lördag 27 februari 2016

Funderingar en lördag

» Inget som förvånar

Bilblunder
I ett debattinlägg i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga sköter vd:n för Bil Sweden sitt jobb. Bil Sweden (som förr hette Bilindustriföreningen) är bilindustrins lobbyorganisation och har naturligtvis som syfte att få fler bilar sålda. Under rubriken Så kan vi ge bilflottan ett lyft - i webbupplagan "premie skulle få fler att skrota äldre bilar", dvs fler skulle köpa nya bilar - argumenterar Bertil Moldén för att vi andra skattebetalare ska betala mer slantar till den som skrotar sin gamla bil för att köpa en ny. Skulle man inte kunna tänka sig att vi får en "skrotningspremie" om vi skrotar vår gamla TV och köper en ny mer strömsnål TV, om vi skrotar vårt gamla kylskåp och köper ett nytt mer miljövänligt kylskåp, om vi skrotar vår gamla tunga cykel och köper en ny mer lättrampad cykel. Bil Sweden argumenterar också för att ni inte ska behöva besiktiga bilen lika ofta i fortsättningen. Antagligen för att det skulle bli billigare för bilisten i så fall. Fast Bertil Moldén nämner inte skandalen med den privata bilbesiktningskedjan som i dagarna fick förbud att besiktiga bilar sedan det varit en hel del fuffens. Deras besiktningsanläggningar ligger som en händelse nästan alltid granne med en försäljare av bilreservdelar. Egentligen är det ganska fantastiskt att vi överlåtit åt bilägare att själva välja en privat besiktningsfirma att besiktiga bilen. Ungefär som om restauranger fritt kunde välja en privat hälsoinspektör. Samhällets myndighetsutövning (som bilbesiktning, hälsoinspektioner osv) ska naturligtvis inte överlåtas till privata företag med vinstintresse. Det är en sjuk effekt av privatiseringssjukan i vårt samhälle.

» Ska man skratta?

Vad tänker ni på om jag säger Sepp Blatter, FIFA och Michel Platini? Tänker ni på fotboll eller tänker ni möjligen på mutor, fiffel och polisutredningar? Låt mig gissa att ganska många av er tänker på det sistnämnda. FIFA:s rykte är förstört för lång tid framöver pga det sätt som Sepp Blatter, Michel Platini och deras vänner styrt över denna organisation. I går valde därför FIFA en ny president med uppgift att städa upp i sörjan. Valet föll till slut på schweizaren Gianni Infantino, gammal kompis till Michel Platini och Sepp Blatter! Vad ska man säga om det? Någon som tror att det är den rätte att städa upp? Hahaha! Men man ska inte vara för pessimistisk. Faktum är att när jag skriver detta tror faktiskt nästan var tredje som röstat i frågan på Aftonbladets sajt att det är rätt man på rätt plats. Resten tror annorlunda. Där slantarna och makten slinker in går moralen ut.

» Förfallet

Medan jag skriver det här tittar och lyssnar jag med ett halvt öra och öga på Melodifestivalens uttagning. Handlar det om att skriva en bra låt eller handlar det om att presentera den mest spektakulära scenshowen? Det är ju mest påkostad scenshow och knappt någon musik alls. Den går rakt in i ena örat och försvinner sedan rakt ut genom det andra örat utan att ha lämnat något intryck. För att inte tala om ett röstspektakel som verkar gå ut på att locka så många idioter som möjligt att rösta så många gånger som möjligt på sin mobil så att det slinker in så många avgifter som möjligt. Börjar jag bli gammal?

Inga kommentarer: