tisdag 9 februari 2016

Spridda tankar en vanligt tisdag

» Olika lycka

Ibland kanske vad som sker i mindre demokratiska stater trots allt är ett föredöme? Jag ser hos BBC att Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som är den som bestämmer i Dubai, gjort en rejäl ommöblering av regeringen i Förenade Arabemiraten. Man har då bland annat inrättat ett departement för Lycka. Ett annat nytt departement har hand om Tolerans. Det har även inrättats ett "UAE Youth National Council" som leds av en kvinnlig minister bara 22 år gammal. Regeringsombildningen i övrigt innebär troligtvis att Sheikh Mohammed och hans närmaste vänner bestämmer allting annat som är av vikt. Det står också "outsource most government services", vad det nu kan innebära. Att en revisionsbyrå tar över Finansministeriet?

Swedbank
Hur som helst så en som inte behöver någon minister för lycka är den sparkade VD:n för Swedbank. Michael Wolf som fick gå med omedelbar verkan i går. Han går ju inte direkt skadeslös från affären. Michael Wolf som är 52 år gammal får en fallskärm på nästan 20 miljoner kronor. Det är nästan ett par miljoner om året fram till pensionen. Det är nästan så att jag själv gärna skulle fått sparken som VD för Swedbank! Vem som är nästa att få silkessnöret framgår inte, men spekulationerna pågår. Antagligen förhandlar man om fallskärmen ska vara 10, 20 eller 30 miljoner innan man offentliggör den omedelbara sparken.

Annars verkar det vara lite spridda skurar inom finansvärlden. Samtidigt som börserna rasar rejält runt om i världen så stiger utdelningen till aktieägarna i Sverige till nya rekordnivåer. Där är det minsann inte tal om några sänkta ingångslöner, lönestopp eller nedskärningar. Sitter du på din feta häck har du verkligen gjort dig förtjänt av lite mer slantar på kontot så att du kan sitta mjukare!

» Problem för rasistdrägget

Dom fick lite problem med argumentationen våra rasistdrägg. Alla dessa nyanlända s.k. flyktingar, ensamkommande s.k. barn och allt vad dom kallas som ju alla är så kriminella att dom utgör en stor fara för hela samhället är inte så farliga. När Dagens Nyheter sammanställer polisens siffror så visar det sig att "nyanlända" står för ca en procent av brottsligheten. Det vill säga ganska exakt så stor andel av befolkning som man är. Detta är naturligtvis siffror som totalt rubbar hela tillvaron för dessa inskränkta idioter. Det har därför varit spännande att läsa kommentarer från den Sverigedumokratiska svansen till siffrorna. Det blir riktigt komiskt när man ska försöka prata bort siffrorna och inte vill tro på vad man ser.

» Samarbete som ger onda minnen

Nassenej
Enligt en undersökning så vill en majoritet av Högeralliansens väljare att de fyra partierna ska presentera en gemensam budget som då Sverigedemokraterna lovat stödja vilket skulle innebär att den Rödgröna regeringen skulle falla. Stödet för detta är starkast inom Kristdemokraterna (KD = SD light som en kritisk kristdemokrat uttryckte det) och inom Moderaterna. Däremot bland centerns, och ännu mer bland liberalernas väljare, finns inte något sådant stöd. Dom inser väl antagligen att politik inte är så lätt. Visst kan man fälla den sittande regeringen, men sedan då? Ingen i ledande ställning inom de seriösa partierna vill ha ett nyval eftersom detta inte skulle lösa några problem. Om man nu inte anser att ett ännu starkare Sverigedemokraterna men ingen stabil majoritet i riksdagen - utan Sverigedumokraterna, vore ett utmärkt lösning?

En stor grupp av de kristdemokratiska och moderata väljare som inte känner någon oro för ett samarbete med Sverigedumokraterna är troligtvis samma borgerliga väljare som en gång i tiden hjälpte Adolf Hitlers nationalsocialister till makten i Tyskland. Det var ju inte så att Adolf Hitler fick en majoritet av väljarna bakom sig i val. Det var inte heller så att han kom till makten genom någon form av statskupp. Han kom helt enkelt till makten genom att hans Nationalsocialistiska parti (något större än dagens Sverigedemokrater, men utan egen majoritet) kom till makten genom röststöd från andra borgerliga politiker som inte tyckte att stödja och samarbeta med Adolf Hitler var något problem. Men varför ska man lära sig av misstag?

» Frihetsberövande

Bakom galler
Jag noterar att Marianne Ny, som är den åklagare som (inte) sköter utredningen mot Julian Assange, nu åter är i arbete. Hon anser inte att det finns någon anledning att bry sig om den FN-grupp som haft vissa synpunkter på hennes sätt att sköta utredningen. Det är nu 66 månader (5½ år) sedan han ursprungligen anklagades för sexbrott. Den ursprungliga åklagaren sänkte brottsmisstanken till sexuellt ofredande men när Marianne Ny återupptog utredningen ändrade hon det tillbaka till bland annat våldtäkt. Julian Assange hade då lämnat Sverige sedan polisen inte velat förhöra honom. När Marianne Ny sedan begärde honom utlämnad från Storbritannien för att förhöra honom ansökte Julian Assange om asyl på Ecuadors ambassad (vilket beviljades) och begärde löfte om att inte utlämnas vidare till USA innan han reste till Sverige för att förhöras. I USA är han anklagad för att ha ansvar för de komprometterande handlingar som Wikileaks offentliggjort. Några sådana löften ges dock inte från svensk sida. Och där sitter vi fortfarande. Julian Assange sitter på ambassaden och vägrar åka till Sverige utan försäkringar. Ecuador har beviljat asyl. Och Storbritannien har mångmiljonkostnader för att år efter år bevaka ambassaden så att inte Julian Assange lämnar denna. Och Marianne Ny har år efter år vägrat försöka åka till Storbritannien eller på annat sätt försöka förhöra Julian Assange där han är. Under alla de år som gått har de flesta brott Julian Assange eventuellt begått preskriberats och de kvinnor som gjort anmälningar har inte fått sina beskyllningar ens utredda pga Marianne Nys prestige eller lathet eller vad det nu är. Det är detta långa dröjsmål med utredningen som fått FN:s grupp att tolka det som att Julian Assange varit olagligt frihetsberövad. Redan 2014 riktade Svea Hovrätt i Sverige stark kritik mot dröjsmålet i utredningen. Själv blir jag allt mer övertygad om att det faktiskt finns baktankar bakom dröjsmålet. Huruvida Julian Assange gjort sig skyldig till våldtäkt och sexuellt ofredande eller om det bara handlar om två väninnor som blev besvikna när dom upptäckte att han haft en affär med båda samtidigt, det har jag ingen aning om. Bara för att man är en "hjälte" när det gäller offentlighetsprincipen så behöver man inte vara en hjälte när det gäller kvinnosynen. Men, han har faktiskt suttit "inspärrad" i fem år - utan rättegång. Det är DETTA som FN-gruppen anmärkt på!

Inga kommentarer: