tisdag 22 december 2015

Nu har det vänt

» Halva sanningen

Israels flagga
I ett långt debattinlägg i Dagens Industri skryter Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, om hur duktiga Israel har varit på att integrera invandrare som kommit till Israel. Och vi ska i varje fall ge honom ett halvt rätt. Israel har tagit emot stora invandrargrupper som mer eller mindre flytt från olika håll i världen. Grupper som oftast tagits emot på ett föredömligt sätt och snabbt integrerats i samhället. Fast, det ska poängteras att det gäller judar! Judar som invandrar till Israel har rätt att bli Israeliska medborgare direkt. Det handlar alltså inte om att söka uppehållstillstånd. Är du jude blir du omedelbart fullvärdig medborgare. Det är också en mycket stor skillnad mellan judar som kommer från Europa och judar som kommer från Asien och ännu mer från Afrika. Där är integrationen inte samma succe. Om detta skriver Isaac Bachman ingenting. Det finns mer än 100.000 afrikanska judar i Israel (oftast från Etiopien), och deras ställning i Israel är mycket dålig. Dessa judar med en mörk hy är mycket illa sedda i stora delar av Israel. Om detta skriver Isaac Bachman inget.

Palestinas flagga
Han skriver inte heller något om behandlingen av palestinier. Både de som bor inom Israel, men ännu mer de som bor på av Israel ockuperat område. Israel fortsätter i brott mot alla internationella lagar och regler att bygga ut sina bosättningar på ockuperad mark. I brott mot internationella konventioner fortsätter man att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som den ursprungliga befolkningen trängs undan. När Barack Obama tillträtt som president sade han: - "Amerikas förenta stater accepterar inte fortsatta israeliska bosättningar som legitima. Dessa byggen bryter mot tidigare avtal och underminerar ansträngningarna att nå fred. Det är dags för ett stopp för de bosättningarna." Då, 2009, fanns det drygt 500.000 judiska bosättare på ockuperad mark. I dag finns det nästan 800.000 bosättare. Snarast ses palestinier som fritt villebråd. Palestinska ungdomar som gett upp tanken på att ockupationen av deras land ska upphöra och som desperat t.ex. kastar sten på en bil skjuts utan någon tvekan ihjäl. Det finns ett våld från palestinska grupper som inte är acceptabelt, även om man får ha viss förståelse för att ett ockuperat lands befolkning har rätt att göra motstånd mot en ockupation. Däremot står det våld som utövas från ockupationsmakten inte i rimlig proportion i förhållande till ockupationsmotståndets kamp. När Israels ambassadör Isaac Bachman skryter om den goda integrationen i Israel och tycker att detta är ett föredöme så handlar det om västerländska judar. Inte om judar från Afrika och sannerligen inte om andra grupper som redan bor i Israel eller på av Israel ockuperad mark. Isaac Bachman berättar bara halva sanningen, resten tiger han om!

» Dom glömde mig

I en "Hurra vad vi är duktiga" artikel i Expressen berättar man om alla framgångsrika bloggare vi har i Sverige. Men man glömde Sven Tycker! Nä, jag skojar. Framgång enligt denna artikel är att tjäna så mycket pengar som möjligt. För att tjäna så mycket pengar som möjligt gäller det att locka till sig reklam på bloggen. För att locka till sig reklam som det går att tjäna pengar på måste man smörja reklamköparna. Och allra helst att sälja sina egna produkter som man kan berätta om på sin blogg. För att tjäna stora slantar på sin blogg måste innehållet på bloggen vara så utformat att själva texten kan sälja produkter eller tjänster. Det handlar helt enkelt om "Textreklam" i mer eller mindre utstuderad form. Dom här "framgångsrika bloggarna" är egentligen inte bloggare utan reklamsäljare. DET kan man bli rik på. Sedan är det säkert minst ett heltidsarbete som fordrar både fantasi, motivation, skicklighet, driv, initiativförmåga och anpassningsbar moral.

Sven Tycker
Reklam på Internet är svårt. Vad retar du dig mest på när du surfar runt på nätet? Reklamsidor som automatiskt lägger sig över det du vill läsa och som du måste klicka bort innan du kan läsa det du vill? Reklamfilmer som startas automatiskt så fort du öppnar en sida och som tränger ut alla andra ljud och som du får leta efter på sidan för att stänga av innan du kan läsa det du ville läsa? Om du sökt efter något på Google och sedan som en följd av detta möts av reklam för detta i flera veckor på alla möjliga sajter? Annonsörerna vet snart allt om dig, och söker hela tiden efter nya metoder för att tvinga på dig sitt reklambudskap utan att du har en chans att värja dig. Samtidigt måste vi acceptera att det mesta materialet på nätet är gratis för dig. Men "gratis" är faktiskt bara halva sanningen. Det ska finansieras på något sätt. Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet osv skänker ju inte sin nyhetsrapportering till dig gratis som någon form av välgärning. På ett eller annat sätt ska det betalas. Det kan ske genom att sälja vissa delar av materialet, det kan ske genom att sälja reklam och det kan ske genom att någon eller några skänker pengar. Det kan vara läsare som skänker pengar för att finansiera. Det kan vara någon som är villig att betala för att sprida ett visst budskap. Men, på ett eller annat sätt ska det betalas. Själv tycker jag dock att allt för påträngande reklam är på tok för irriterande och kontraproduktivt. Företag som gör reklam genom att köpa en sida som lägger sig över den jag vill läsa och kräva att jag ska klicka bort den först blir jag INTE kund hos.

Slutligen, framgång för Sven Tycker är inte att jag tjänar pengar. Framgång för mig är om några läser det jag skriver och kanske kommenterar det någon gång. Eller kanske på annat sätt visar sin uppskattning. Jag kommer aldrig att bli miljonär på Sven Tycker, och jag vill inte bli miljonär på det heller.

Inga kommentarer: