fredag 15 januari 2016

Makt korrumperar

» Makt korrumperar

I dagarna har vi fått rapporterat om flera exempel på hur Makt Korrumperar. Störst publicitet har väl topparna i Kommunal fått för sin totala oförmåga att begripa att dom faktiskt är förtroendevalda, inte vanliga maktmänniskor som kan göra som dom vill. Det är förvånande hur Makt nästan alltid Korrumperar. Hur man ska lösa det dilemmat har jag faktiskt ingen lösning på. Samtidigt som alltså hela media i dagarna gottar sig i Kommunalpamparnas korruption så har till exempel affärspressen i dagarna berättar om hur Sparbankens toppar drabbats av samma fenomen - Makt Korrumperar. Det har varit exklusiva middagar och gratisjakt på andras bekostnad. Allt för att umgås och njuta av att man är "betydelsefull" och alltså kan göra som man vill utan att behöva ta hänsyn. I dag läser jag också i Aftonbladets sportbilaga om korruptionen inom IAAF (Internationella friidrottsförbundet) där topparna fått generösa gåvor för att smussla undan ryska dopingtester. Samt levt flott på idrottens bekostnad. Fotbollens FIFA med Blatter och Platini är ett annat exempel på hur Makt Korrumperar. I går läste jag om hur det går till inom fotbollsvärlden. När en fotbollsspelare går från en klubb till en annan är det numera faktiskt juridiskt möjligt att samma agent företräder den säljande klubben, den köpande klubben OCH fotbollsspelaren själv - samtidigt! Den endas intresse han kommer att företräda lär ju bli sina egna så att hans ekonomiska vinst blir så hög som möjligt. Säljande lag, köpande lag och spelare kan känna sig lurade i denna moderna form av slavmarknad. Troligtvis är det den part som betalar bäst muta som kommer att gynnas av agenten.

Vi kan nästan dagligen se nya exempel på det faktum att Makt Korrumperar. Vad ska vi göra åt detta? Media fyller en viktig funktion, revisorer en annan viktig funktion (fast dom drabbas väl också av Makt Korrumperar syndromet). Jag har ingen lösning!

Men ibland går drevet nästan för långt. Dagens Nyheter drar på med att Margot Wallström bara betalar 32 kronor i månaden för en lägenhet i Stockholm. Fast för att få fram den där summan har man dragit av de bidrag som hon får från Regeringskansliet eftersom hon måste ha dubbelt boende. Ett vanligt boende och dessutom ett ytterligare boende i Stockholm för att kunna sköta jobbet. Och som många andra arbetsgivare får hon bidrag som ska täcka extra kostnaderna för det dubbla boendet. Vilket alltså täcker hela hennes kostnad - förutom 32 kronor. Som hon alltså själv får stå för då att hennes jobb kräver att hon har två olika bostäder. Kanske inte att uppröras över, men när jakten pågår är allt fritt villebråd.

» Det kostar att inte kunna uppföra sig

Pontus Pålsson
Jag noterar att Moderaternas lokala ledare här i Åstorp, Pontus Pålsson, nu dömts för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. Vad det hela handlar om (som jag skrivit om många gånger) är att moderatledaren uppenbarligen har en brist i sin förmåga till socialt uppförande. Han har under åren upprepade gånger kommit i konflikt med kommunens tjänstemän. Konflikter som gått så långt att det blivit ett arbetsmiljöproblem, där lösningen under en tid var att han fråntogs nyckeln så att han inte kunde komma in på kommunkontoret. En möjlighet han annars skulle haft som oppositionsråd. När SVT:s Sydnytt sände ett inslag om konflikten blev Pontus Pålssons reaktion att han började forska och fråga ut för att veta vilka som varit i kontakt med reportrarna. Något som enligt grundlagen är direkt olagligt. Man får INTE forska efter medias källor. Nu har i varje fall Pontus Pålsson dömts till 75 dagsböter á 300 kronor samt att betala skadestånd till två tjänstemän på kommunkontoret med sammanlagt 14.000 kronor. Intressant är att Moderatledningen i Skåne nu börjar dra öronen åt sig lite. Deras stöd har tidigare varit kompakt - i varje fall utåt. Även t.ex. SVT och Sveriges Radio berättar om domen. Det här inslaget kan vara värt att titta på, det slutade i dagsböter. Kanske borde mamma, landshövdingen (f.d. riksdagskvinnan) Margareta Pålsson ta Pontus i öronen!

» Tulpaner

Till slut något roligt. Visste ni att det i dag är tulpanens dag? Svenskarna köper allra flest tulpaner i hela världen. Nu när tulpansäsongen drar igång så köper vi faktiskt upp till 1 miljon tulpaner - om dagen. Så varför inte köpa en bukett tulpaner till någon du tycker om!

Inga kommentarer: