lördag 21 november 2015

En lördag bland många

» Hotet från terrorn

Skapa fred - överallt
På kort tid har i stort sett hela Europa blivit helt fixerat vid terrorhoten. Att jag skriver så beror inte på att jag inte tror på några terrorister. Det är uppenbart att det finns (bland annat) extrema islamistiska grupper som uppenbarligen är kapabla till fullständigt hänsynslösa terrormord, både i Europa och på andra håll. Men, det är också viktigt att vi inte blåser upp hoten för mycket eller att vi förändrar våra liv allt för mycket. Det är ju just det som terrorister vill! Det är viktigt att hålla båda fötterna på jorden. Detta gäller både beslutsfattare, medborgare och ansvariga för säkerheten. Ett exempel på att det inte är så alltid är det som hände när nu Sverige införde kontroller vid gränsen. Personer som kom från Danmark utan handlingar men som inte vill söka asyl skickades tillbaka till Danmark. Men där släpptes dom inte in! Först var den officiella förklaringen från den flyktingfientliga regeringen i Danmark att Sverige fick skylla sig själva som "lockat till sig" så många flyktingar. Samtidigt ville Danmark inte själva införa några gränskontroller mot Tyskland t.ex. eftersom det skulle innebära att flyktingar kanske sökte asyl i Danmark. Då var det bättre om dom snabbt bara reste vidare till Sverige. Men, om man nu inte ville ha några gränskontroller, hur kunde man då stoppa dom som kom tillbaka från Sverige? Hur som helst insåg rasisterna i Danmark att dom trampat i klaveret så det hela skylldes på några stackars tjänstemän som missförstått. Skäms i København!

Det är viktigt att förstå att den terror som nu sker på många håll i världen kommer från en liten grupp vilsna fanatiker. Man kan som Peter Kadhammar berätta om andra hänsynslösa regimer.

» Öka bilismen!

Kollektivtrafik?
Jag har ju ett par gånger redan tidigare beklagat mig över att Region Skåne bestämt sig för att prioritera att behålla Sveriges lägsta landstingsskatt och istället vill höja biljettpriserna i kollektivtrafiken. På så sätt blir det ju färre som trängs på tåg och bussar utan istället tar bilen. Det här är dock inget unikt skånsk fenomen. Faktum är att priserna i kollektivtrafiken sedan Millennieskiftet har ökat klart mer än vad inflationen har varit. Besparingarna av kostnader för att driva kollektivtrafiken har uteblivit sedan man på 1990-talet började upphandla trafiken. Det län, Västmanland, som bedriver trafiken i egen regi har inte högre kostnader än alla dom andra som upphandlar trafiken. Men det är väl alltid någon som tjänar på det? Helt klart är i varje fall att vi som åker får fortsätta betala!

Inga kommentarer: