tisdag 8 december 2015

Broar och tunnlar

» Ta chansen Stefan

Öresundsregionen
Den svenska regeringen under ledning av Stefan Löfven har drabbats av panik som följd av den stora grupp flyktingar som sökt sig till Sverige samtidigt som i stort sett hela EU gömmer sig i en gödselhög för att slippa ta något ansvar (inklusive i synnerhet Danmark). Vad som har hänt är ju att den Europeiska Unionen visat sig vara ett enda stort fiasko där överenskommelser och EU-regler visat sig inte ens vara värda det papper dom var skrivna på. Det kommer att ta många årtionden att återupprätta något förtroende för EU-apparaten. Om EU ens överlever i sin nuvarande form eller det går att upprätta något förtroende.

Situationen har fått Stefan Löfvens gäng att ta till rena panikåtgärder. Det senaste infallet handlar om att införa ID-kontroller vid bland annat Öresundsbron och göra det möjligt att helt stänga av Öresundsbron. Det här är tankar som inte ens hade kommit upp om det hade handlat om att stänga av stockholmarnas pendlingsmöjligheter till jobb och annat. Vad man uppenbarligen inte har förstått uppe i den Kungliga Huvudstaden är att Sjælland med København och Skåne med Malmö är helt integrerade områden. Här bor nästan fyra miljoner människor (många fler än i Storstockholm) som pendlar över Öresund lika naturligt som stockholmare tar tunnelbanan. Tanken på att man ska behöva visa pass/id-kort när man tar sig över Öresund är lika hårresande som en stockholmare skulle tycka det var att behöva visa detta när han passerar Slussen. Tanken att stänga förbindelsen är lika främmande som det vore för stockholmare att stänga av möjligheten att åka till Uppsala. För skåningar är det Kastrup i København som är vår flygplats. En flygplats som dessutom är större än stockholmarnas lilla Arlanda.

Snälla Stefan, ta chansen när nu Lagrådet sågat tankarna som förhastade och olämpliga. Släng förslaget där det hör hemma - i papperskorgen. För en gångs skull håller jag med Lena Mellin. Läs också gärna Ronnie Sandahl även i Aftonbladet. I den tryckte upplagan har den fått rubriken: - "Stockholmsfixeringen kan ha nått sin kulmen när regeringsbeslutet om Öresundsbron kom".

PS. Jag noterar att kritiken varit för hård. Jag nås precis av beskedet att delen om att kunna stänga Öresundsbron har dragits tillbaka. Nu återstår bara ID-kontrollerna att dra tillbaka.

» Nödvändigt eller fiasko?

Annons anno 1917
I dag invigs, efter år av bekymmer, järnvägstunneln genom Hallandsås. Ett projekt som av många vill framställas som ett onödigt fiasko. Något som jag verkligen inte håller med om. Däremot har det präglats av flera skandaler där uppenbart inkompetenta människor fått ansvar för saker som dom inte har begripit. Det är ett bygge som tagit onödigt lång tid och kostat onödigt mycket pengar. Jag vill dock dementera att annonsen här är insatt av de som skulle börja bygga tunneln. Den hittade min mamma i ett gammalt garnnystan och är uppenbarligen urrivet från en stockholmstidning från 1917. Undrar vad det kostade att köpa ett begagnat lokomotiv och 25 tippvagnar? Hur som helst, projektet inleddes INTE 1917.

Hur som helst. Västkustbanan är transportnavet mellan Danmark och Norge och deras huvudstäder. Det är transportnavet mellan Sveriges andra och tredje största städer. Att ta sig över Hallandsås är en svår flaskhals på Västkustbanan. Det är brant, det är kurvigt och det är känsligt. Det har varit vanligt att tåg fastnat, det går sakta och det går inte att mötas. Alltså ansågs det att något måste göras. De alternativ som fanns var att låta det vara som det var och inte kunnat förbättra järnvägstransporterna. Man kunde gjort som med motorvägen E6, dra en ful naturförstörande bred linjal rakt över åsen. Eller som man valde, bygga en tunnel genom åsen. Sedan fanns det uppenbarligen beslutsfattare och tekniskt kunniga människor som inget begrep. Den metod som först valdes skulle naturligtvis aldrig ha valts. En fabrik här i Åstorp har nu tillverkat de tunnelväggar som satts in i den borrade tunneln, och allt tyder på att det kommer att fungera. Även om det tagit längre tid och blivit dyrare än beräknat. Tyvärr finns det fortfarande några sträckor som inte är dubbelspåriga. Och en av dessa sträckor finns det inte ens planer på hur man ska göra för att få den dubbelspårig. Det handlar om den sista biten genom Pålsjöskog och ner till Helsingborgs Centralstation. Men, man ser nu också att det finns en hel del som uttalar sig utan att veta något. Så går t.ex. inte Västkustbanans godstrafik via Helsingborg utan en annan väg, Söderåsbanan via Åstorp, just för att slippa dra den rakt genom Helsingborg.

Det är bra att Hallandsåstunneln är klar. Vi behöver mindre personbilar och lastbilar på E6:an, inte ännu fler.

Inga kommentarer: