitalister slog till i Bjuvs (hj)ärta."

Läs gärna Patrik Lundbergs text om skattefifflarföretaget Nomad Foods köp av 100-åriga Findus i Bjuv - med enda syfte att komma över namnet, bli av med en konkurrent och lägga ner hela tillverkningen. Så går det när anonymt kapital är ute efter snabba pengar. Så går det när kapitalismen får härska fritt. Som sagt, läs texten. Det är ungefär som om jag själv skulle skrivit det.

» Dagens beröm

Frankrike har kriminaliserat sexköp. Sverige var först med att göra det kriminellt att betala prostituerade för sexuella tjänster. När Sverige som första land gjorde detta tyckte kritiker på högerkanten att det var löjligt. Men fler och fler länder inser att det är köparen som är den kriminella och säljaren som är den utnyttjade. Bra Frankrike!

Inga kommentarer: