söndag 1 november 2015

Ny månad - nya tag

» Statistiknörden

Jonas Sjöstedt
SR:s Ekoredaktion har publicerat sin Svensk Väljaropinion för oktober. Denna väljarundersökning är egentligen inte en väljarundersökning utan en sammanvägning av flera andra väljarundersökningar. Resultatet visar att det inte rör sig så särskilt mycket. Det faktum att vårt Fosterland "översvämmas" av flyktingar har gjort att Sverigedemokraternas uppgång tydligen är över och det har gått nedåt sedan förra månaden. Vi kan också konstatera att Ebba Busch Thors kamp för att få publicitet för sin högervridning av Kristdemokraterna har gjort att Kd fortfarande ligger under 4-procentspärren. Moderaterna står helt stilla. Den stora vinnaren är Centern, vilket kanske beror på att Annie Lööf är föräldraledig! Det har alltså inte hänt så mycket. De Rödgröna leder med 39,5% över Borgerligheten med 39,2%. Socialdemokraterna är fortfarande störst med 26,0% (-0,6), Moderaterna 22,8% (oförändrat), Sverigedemokraterna 18,3% (-0,5), Centerpartiet 7,4% (+0,8), Miljöpartiet 6,9% (+0,2), Vänsterpartiet 6,6% (-0,3), Folkpartiet 5,3% (oförändrat), Kristdemokraterna 3,7% (+0,3) och Feministiskt Initiativ 2,1% (-0,1). Dvs allt inom felmarginalen och egentligen ingen anledning att skriva om det alls. Om man nu inte vill berätta att det inte hänt något?

På tal om statistik och enkäter så såg väl en hel del av oss den spännande undersökningen som gjorts av föreningen Vetenskap och Folkbildning och som visade att t.ex. många Miljöpartister tror på änglar och healing, en tredjedel av Kristdemokraterna förkastar evolutionsläran och att var tionde kvinna tror att månlandningen är en bluff. Innan vi tror allt för mycket om det hela så ska vi påpeka att 2011 utsågs nämnda förening till "Årets Förvillare". Det handlar nog inte så mycket om varken Vetenskap eller Forskning i den föreningen. Hur som helst visade samma undersökning att just Sverigedemokratiska väljare trodde på att utomjordingar besöker vår planet. En intressant fråga är hur dom ska lösa flyktingproblemet när utomjordingarna väller in (eller ner...)? Flyktingproblemen ska ju lösas genom hjälp på plats och flyktingarna ska stanna i närområdet. Blir det inte väldigt dyrt och komplicerat?

Läs ALLTID väljarundersökningar, statistik och enkätresultat med minst två nypor salt!

» Någon som är förvånad?

Höra med öra
Hörselskadades Riksförbund har granskat hur den privatiserade hörselvården i Stockholm och Skåne fungerar. De två företagen Avesina och Audionomerna & Hörsam står för två tredjedelar av utprovningarna i dessa båda landsting. Båda företagen ägs av det danska bolaget William Demant holding. Samma bolag äger också de båda tillverkarna av hörapparater, Oticon och Bernafon. Kan ni gissa vilka hörapparater de kunder som går till Avesina eller Audionomerna & Hörsam blir rekommenderade att köpa? Enligt Hörselskadades Riksförbunds undersökning rekommenderas 98% av "kunderna" hörapparater från de företag som har samma ägare som utprovningsföretaget har. Är det någon som är förvånad? Om du går till en VW-handlare, tror du att han rekommenderar dig att köpa en Fiat? Hur naiva får egentligen landstingspolitiker vara? Högsta ansvarig i Stockholm är Kristdemokraternas Ella Bohlin, och hon håller inte alls med om att systemet havererat, som HRF hävdar. Det fungerar bra med privatiseringen säger Ella (det kallas Fria Val). Och visst fungerar det bra för William Demant holding, men fungerar det bra för skattebetalarna och de hörselskadade? Hur som helst skiter väl Ella Bohlin (kd) i det, så länge det fungerar bra för det privata näringslivet i varje fall.

» Illegala bosättningar här och där

Romernas flagga
Så kallade "EU-migranter" skapar problem i många kommuner. Det som oftast är fattiga romer som kommer hit för att få ihop lite slantar genom att jobba för en spottstyver eller tigga behöver ju ha någonstans att bo också. Och det har på många håll skapat mer eller mindre illegala "bosättningar". På många håll försöker man vräka dessa eftersom det kan upplevas som en sanitär olägenhet eller att marken helt enkelt tillhör någon som hade andra planer för marken. I bland annat Malmö är en sådan vräkning nära förestående. Naturligtvis är detta inte någon lätt fråga. Det finns ingen "korrekt" lösning. Samtidigt som vi inte kan tillåta att människor bor under vilka ohygieniska förhållanden som helst, och att en markägare måste ha tillgång till sin mark så måste det skapas någon form av alternativ. Lösningen är inte lätt.

Israel och Palestina
Man kan dock göra som Israel gör. Illegala judiska bosättningar på mark som tillhör palestinier och som ligger på ockuperad mark är en ständigt pågående skandal. Det officiella Israel har dock en lösning på den här typen av problem. Man kan ju helt enkelt legalisera bosättningen! Det har i dagarna skett för fyra f.d. illegala judiska bosättningar (dvs numera legala bosättningar) på ockuperade Västbanken. Nu är det detta inte riktigt korrekt återgivet. Beslutet om att legalisera markstölden fattades för flera veckor sedan. Men man har inte gjort det offentligt förrän nu. Men på det här viset kan man ju också göra. Om den judiska staten Israel ockuperar den palestinska staten Palestina kan man ju flytta in judiska bosättare på den ockuperade marken och så småningom helt införliva den ockuperade marken i den judiska staten Israel. Vart palestinierna ska ta vägen kan man ju skita i. Kanske kan dom få leva kvar som en andra klassens medborgare? Jag har alltid förespråkat en tvåstatslösning, men har på senare tid ändrat mig. Den enda lösning som finns är nog en enda gemensam mångkulturell stat av Israel OCH Palestina. Men då måste judarna i Israel (och på ockuperad mark) acceptera att deras stat är en mångkulturell stat där alla har lika rättigheter. OCH, palestinierna måste acceptera att den Palestinsk/Israeliska stat dom bor i är en mångkulturell stat där ALLA har samma rättigheter. Oberoende av om dom är muslimer, judar, kristna eller något annat. Den lösningen blir inte lätt, den tar tid. Men en tvåstatslösning är faktiskt inte längre en framkomlig lösning.

Inga kommentarer: