torsdag 10 december 2015

Tankar en torsdag

» En välkommen men bortglömd nyhet
Svensk sjukvård
I går avskaffade den svenska riksdagen en av Högeralliansens mer hårresande dumheter. Det handlar om det faktum att Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Cristina Husmark Pehrssons trodde att sjuka människor blev friska och arbetsföra när dom varit sjukskrivna i 2½ år. Egentligen en spännande vetenskaplig framgång om det varit sant, men istället handlade det om att spara pengar på sjuka människor så att andras skatter kunde sänkas. Nu har i varje fall Riksdagen i går äntligen beslutat om att avskaffa det som kallades Bortre Tidsgränsen i sjukpenningen. Denna infördes 2008 av Högeralliansen för att straffa sjuka som inte blev friska snabbt nog. Men har alltså nu avskaffats! Sjuka medmänniskor kallas i fortsättningen för just sjuka och inte för arbetslösa. Nyheten om detta har dock försvunnit i nyhetsförmedlingen. Den har handlat om annat som väl media har ansett vara viktigare, som t.ex. vem som ska sitta var vid Nobelmiddagen.

» Vita girigbukar

Kossan Mu
Girigbukar är ett ständigt återkommande tema på Sven Tycker. I dag tänkte jag ägna några rader åt bonuskåta chefer inom mjölkkooperativet Arla. Arla var ju ursprungligen ett bondekooperativ där bönderna gemensamt ägde och styrde företaget. Sedan dess har Arla vuxit och är i dag ett multinationellt företag som uppenbart styrs av en grupp bonuskåta direktörer - inte av medlemsbönderna. Samtidigt som det pris bönderna får betalt för sin mjölk sjunker allt mer (i dag betalar visst Arla sämst, sämre än konkurrenterna) så har lönerna och bonusarna till cheferna inom koncernen stigit rejält. I fjol steg bonusarna till chefer med 50 procent. Sammanlagt 115 miljoner kronor betalades ut till över 1.000 olika chefer. Antalet chefer som blivit berättigade till bonus har ökat, och beloppen dom får har ökat medan ersättningen till de bönder som levererar mjölken till bolaget har krympt. Antagligen har de pengakåta cheferna fått höjd bonus för att man lyckats minska kostnaderna för råvaran samtidigt som man lyckats behålla inkomsterna. Mellanskillnaden måste ju gå någonstans, så varför inte i bonus till slipsnissar. Ryktesvis är medlemsbönderna mindre lyckliga. Dom har tydligen inte heller varit bjudna på alla de golfresor, lyxmiddagar och annat som Arla bjudit sina chefer på. Men dom har väl jobbat så hårt att dom varit förtjänta av bonusar och andra förmåner? Cheferna alltså - inte bönderna. Dom sitter ju bara där på sin traktor och njuter av naturen, eller?

» Oj då

Den gamla vanliga moderaterna
Jag såg på TV i går att det nu är dags för rättegång mot moderaten Pontus Pålsson här i Åstorp. Han står åtalad för att ha efterforskat medias källor. Detta efter ett inslag i SVT om en långvarig konflikt mellan moderaten Pontus Pålsson och en stor grupp kommunala tjänstemän som anser sig vara trakasserade av Pontus Pålsson. En konflikt som gick så långt att det blev ett stort arbetsmiljöproblem på kommunkontoret. Inslaget i SVT passade dock inte Pontus Pålsson så han försökte efterforska vilka tjänstemän som blivit intervjuade. - "De upplevde att de blivit kränkta, de hade en obehaglig känsla av att det var hot. Det var mail, telefonsamtal och till och med tjänstemän som fick påhälsningar på rummet. Det kändes väldigt obehagligt när det kom så nära" är ett talande uttalande från en representant för Facket. Jag har vid flera tillfällen tidigare skrivit om den här konflikten som ytterst beror på Pontus Pålssons bristande sociala förmåga. Ett citat i SVT:s artikel ställer jag mig dock tveksam till. - "Moderaterna har hela tiden uttalat sitt stöd för sin partikamrat". Det är verkligen en sanning med modifikation. Under ett tidigare skede i den här konflikten hölls en förtroendeomröstning i Moderaternas fullmäktigegrupp. Denna slutade 2-2. En ledamot samt Pontus Pålsson själv röstade för förtroende medan två röstade mot förtroende. Eftersom Pontus var ordförande och hade utslagsröst slutade omröstningen med slutsatsen att det fanns förtroende. Sedan dess har flera moderater hoppat av. Men pga familjeförhållandena vågar uppenbarligen inte Moderaterna regionalt ta tag frågan. Mamma är nämligen ledande moderat, f.d. riksdagsledamot och numera landshövding...

Inga kommentarer: