tisdag 26 januari 2016

Några enkla tankar

» Jakten på rubriker

Svenska Freds
Eller också kan det vara "Jakten på slantar" som motiverar att Försvarsmaktens arméchef, generalmajor Anders Brännström, hävdar att: - "Sverige kan vara i krig inom några år". Och det är ju inte helt omöjligt. Det är inte heller helt omöjligt att Sverige drabbas av en allvarlig kärnkraftsolycka inom några år eller att det inträffar någon enorm naturkatastrof som dödar hundratals svenskar eller kanske att ett rymdskepp från en annan galax landar på Sturups flygplats. Precis ALLT (nästan) är möjligt - men mycket osannolikt. Det här snacket från en krigshetsande generalmajor handlar nog främst om att hetsa för mer pengar till honom och få en möjlighet att leka mer med de stora gossarna i NATO. Generalmajor Anders Brännströms främsta argumentation handlar om att ett allt mer aggressivt Ryssland skulle vara ett hot. Själv skulle jag hävda att sannolikheten för att Ryssland skulle attackera ett alliansfritt Sverige är mikroskopiskt liten. Skulle Sverige vara en del av "motparten" NATO skulle risken däremot öka rejält - om vi får en konflikt. Sverige har just genom att vara alliansfria och neutrala lyckats hålla oss utanför krig i mer än 200 år. Något som är unikt på vår jord. Och det är just genom att hålla oss utanför militära allianser som vi lyckats med detta. Vad NATO-ivrarna glömmer att berätta är ju att ett medlemskap i NATO innebär inte bara att övriga NATO-länder förbinder sig att hjälpa oss om vi skulle bli angripna (vilket är ofantligt osannolikt om vi inte är en del av en motpart), ett medlemskap i en militär allians innebär också att vi förbinder oss att hjälpa alla andra medlemmar. Vi blir direkt en del av en motpart för "fienden". Risken för att vi ska bli inblandade i ett osannolikt krig ökar om vi är en del av ett av blocken. Just genom att hålla oss alliansfria och neutrala blir vi istället en tillflyktsort och en chans för en fredlig utveckling. Men, i sedvanlig ordning vill krigshetsare något annat. Ge oss ytterligare 100 år utan krig, håll oss utanför de militära allianserna! Aftonbladet och Sveriges Radio. Generalmajor Anders Brännström ska nog fundera lite till innan han kläcker ur sig nya dumheter.

» Om struntpratande politiker

Flygutsläpp
Jag såg ett inslag på våra lokala TV-nyheter om hur de Borgerliga med stöd av Miljöpartiet i Helsingborg mest pratat strunt. Efter valet 2014 tog de Borgerliga över makten i Helsingborg - detta tillsammans med Miljöpartiet. Dom lovade då "att minska stadens ekologiska fotavtryck". Sedan dess har t.ex. antalet flygresor i tjänsten på ett år ökat från 1265 under 2014 till 1932 förra året. Dvs en rejäl ökning. Det innebär mer än 5 resor varje dag, måndag-söndag, året runt. Varje dag tar alltså mer än 5 av Helsingborgs kommuns politiker eller tjänstemän flyget - troligtvis till Stockholm. Med dagens elektroniska samhälle med ofantliga möjligheter till elektronisk kommunikation åker alltså mer än 5 av Helsingborgs tjänstemän eller politiker med flyget till (gissningsvis) Stockholm. En kraftig ökning, med policyn "att minska stadens ekologiska fotavtryck" slängd i papperskorgen. Det är helt enkelt politiskt struntprat - sanktionerat av Miljöpartiet!

Det är nog samma fenomen som gör att Helsingborg utmärker sig för att ha exceptionellt många "kommunikatörer" anställda. Enligt en granskning gjord av bland annat Helsingborgs Dagblad visar det sig att Helsingborgs stad har 80 "kommunikatörer" anställda. Personal som har till uppgift att "kommunicera" med kommuninnevånarna. Helsingborg utmärker sig INTE av att ha bra kontakt med sina kommuninnevånare. På de senaste 10 åren har antalet "kommunikatörer" i kommunerna fördubblats, samtidigt som antalet journalister har minskat med en fjärdedel. Helsingborg utmärker sig med att ha anställt 6 "kommunikatörer" per 10.000 innevånare. Det är mest av de 25 största svenska kommunerna. Tvåan har bara hälften så många! Det är som om mitt eget lilla Åstorp skulle ha 9 "kommunikatörer" anställda. Kanske skulle man plocka bort några sådana och anställa fler i vården. Med tanke på att "kommunikatörerna" har klart högre lön skulle hälften av "kommunikatörerna" räcka till kanske 80 vårdbiträden? DET är viktigare!

» Var är Socialdemokraterna?

Med tanke på de dystra opinionssiffrorna för Socialdemokraterna kanske Stefan Löfven skulle börja fundera på om han inte borde föra en Socialdemokratisk politik, argumentera för en Socialdemokratisk politik och sedan ha Socialdemokrater i sin regering och inte borgerliga svammelpolitiker. Bara ett råd i all vänlighet!

De nya socialdemokraterna

Inga kommentarer: