måndag 28 mars 2016

Slut på påsken

» Bevara svensk kultur

Vy över Öresund mot Danmark
Observera att ordet kultur också kan läsas som kul tur. Här i Nordvästskåne är att "ta en tura" ett begrepp. En nordvästskånsk kultur att ta en kul tur kan man kalla det. Det innebär något förenklat att ta färjan till Helsingør i Danmark för att ha lite trevligt. Oftast sitter man bara kvar på båten och åker en tur och retur resa. "Dubbel-tura" innebär då att man tar dubbla tor-resor och hinner med att äta lite mer och bättre på båten. Fast ibland blir det tydligen lite för bra. I helgen fick dansk polis "skicka hem" närmare 250 festande svenska ungdomar där några uppenbarligen fått lite för mycket innanför västen. Vilket ju också är en svensk kultur, fast inte så kul - tycker jag. Helsingborgs Dagblad. Dom "flyttades", som den danska polisen uttryckte det. Uppenbarligen en del som inte lärt sig att uppföra sig.

Andra som inte lärt sig att uppföra sig är den grupp på 100-talet högerextremister som gjorde gatorna osäkra i Bryssel häromdagen. En väl blandad grupp av fotbollshuliganer, högerextremister och rasister i allmänhet som ville demonstrera hur mycket bättre den västerländska civilisationen är jämfört med "dom där hemska muslimerna". Polisen fick använda vattenkanoner för att skingra och ta om hand svinen. Svin finns det både här och där.

» Var kommer hatet mot ordet "hen" från?

Feminism
Ett språk är alltid levande. Nya ord kommer till och gamla ord försvinner. Vi importerar ord från andra språk. Ibland försvenskas dom och ibland blir dom kvar i oförändrat skick. Nya företeelser innebär att nya ord tillkommer. Ett levande språk får helt enkelt hela tiden nya ord. Men, det finns ett nytt ord som får en stor grupp människor att helt balla ur. Det är det lilla ordet "hen"! Man kan skriva en lång, mycket kontroversiell, kommentar, insändare osv. Om man använder sig av ordet "hen" i texten finns det alltid någon eller några som helt ballar ur och får ett raseriutbrott. För ett enda litet ord som "hen". Vad beror detta på?

Jag använder "hen" när jag inte vet könet på någon. Istället för att skriva "han eller hon" så blir det enklare med "hen". Vad är det som är så upprörande med det? Vad är det som får människor att bli så upprörda över detta? Min erfarenhet är att det är till övervägande delen män som får panik av ordet. Vad är ni rädda för? Har det något med rädsla för feminismen? Ni är faktiskt ganska löjliga i er rädsla.

» Dagens citat

Säg Nej till NATO
- "I försvarspolitik gäller långsiktighet. Jag ser framför mig ett Ryssland efter Putin och ett Amerika med Trump. Är NATO då en lösning..."?

Ett mycket intelligent yttrande från Håkan Juholt som kommentar till den gamla Högeralliansregeringens smusslande med att knyta Sverige allt närmare NATO. En utveckling som den nuvarande Rödgröna regeringen fortsatt även om det sker lite mer öppet.

Håll Sverige utanför NATO. Den svenska Alliansfriheten och Neutraliteten har tjänat oss väl.

Inga kommentarer: