torsdag 4 juni 2015

Så kan man också se det

» En siffernisse slår till: SCB har publicerat sin senaste väljarundersökning, en undersökning som har lite större underlag än de olika tidningarnas månatliga små undersökningar. Och därmed också, förhoppningsvis, även lite större tillförlitlighet. Hur som helst gav den följande resultat:
Statistiska centralbyrån
Socialdemokraterna 30,3% (-0,7)
Moderaterna 25,2% (+1,9)
Sverigedemokraterna 14,5% (+1,6)
Vänsterpartiet 6,5% (+0,8)
Centerpartiet 6,4% (+0,3)
Miljöpartiet 6,4% (-0,5)
Folkpartiet 4,9% (-0,5)
Kristdemokraterna 3,8% (-0,8)
Förändringen som redovisas är alltså jämfört med senaste valet i september 2014. Den stora vinnaren är som vi kan se Moderaterna och Sverigedemokraterna och i viss mån Vänsterpartiet. Centern är för övrigt det enda ytterligare parti som ökat. De stora förlorarna är Kristdemokraterna och Socialdemokraterna och i viss mån Miljöpartiet och Folkpartiet.

Sedan har jag roat mig med att fördela riksdagsmandaten efter dessa siffror som om dessa istället skulle varit siffror för ett Extra val som genomförts nu. Vi skulle då fått följande riksdagsfördelning istället:

Vänster för framtiden
Socialdemokraterna 112 mandat (-1)
Moderaterna 93 mandat (+9)
Sverigedemokraterna 54 mandat (+5)
Vänsterpartiet 24 mandat (+3)
Centerpartiet 24 mandat (+2)
Miljöpartiet 24 mandat (-1)
Folkpartiet 18 mandat (-1)
Detta skulle gett de tre Rödgröna partierna 160 mandat (+1), Högeralliansen 135 mandat (-6) och Sverigedemokraterna 54 mandat (+5). Kristdemokraterna skulle ju åkt ut! De tre Rödgröna partiernas övertag över Högeralliansen skulle alltså ha ökat ytterligare. Visst är siffror spännande? Kanske är det läge för Stefan Löfven att ta lite mod till sig och inte sitta och fega på sin kammare. Det är genom att våga man får framgång. Att vara feg leder ingen vart. En partiledare som borde låsa in sig på sin kammare och fundera är Jan Björklund. Det här är historiskt låga siffror för Folkpartiet och kanske är det dags att passa på att ge upp och lämna över rodret till någon annan. Kristdemokraternas val av Ebba Busch Thor har än så länge inte inneburit något lyft. Nu kan detta beror på att hon väl just nu är upptagen ganska mycket med annat så att det är tyst om henne. Å andra sidan är det kanske tur för partiet att hennes reaktionära syn på omvärlden inte får så stor spridning...

Inga kommentarer: