tisdag 19 april 2016

Den nittonde

» Ett uppdrag till Soldiers of Odin

Älska din nästa
Jag läser om 11-åriga Sofia som attackerats av ett gäng jämnåriga grabbar skrek åt henne att "åka tillbaka till sitt hemland" och som även misshandlades av grabbarna. Det här är ju verkligen ett uppdrag för de tuffa grabbarna i Soldiers of Odin.

Soldiers of Odin är ett finskstyrt gäng med tuffa grabbar som säger sig patrullera i svenska städer för att öka tryggheten. Gruppen startades för några år sedan av en finsk nazist, men något sådant har naturligtvis ingen betydelse. Men det här vore väl ett lämpligt uppdrag för de tuffa soldaterna. Att skydda en 11-årig flicka från ett gäng ouppfostrade slynglar i samma ålder. Dom ska dom väl rå på? Då ska det väl inte behöva gå som uppe i Dalarna där de tuffa soldaterna kom i konflikt med MC-gänget Bandidos vilket resulterade i att man valde att lägga ner verksamheten.

Eller varför inte patrullera utanför alla de olika flyktingboenden som utsätts för brandattentat. Tänk vilken insats man kunde göra för allas vår säkerhet! Fast det är klart, det är nog inte den säkerheten man är ute efter.

» Att lägga ihop 1 + 1 = 3

Jag fick lite funderingar när jag tittade på TV:s nyheter nu tidigt på kvällen. Dels berättade man om de ansvarsmedvetna höga gubbarna i EU:s avtal med den turkiska regeringen för att förhindra att flyktingar kan ta sig till Europa via Turkiet - Grekland som fått önskvärd effekt. Flyktingarna väljer inte längre den korta sjöresan från Turkiet till Grekland. Istället är det uppenbart att det nu är den mycket längre och farligare sjöresan från Libyen till Italien som istället gäller när man, med risk för sitt liv, flyr för sin säkerhet och till ett tryggt liv. Men vi i det rika Europa har naturligtvis inte möjlighet till att ställa upp, så nu gäller nya åtgärder för att stoppa flyktingarna. Bland annat övervägs om inte EU:s flottor ska patrullera inne på libyskt farvatten för att stoppa flyktingarna. Det är mycket bättre att dom sitter i flyktingläger i Turkiet eller Libyen osv. Då behöver man ju inte själva ta något ansvar utan kan sitta stilla och blunda medan icke-fungerande diktaturer gör som dom vill.

Turkiets flagga
I samma nyhetssändning gjordes en uppföljning av Mehmet Kaplans avgång som minister och hans samröre med högerextrema och odemokratiska grupper med kopplingar till Turkiet. Det intressanta var att dessa hemska grupper som demokratiska svenskar absolut inte får förknippas med var bland annat AKP, det turkiska regeringspartiet. Samma turkiska regeringsparti som de ansvarsfulla höga gubbarna i EU:s ledning nyligen tecknat avtal med för att påskynda deras medlemskapsförhandlingar med EU. Kan man kräva att dessa EU-företrädare som suttit och ätit middag och umgåtts med den här typen av hemska odemokratiska högerextrema grupper ska avgå? Vad säger du Cecilia Malmström?

» Låt statliga företag syssla med det dom ska

Skandalen med Vattenfalls vidlyftiga affärer ute i Europa visar med önskvärd tydlighet att statliga företag ska syssla med det dom ska, inte försöka efterlikna kommersiella företag. Ansvaret för Vattenfalls skandalösa affärer har många regeringar. Maud Olofssons ansvar för köpet av holländska Nuon som kostade Vattenfall (dvs vi skattebetalare) mer än 50 miljarder kronor känner vi alla till. Att Maud Olofsson vägrade komma till Konstitutionsutskottet och svara på varför man valde att köpa upp kan vi begripa. Nu står det klart att Vattenfall kommer att förlora nästan lika mycket på köpen av tysk kolenergi.

Vattenfall
Grunden bakom dessa skandalaffärer är den nyliberala ideologi som präglat inte bara Högeralliansregeringar utan även till viss del Socialdemokratiska politiker. Statliga Vattenfall har till uppgift att trygga den svenska energitillgången. Inget annat borde det vara. Bolaget ska inte ge sig ut och växa och efterbilda kommersiella företag. Man har en uppgift - trygga energitillförseln. Låt Vattenfall göra just det och inget annat. Då finns det mycket starka skäl att låta Vattenfall förbli ett statligt och framgångsrikt företag.

Samma sak är det med gamla hederliga Postverket som i nyliberal anda förvandlats till ett kommersiellt företag utan något övergripande ansvar för postservice utan istället ansvar för den egna kommersiella verksamheten. Vi kan ju inte direkt påstå att servicen blivit bättre av detta - tvärtom. Men samtidigt lägger vi alltid skulden på Posten (numera Postnord) när det inte alls är säkert att det är deras fel. Det kommersiella företaget Bring Citymail har plockat russin i kakan och delar ut en del av vår post i brevlådorna. På morgonen kommer tidningsutbäringen med tidningen, och lite annat också ibland. Sedan finns det hos oss även kommersiell reklamutdelning som lägger papper i brevlådan. Men så fort något hamnat fel är det "Postens" fel. Men det kanske inte alls var "Posten"? Däremot kan det inte vara rationellt med dessa konkurrenter. Låt Posten vara ett statligt företag där en fungerande postservice är det övergripande målet. Inte att tjäna slantar.

Exemplen där den nyliberala andan förstört servicen och kvaliteten är många. Ta Underhållet av järnvägen. En gång i tiden ansvarade SJ för detta. Dom visste att om dom inte skötte underhållet kom deras egna tåg inte fram. Sedan delades detta upp på SJ för persontåg, Green Cargo för godståg och en massa andra som körde tåg och Banverket som skulle sköta underhållet av spåren. Det blev sedan Trafikverket med ansvar för vägar och annat också. Och så köper man upp själva jobbet från lägstbjudande. Men på vägen till dom som ska köra tågen försvinner ansvaret för att spåren fungerar i jakten på att istället spara en slant och tjäna en slant till aktieägarna. Nyliberalism i sin prydnad!

Inga kommentarer: