fredag 14 augusti 2015

Bland annat om de giriga

» Om den där girigheten:

Girighetens mål - en massa slantar
I måndags berättade jag om att man i USA beslutat att börsbolagen måste publicera VD:ns lön i förhållande till genomsnittslönen för övriga anställda. Även om snittet bara ligger på drygt 200 gånger så mycket till VD:n så har ett antal VD:ar löner på mer än 1000 gånger så mycket som en normal anställd och rekordet har Discovery Communications VD David Zaslav vars årsersättning på 1,3 miljarder kronor motsvarar vad 2828 anställda tjänar! I Sverige ligger siffrorna lägre även om det inte finns liknande lagstiftning. Men det finns en del som plockar ut bra med slantar ändå. I Svenska Dagbladet läser jag i dag om Postkodlotteriet vars syfte ju är att samla in pengar till "välgörenhet". Och i varje fall idkar man välgörenhet till de anställda. Den totala lönekostnaden ökade förra året med 6 miljoner till 46 miljoner och en genomsnittslön på 43.000 kronor i månaden. Trots att överskottet sjönk från 100 miljoner till 75 miljoner steg ersättningen till VD:n Niclas Kjellström-Matseke. Han får nu 2,7 miljoner i ersättning på ett år. Inklusive en bonus på 616.000 kronor, en bonus som intressant nog ska vara 4 månadslöner. Dvs bonusen beräknas på lönen, inte på resultatet. Och det är ju ett intressant sätt att räkna bonus!

En bransch som verkligen förknippas med girighet är bankerna. Den tidigare statliga banken Nordea ska byta VD. Under 8 år har Christian Clausen varit VD för Nordea. När han nu går (i princip får han sparken) har han med sig en pension värd 140 miljoner kronor. Under dessa 8 år har det alltså avsatts mer än 650.000 kronor till Christian Clausens pension varje arbetsdag förutom hans lön, bonus osv. Det har alltså avsatts ett par av mina årslöner varje arbetsdag till pensionen. Jag utgår ifrån att även tidigare arbetsgivare betalt in "tjänstepension" och sedan finns ju den pension han får precis som alla andra. Är det NÅGON som behöver en ytterligare förklaring till vad "girighet" innebär? Själv undrar jag om det inte är dags att byta bank. Jag vill inte fortsätta göda den här girigheten. Fast vart ska man flytta? Det hela är direkt vidrigt!

Sveriges flagga
Danmarks flagga
» Hurra för 1658:

- "Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige..." tyckte Danmarks utrikesminister Kristian Jensen från partiet Venstre, som alltså inte är ett vänsterparti utan ett högerparti som just nu regerar i Danmark ihop med det ännu mer öppet rasistiska Danskt Folkeparti. Själv känner jag mig nu ännu mer överlycklig över att Sverige i kriget 1658 erövrade Skåne från Danmark så att jag slapp att bo i samma land som Kristian Jensen. Det gläder mig att hans svenska kollega Margot Wallström förlåter övertrampet och konstaterar att han är ganska ny som minister. - "Han lär sig säkert". Ett annat citat att lägga på minnet är från statsvetarprofessorn Drude Dahlerup, danska men verksam vid Stockholms universitet: - "Han har kanske inte förstått sin nya roll. Men det här strider mot diplomatisk etikett mellan länder och utrikesminister".

» Det är synd om mig:

Moderaterna

Ja, det inte mig det är synd om. Det är vår lokala moderatledare här i Åstorp som tycker att det är synd om honom. Bakgrunden är att förhållandet mellan honom och personal på kommunkontoret har varit så dåligt att Arbetsmiljöverket ålagt kommunen att vidta åtgärder eftersom Pontus Pålssons dokumenterade förföljelser och trakasserier gjort situationen ohållbar. I ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad i dag tycker han att de åtgärder som kommunen vidtagit mot honom har varit en inskränkning av demokratin. Vad Pontus glömmer att berätta i sina rader är det faktum att Åstorps kommun faktiskt ålagts att göra något och det faktum att ett antal partikamrater i Moderaterna i Åstorp också hoppat av i protest mot hans uppträdande. Det är faktiskt INTE synd om dig Pontus Pålsson. Du har själv försatt dig i den situation som råder.

» Ryanair:

Ryanair

För övrigt anser jag att Ryanair ska bojkottas.

Inga kommentarer: