måndag 16 november 2015

Tankar några dagar efter

» Straffa de skyldiga

Många frågor att ställa
När extrema och hemska händelser, som terrormorden i Paris i helgen, inträffar är det inte ovanligt med övertramp från många. Jag ser att t.ex. Polens EU-minister Konrad Szymansk tycker att de som ska straffas är de som flyr från liknande mördande i t.ex. Syrien, Irak, Afghanistan och så vidare. Den polska EU-ministern har nämligen deklarerat att Polen efter händelserna i Paris inte kommer att ta emot några asylsökande. Dom kommer istället att skickas vidare till andra EU-länder utan "Säkerhetsgarantier".

Det här yttrandet visar på flera tydliga misslyckanden. För det första visar det med tydlighet hur "vi" anser att europeiska liv är mycket mer värda än andra liv. Det är helsidor efter helsidor i tidningarna, extrasändningar i radio och TV och upprörda politiker och andra besserwissrar som uttalar sig. Dagen innan mördades ungefär ett 50-tal i Libanon när IS i ett terrordåd sprängde ett bostadshus. Vissa tidningar nämnde det nog i en liten notis. Mer eller mindre dagligen dödas hundratals människor i Syrien, Irak, Afghanistan osv när bomber exploderar, flygmissiler (släppta av franska, amerikanska och ryska bombplan) släpps eller helt enkelt bara blir skjutna av någon. Vi kanske ska ha bättre förståelse för att människor flyr från områden där mördandet hör till vardagen?

Det hela pekar också på hur EU när det verkligen gäller är ett enda stort FIASKO! Ett skandalöst fiasko! För en tid sedan beslutade man att omplacera 120.000 flyktingar från läger i Europa. Till i dag har visst 200 placerats ut. Resten är kvar. När det gäller, är den Europeiska Unionen ett enda stort FIASKO! EU-politiker borde gömma sig i sina garderober och skämmas öronen av sig.

» Vi lever i olika världar

Bentley Bentayaga
Jag satt och bläddrade i lokaltidningens "bilbilaga" och fastnade för en liten notis. Det handlade om att brittiska Bentley har tydligen nyligen presenterat vad som skall vara den lyxigaste och snabbaste SUV:en på bilmarknaden. Den som är villig att hosta upp 2,5 till 3 miljoner kronor kan få känna glädjen av att ratta denna bil. Bentley (som tidigare ägdes av Rolls Royce men numera ägs av Volkswagen) räknar dock uppenbarligen inte med att ägarna ska njuta så mycket av denna "snabbaste SUV:en i världen". Enligt en kundundersökning som Bentley har gjort har de potentiella ägarna av denna Bentley Bentayaga i snitt redan åtta andra bilar i garaget! Man kan undra vad dom ska med ytterligare en bil till? Fast det handlar kanske om en ren skrytinvestering, för att visa grannen att man har en snofsigare bil än honom i garaget. På annan plats läser jag att vår egen lokala biltillverkare här i Nordvästskåne, Koenigsegg, har två bilmodeller med på 10-i-topp listan över världens dyraste bilar. Koenigsegg Agera S Hundra kostar bara 12,8 miljoner kronor. Under förutsättning att jag inte betalar skatt eller några andra utgifter så skulle det ta mig 38 år att få ihop den summan. Frågan är vem som har behov av en bil som gör 0-300 km/tim på 11,92 sekunder och sedan är tillbaka till stillastående på ytterligare 6 sekunder. Troligtvis är bensintanken sedan tom. Man kan ju inte gärna ha nytta av dom möjligheterna när man kör och veckohandlar (undrar hur stort bagageutrymmet är), eller när man kör till jobbet. Enda skälet till att köpa en så'n bil är väl för att visa för andra att man har råd att köpa den? För att sammanfatta mina tankar, vi lever i ett samhälle som har vissa smärre klyftor mellan våra innevånare! Det finns medborgare i vår värld som skulle kunna bidra med en slant till en bättre värld.

» En välkommen dom - men inte för alla

left
I går gladdes jag åt att Jönköpings Tingsrätt hade kommit fram till att Jönköpings landsting inte gjorde fel när man vägrade barnmorskan Ellinor Grimmark anställning eftersom hon redan i förväg hade deklarerat att hon skulle vägra utföra vissa delar av sitt jobb som barnmorska. Jag ser att även Sjukvårdsminister Gabriel Wikström tycker att det var en bra dom som visade att man inte kan vägra utföra vissa delar av sitt jobb. Men, det tyckte uppenbarligen inte moderaten Sofia Fölster var något lämpligt. Enligt henne är det att lägga sig i den dömande verksamheten att tycka att en dom var bra så hon har JO-anmält Gabriel Wikström. Riksdagsledamoten Sofia Fölster har dock inte JO-anmält de kristdemokratiska politiker som dagarna INNAN domen skrev en debattartikel till stöd för Ellinor Grimmarks arbetsvägran. Men det finns väl någon skillnad, som jag dock inte riktigt kan förstå!

1 kommentar:

Olle sa...

Korkskalle