onsdag 2 september 2015

Girighet, Fiffel och Prestige

» Bonusen är viktigast

I Svenska Dagbladet läser jag om senaste upplagan av Finansbarometern. En utvärdering av våra storbanker som analysföretaget Eastbrook gör bland företagare. Denna utvärdering visar att förtroendet för storbankerna bland Sveriges företagare är uselt - och det blir allt sämre. Tydligen är företagare precis som vanliga bankkunder ganska eniga i denna fråga. Intressant är att bankerna uppenbarligen totalt struntar i det dåliga förtroendet. Bankdirektörerna och bankernas aktieägare tjänar ju multum ändå. I varje fall än så länge. I Finansbarometern ligger Nordea i den absoluta botten hur man än mäter. Om jag förstått det hela rätt så gäller det en 10-gradig skala. Så här hamnar de fyra storbankerna dels hos storföretagen och dels hos småföretagen.

Nordeas Njörn Wahlroos
Handelsbanken 4,8 - 4,9
SEB 4,3 - 4,2
Swedbank 3,2 - 2,8
Nordea 3,0 - 1,5

Att man kan betala ut alla dessa miljoner i löner, bonusar och pensioner till ansvariga över bankerna som har så lågt förtroende hos sina kunder övergår mitt förstånd. Men kanske är det så att de giriga direktörerna får några extra miljoner som plåster på såren eftersom kunderna tycker så illa om dom? Tror ni att bankernas guldålder kommer att fortsätta länge till? Men det blir väl vi skattebetalare som får rädda dom igen efter nästa bubbla också.

I går konstaterade jag att Wallenbergs riskkapitalbolag EQT bestämt sig för att sälja friskolekoncernen Academedia Filosofin bakom riskkapitalverksamheten är att äga bolagen i 5-7 år, och nu har det gått 5 år sedan man köpte. Nu ska man kassera in vinsten och ska sälja med rejält överskott. Nu är det dock tveksamt hur vi ska karakterisera EQT. Dom brukar väl kallas för svenskt företag, men eftersom man är registrerade på Guernsey så är ju detta tveksamt. Vinsten som nu ska kasseras in på våra skattepengar ger inte några skattepengar i utbyte. Det vill man inte, så det var billigare att hyra en postbox på skatte(fiffel)paradiset Guernsey. Andra människor får gärna betala in skattepengar så att vi kan tjäna pengar på dessa skattepengar. Men vi vill inte betala skatter! Dom borde skämmas öronen av sig!

Jag ser att till och med den brittiska konservativa regeringen tröttnat på landets alla skattefuskare. Jag misstänker att britternas finansminister George Osborne kommer att göra sig till ovän med en del av sina medlemmar och finansiärer. Om man nu menar allvar, så känner man tydligen att det gått för långt i vissa grupper att smita från sitt ansvar. Så här inleder Svenska Dagbladet sin artikel: - "En välbärgad affärsman med kopplingar till de konservativa flög varje kväll helikopter till Lutons flygplats där han klev ombord på sitt privata jetplan. Under natten flög han ut ur brittiskt luftrum för att återvända på morgonen. Eftersom han inte bodde permanent i Storbritannien behövde han inte betala skatt. Mannens namn kom aldrig fram, men enligt tidningsuppgifter hade han donerat stora summor till det konservativa partiet." Där som här finns det många metoder för att slippa bidra till samhället efter förmåga. Om alla betalade in de skatter dom var förmodade att betala skulle samhället kunna sänka det totala skattetrycket för alla.

» Dunderlurade

Googles nya logga
Även stora multinationella jättar kan bli lurade. Jag ser nämligen att IT-jätten Google har bytt typsnitt på sin logga. - "Tidigare mossig – nu mer självklar" motiverar någon det hela med. Själv tycker jag uppriktigt sagt att det gamla typsnittet var vackrare och mer spännande medan det nya "sans serif" typsnittet egentligen bara är tråkigt. Själv fick jag en gång lära mig att serif-typsnitt (typsnitt med "hakar" typ Times New Roman) är lättare att läsa i text medan sans serif-typsnitt (enkla typsnitt utan "hakar" typ Arial) skulle användas i t.ex. rubriker. En tumregel som suddats ut rejält under senare år. Men den har kanske nått fram till Google nu? Vad tycker ni?

» En skammens dag

Nu inleds i Helsingborg det första arbetet för att täppa till den sista öppningen mot Sundet i centrum. Genom att först flytta den gamla Färjestationen (i dag nöjesstället Tivoli) för att göra plats för byggandet av ett nytt betongkomplex med stor konferensanläggning och lyxhotell. Dom flesta Helsingborgare vill inte, men de flesta politiker vill. Och nu verkar det ha blivit prestige hos ledande politiker att Konferensanläggningen SKA byggas. Alltså måste man gå över befolkningens vilja. Att dom inte skäms!

Inga kommentarer: